nezavest
Pozdravljeni!
Stara sem 25 let in že od otroštva padam v nezavest. Ugotovljena je bila vazovagalna sinkopa in mi to ni delalo prevelikih skrbi, saj je prišla nezavest z predhodnimi opozorilnimi znaki, kar mi je dalo možnost da se usedem oziroma uležem. Imam tudi zelo nizek krvni tlak ter jutranje vrtoglavice in vrtoglavice pri hitrem vstajanju.
Pred nekaj leti pa se mi je prvič zgodilo, da sem se ponoči prebudila, popolnoma omotična, s tiščanjem nekje med prsnim košem in želodcem. Omotičnost spremlja tudi nenadna a kratkotrajna driska in končno tudi popolna nezavest, pri kateri nimam krčev in traja do 2 minuti. To se mi ponavlja na približno 6 mesecev.
Enkrat sem takoj po slabosti obiskala urgenco, kjer so ugotovili le nizek kalij, ekg je bil normalen. Osebna zdravnica je nekaj dni po tem preverila kalij, ki je bil normalen. Tiste dni ko se mi je to zgodilo ni bilo nobenih posebnih okoliščin, pred tem sem pila dovolj vode, vendar pa sem pred zadnjo nezavestjo spila tudi 2 kozarca vina.
Ne jemljem nobenih zdravil, imam pa včasih težave še z drisko, ki sledi takoj po zaužitem obroku in ne traja dlje. Zatekajo mi tudi noge, vendar tudi to že od prej.
Šla sem tudi na ginekološki pregled in ultrazvok, ki ni pokazal nobenih nepravilnosti.
Osebna zdravnica pravi, da je šlo za dehidracijo.
Lepo vas prosim za nasvet, saj sem se odrekla vsemu kar mi daje občutek da mi bo poslabšalo stanje (kava, mlečni izdelki, težja hrana, in na splošno hrana zvečer). Zelo me je strah da se mi bo to zgodilo za volanom, zato tudi že 2 leti več ne vozim.
Nujno rabim pomoč, da spet normalno zaživim.
Najlepša hvala, M
Še vedno je možno, da gre za isti vzrok kot prej, po nočnem prehitrem vstajanju iz postelje tudi ni nenavadna kratkotrajna izguba zavesti, še posebno ker imate že sicer nizek tlak (vstajajte počasi!). EKG v teh primerih redko pove kaj o dogodku, ko je ta že mimo, če pa ne bo možno teh nezavesti pripisati omenjenima razlogoma, bi bil morda smiselen pregled pri nevrologu. Morda bi bil koristen podatek, če izgubite zavest tudi leže ali le ko stojite ter če se kdaj udarite oz. poškodujete.
Lep pozdrav!