Nezdravljenje ciste
Pozdravljeni!
Pred nekaj leti mi je v zobu odmrl živec. Mrtev zob je bil nato zdravljen in zaprt. Pred nekaj meseci pa se je del tega zoba odkrušil oz. zlomil. Zobozdravnica me je z namenom, da naredi »štift« takrat napotila na slikanje. Po pregledu slike je ugotovila cisto (granulom) (?). Med branjem zdravniških mnenj na internetu sem zasledila, da se take tvorbe ustrezno kirurško odstranijo. Ko sem ji to omenila v zvezi z mojim primerom, je odvrnila, da gre za majhno cisto, ki je ni potrebno odstraniti. Zanima me, ali je zobozdravnica ravnala pravilno, ko je namestila »štift« na zob, katerega korenina je prizadeta z granulomom?
Za Vaše mnenje se Vam iskreno zahvaljujem!
Pozdravljeni. Iz rentgenskih posnetkov običajno ni mogoče reči, ali gre za granulom ob vršku zobne korenine ali pa cisto, če oboje meri manj kot 8 mm v premeru. Včasih vršek korenine sega v samo cisto in v tem primeru jo je mogoče pozdraviti z običajnimi zobozdravniškimi postopki za zdravljenje koreninskih kanalov. Običajno pa ciste, za razliko od granulomov, rastejo ločeno od vrška korenine, kjer so sicer prvotno nastale, in v tem primeru zdravilo ne more prodreti v notranjost ciste, prav tako pa je organizem ne uspe izločiti, ker je obdana s krovnimi celicami.
Pri ocenjevanju uspešnosti nekega zdravljenja nam pomaga primerjava rentgenskih posnetkov. Če je svetlina na posnetku, kar lahko predstavlja granulom ali pa cisto, večja kot na posnetku, ki je leto dni starejši, potem je jasno, da zdravljenje ni bilo uspešno. Če je enaka, potem se slikanje običajno ponovi po nekaj mesecih, če pa se je po zdravljenju granuloma na njegovem mestu tvorila kost, lahko rečemo, da je bilo zdravljenje uspešno.
Če je zdravljenje neuspešno, ali pa gre za prisotnost ciste, potem je na mestu kirurška odstranitev granuloma ali ciste. Pogosta menjava zatičkov ni priporočljiva, ker se s tem poveča nevarnost, da korenina zoba vzdolžno poči in v tem primeru je zob uzgubljen.