Nezazeleno cepljenje
Pozdravljeni,
zgodila se mi je huda neprijetnost. Sin je star 3 mesece in šla sva na obvezno cepljenje proti oslovskemu kašlju. Pediatrinja mi je pred cepljenjem rekla, da ga bomo danes cepili proti oslovskemu kašlju in naštela še ostale bolezni proti katerim bo cepljen.
Po prihodu domov mi nekaj ni dalo miru in pregledala sem cepilno knjižico, poguglala. Ugotovila sem, da ga je cepila še proti pnevmokoku, kar sploh ni v okviru obveznega cepljenja, temveč je zgolj priporočeno.
Niti z besedo me ni vprašala ali ga lahko cepi proti pnevmokoku ali pa povedala, da je to priporočeno cepljenje, jaz pa na pamet nisem vedela vseh bolezni v okviru katerih se cepi v okviru obveznega cepljenja, temveč sem ji zaupala, da ga bo cepila po programu cepljenja, za vse ostalo, kar je priporočeno, pa da me bo prej vprašala. Samovoljno si je vzela pravico in ga cepila.
Naj povem, da je otrok zdrav, ni rojen prezgodaj, nima sorojencev, nima stikov z otroci, tudi zelo pazim, nihče ne kašlja vanj ali kaj podobnega, ni zima ali jesen, skratka ni nobenih rizičnih dejavnikov (o katerih sem naknadno poguglala, ko sem ugotovila, d je cepljenje priporočeno), ki bi opravičevali njeno ravnanje. Poleg tega se je to cepljenje uvedlo zastonj šele od leta 2015, kar pomeni, da ni niti še dobro ustaljeno.
Zavedam pa se, da zdaj je kar je. Zanima me, kako lahko preprečim nadaljnja cepljenja proti pnevmokoku, ki ga ne želim in ga nikoli nisem želela (želela sem samo obvezno cepljenje proti oslovskemu kašlju in ostalim boleznim v okviru programa obveznega cepljenja)?
Glede na to, kar sem o tem prebrala na internetu, sem nekekako dognala, da če je cepljen prvič, mora biti še drugič, medtem ko 3. odmerek je poživitveni in tukaj bi jaz zadevo ustavila in 3. odmerka ne bi dobil. Ali bi šlo tako, ali lahko ustavim že pri drugem odmerku? (Skrbi me, da bi bila zadeva takšna kot pri antibiotikih, da ko enkrat začneš jemati, ne smeš nehati.)
Skratka kdaj lahko ustavim to cepljenje brez posledic za njegovo zdravje? Če bom tiho, ga bo pediatrinja itak samovoljno cepila do njegovega petega leta, kar se mi zdi izjemno škodljivo – verjetno so stranski učinki na dolgi rok (kakšna huda nevrološka bolezen kakor epilepsija ali celo smrt).
Hvala in lp,
Pozdravljena,
z odgovorom zamujam, ker mi je med.over.net forum zbrisal dooolg odgovor, morda mu ni bil všeč. Tokrat bom pač krajša – in si bom odgovor pred pritiskom na tipko Objavi tudi shranila.
Strinjam se z vami, da bi vam pediatrinja morala pojasniti vsa predvidena cepljenja. Prepričana pa sem, da tega ni storila namenoma. In da bi se, ko bi vam razložila, kakšne bolezni pnevmokoki povzročajo in kako varno je cepljenje, zanj odločila. V dobro vašega fantka. Pnevmokokne okužbe so v otroštvu (pa tudi pri starih ljudeh) vse drugo kot nedolžne – povzročajo ne le pljučnice, ampak gnojne meningitise, gnojna vnetja srednjega ušesa. Kljub hitremu zdravljenju z antibiotiki pogosto puščajo hude posledice, možgansko prizadetost, gluhost. In s pnevmokoki nas ne okuži kašljajoč človek (otrok ali odrasel), ampak praviloma oseba, ki ne kaže prav nobenih znakov okužbe (nosilec) ali pa je v inkubacijski dobi – ko še nima znakov in je najbolj “kužen”. V cepivu, ki je še kako preverjeno (pred uvedbo cepljenja med priporočena in zato brezplačna za prejemnike je bilo dolga leta na voljo samoplačniško), je zaščita pred 13 (najbolj pogostimi in invazivnimi) serotipi pnevmokokov. Po prvem odmerku se sicer prične tvorba protiteles, ki pa ni zadostna za popolno zaščito pred okužbo – zato dva odmerka in še poživitveni. Kar pa tudi ne nudi doživljenjske zaščite – tako kot pri večini ostalih cepiv so zato nujni občasni (na 5 let) poživitveni odmerki, ki našo “obrambo” spomnijo, da je treba narediti dovolj visoko raven protiteles, ki nas bo ščitila. Če se torej ne boste odločili za nadaljevanje cepljenja (a vseeno upam, da boste na spletu pobrkljala tudi po straneh, ki predstavljajo bolezni, pred katerimi nas zaščitijo cepiva – tokrat imam občutek, da ste bolj gledala “antivaxerske” objave), fant ne bo zaščiten opred pnevmokoki – in nič drugega.
Še o sopojavih cepljenja – seveda obstajajo, tega noben resen zdravnik ne skriva. A so v primerjavi s posledicami bolezni, proti katerim nas cepivo ščiti, izjemno redki in praviloma blagi. Povezava cepljenja proti ošpicam z avtizmom pa je bila ponarejena, je že zdavnaj ovržena, avtor je izgubil licenco, a je objava naredila ogromno škodo. In se še kar ponavlja in citira.
Da skrajšam: cepljenje lahko “ustavite”, a ne brez posledic za fantovo zdravje, če se bo okužil in zbolel s pnevmokokno okužbo.
Pozdrav,