Neželeni učinek Singulaira
Spoštovani,
hčerka je stara 9 let in je za zdravljenje astme pred kratkim dobila Singulair, 5 mg. Na navodilih za uporabo je med možnimi neželenimi učinki naveden tudi hepatitis. Ta podatek mi je povzročil precej skrbi, pa tudi presenečenja, saj sem doslej, seveda kot nestrokovnjak, mislila, da so načini prenosa hepatitisa vse kaj drugega, kot jemanje nekih zdravil. Zato bi vas lepo prosila, če mi lahko razložite, na kakšen način naj bi jemanje Singulaira povzročilo hepatitis, za katero vrsto naj bi pri tem šlo, in predvsem, ali se to v praksi dejansko dogaja oz. ali so poznani takšni primeri.
Vnaprej se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam,
zaskrbljena mama
Spoštovani,
skrb je odveč. Na listkih pri zdravilih so napisani vsi potencialni neugodni učinki zdravil, tudi tisti, ki se v praksi ne dogajajo. Da bi v Sloveniji kdo dobil okvaro jeter zaradi jemanja Singulaira, še nisem slišal.
Hepatitis zaradi zdravil ni tisti virusni hepatitis, o katerem razmišljate, ampak gre za alergijsko reakcijo na zdravilo in se hepatitis ob ukinitvi zdravila tudi umiri.
Lep pozdrav
Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si/