nezaželjena nosečnost- nepriznavanje otroka2
Pozdravljeni na vas se naslavljam z vprašanjem in se vam že vnaprej zahvaljujem za odgovor. moj zakonski partner je v času najine krize imel afero s punco, ki pa je sedaj noseča. punci je povedal že takoj da si tega otroka ne želi in naj naredi abortus vendar hoče ona otroka obdržati in trenutno pravi da od njega ne želi ničesar. z možem trenutno kupujeva hišo in se želiva nekako zavarovati, da ne bo kasneje karkoli zahtevala, glede na to da se sedaj vsemu odreku (noseča je 7 tednov). ali je to res da če je možnost splava in ga ona ne želi ali je mož kakorkoli zakonsko zaščiten? najlepša hvala
Ojejej seveda obstaja zaščita tvojega moža, reče se ji kondom, samo uporabiti ga mora preden no ja saj veš kdaj.
Sedaj pa resen odgovor. Ženska je tista, ki se na konec koncev odloči ali bo otroka obdržala ali ne. To je glede na naravo zadeve, da lahko samo ženska rodi tudi logično. Po zakonu lahko dokler bo skrbnica otroka zahteva tudi ugotavljanje očetovstva. Če bo vložila tožbo za ugotavljanje očetovstva, in se ugotovi, da je oče tvoj mož, bo tvoj mož dolžan plačevati preživnino in tudi sicer skrbeti za otroka. Ta otrok bo tudi enakopraven dedič njegovega premoženja s tabo in vajinimi otroki. V kolikor pa očetovstva ne bo uveljavljala, ne more terjati preživnine in otrok tudi ni dedič, ker očeta pač formalno nima.
Je pa zanimivo, kako te skrbi za hišo, to da je mož reševal zakonsko krizo s skokom čez plot, seksal nezaščiten, sedaj se pa na vse kriplje otepa posledic, to pa ne. no ja vsakomur svoje.
Sram vaju bodi, oba. privoščita si malo krize, ubogi možek se potolaži in vmes naredi otroka, ki bo odraščal brez očeta, ker seveda – tvoj dragi je hotel samo malo f……at, ne pa otroka delat. Jaz bi takim kar nekaj odrezala. Tebi, uboga zaščitniška ženička, bi pa sfrizirala možgane in jim vcepila malo pameti in morale.
Sram vaju bodi.
…”punci je povedal že takoj da si tega otroka ne želi in naj naredi abortus vendar hoče ona otroka obdržati in trenutno pravi da od njega ne želi ničesar”
Ne, draga moja, tako je povedal tebi, kaj je pa povedal punci, pa ne veš, ker nisi bila zraven.
…trenutno kupujeva hišo in se želiva nekako zavarovati, da ne bo kasneje karkoli zahtevala, glede na to da se sedaj vsemu odreku…
da ne boš na koncu ti tista, ki bo iskala pravne rešitve, kako si lahko tako neumna?! Vara te, ti pa ga še zagovarjaš??? Pa kaj sta bili v trojčku?
Sram naj bodi vas,ki ste ji tako grdo odgovarjali.Se katera od vas zaveda,kako je vse to sprejeti njej in da ni v enostavni poziciji.Najlažje vam je poniževati osebo,ki se že tako sama počuti ukradeno.Če krpata zakon,sta se tako odločila in morda ni nujno vse k vragu spustit.Samo zato,ker se je ona-ljubica tako kamot in dobro nastavila morda s prav tem razlogom da je zanosila.Kdo je zdaj neodgovoren?Samo on ali tudi ona?Če bi imela ta ljubice kakšne vrednote,se ne bi pečala s poročenim moškim.
Meni morala nikoli ne bi dovolila niti v sanjah,da razdiram in se vsiljujem v zakon med dva,ki imata vse porihtano ali nimata.To sploh ni važno.Zato razumem njo,da ji ni vseeno o prihodnosti kao nadaljevati in se zavarovati.Lovača je lovača in to bo ostala,pa čeprav se zdaj dela lepo.Poznam enak primer in potem je lovača stegnila prste.Moški pa tudi ni semenska banka za takšne.Ozadje je lahko takšno,da je v bistvu zdaj plan dosežen s strani tretje osebe -“ne bodi ga treba”.
Spoštovane!
Kljub temu, da je od vprašanja preteklo že nekaj časa, podajam svoj odgovor.
Oče se svojemu otroku ne more odreči, niti ne more zahtevati splava od ženske, ki je zanosila z njim. Za moža avtorice te teme tudi ni nobene t.i. “pravne zaščite” (za katero bi jaz vedela), ki bi ga odvezala vsakršne odgovornosti do tega otroka. Prevzeti bo moral odgovornost za njegovo preživljanje, če bo mati otroka to zahtevala od njega.
Upam, da se bosta oče in mati tega otroka čim bolje sporazumela glede skrbi zanj, pa če ostane pri tem, kar sta se dogovorila, ali pa če se bo od očeta zahtevalo, da izvršuje svoje očetovske dolžnosti. V slednjem primeru bo še najboljše, če se bosta z ženo s tem čimprej sprijaznila in prevzela odgovornost. Otrok ne bo kar izginil, pa če si bosta še tako želela… Malo nebogljeno bitje res ni nič krivo za to, v kakšnih okoliščinah je bilo spočeto.
Jana Metelko, dipl.soc.del.
Žalostno ,
jaz bi dovolila otroke imeti samo poročenim parom in še to po določenem času skupnega bivanja, pa ne bi bilo več takšnega in drugačnega izsiljevanja-oba sta kriva-ker sta ga oba delala, samo da pa potem samo eden enostransko prejema odločitve pa to tudi ni prav, otrok kasneje postane orožje žensk za maščevanje tipu, večino takšnih primerov poznam, če prej ne, ko si pač najde njen bivši drugo, pol si pa misli, naj plača in tega nagajanja ni nikoli konec.
LP! N!