Nezadovoljstvo pri prevzemanju zdravil z deponiranega recepta
Spoštovani,
Zanima me, ali je res nemogoče prevzeti deponirani enoletni recept za izdajo zdravil ( kvartalno izdajanje) v eni izmed lekarn Lekarne Ljubljana in ga prenesti drugam-kaj ni to pravica vsakega zavarovanca? Kaj moram za to narediti, da recept lahko prevzamem in gaodnesem v drugo lekarno?
Tako namreč trdijo v lekarni, da ga sedaj ne morem prevzeti inprenesti – gre namreč za to, da so v lekarni izjemno neprijazni, ( slaba izkušnja z zaposlenimi že pred prevzemanjem zdravil na podlagi deponiranega recepta) kot stranka sem nezadovoljna in bi želela recept prevzeti in storitev prevzema koristiti drugje, kjer so prijaznejši do svojih strank in jim tako tudi privoščim dobiček od tovrstno prodanih zdravil preko zavarovalnice.
Še vprašanje: kolikor mi je znano, farmacevtski tehnik ne sme izdajati zdravil na recept, samo OTC zdravila? Drži, ali se je zakonodaja glede tega v zadnjem času kaj spremenila?
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovani!
Z uvajanjem sistema obnovljivega recpeta, se je zaradi zapletenih administrativnih postopkov uvedlo tudi dvigovanje zdravili v “domači oz. osebni” lekarni.
Kot sem že navedel, si je zaradi samih komplikacij v primeru potrebnega kasnejšega preverjanja predpisa na samem receptu, nemogoče predstavljati, da bi zdravila predpisana na obnovljive recepte, bolniki dvigovali v katerikoli lekarni. To bo načeloma možno šele z uvedbo elektronskega recepta. Tega pa vsaj zaenkrat, žal še nimamo.
Poleg tega pa me je vaše mnenje presenetilo, saj imamo z uvedba tega sistema ogromno prav nasprotnih izkušenj, saj vam v tem primeru zdravila izdaja vedno ista lekarna ali celo vedno isti farmacevt, ki vas tako najbolje pozna in vam hkrati lahko tudi najkvalitetneje svetuje. Stranke vse prepogosto pozabljate/jo, da je prav lekarniški farmacevt, eden izmed visoko strokovno usposobljenih članov zdravsvenega tima, ki vam je hkrati tudi najlažje dostopen in s strani bolnikov vsekakor bistveno premalo izkoriščen. Velikokrat imam občutek, da farmacevta kar nekaj strank vidi zgolj kot prodajalca, kar pa je zelo daleč od resnice.
Torej, če ste z vašo trenutno lekarno resnično nezadovoljni, vam svetujem, da bodisi tokrat počakate do konca (do zadnje izdaje), novi recept pa odnesete v drugo, vam ljubšo lekarno. V kolikor bi kljub temu lekarno želeli zamenjati že prej, je varianta ta, da v lekarni prosite, da vam omenjeni recept ali recepte na vašo željo zaključijo in greste nato k zdravniku po nove, ki jih boste odnesli v željeno lekarno. V dotični lekarni, zaposlene prosite naj vam dajo potrdilo o predčsni zaključitvi obnovljivih receptov.
Kar se tiče farmacevtskih tehnikov in izdajanja zdravil, se zakonodaja seveda ni nič spremenila. Farmacevtski tehnik zdravil ne sme izdajati, lahko pa jih farmacevtu pripravi. V kolikor ste prepričani, da gre za kršitve delovnih pravic zaposlenih, prosim sporočite natančnejše podatke.
Lep pozdrav,