Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Nevtropenija pri dojenčku

Nevtropenija pri dojenčku

Spoštovani.

Danes sva s 7 tednov starim sinkom prišla s Pediatrične klinike – imela sva kontrolo zaradi diagnoze prehodna nevtropenija novorojenčka. V izvidu -17.2.je napisano AŠN-630/mm3. Danes naj bi bil rezultat identičen. Prosim vas za razlago-kakšne so meje normale za dojenčke, kaj to pomeni za nas? Moramo biti v popolni izolaciji? Kako resno je stanje. Dobila sva napotnico za hematološko ambulanto. Ob guglanju in iskanju informacij, mi postaja slabo…

Zaskrbljena mamica

Kot že ime nakazuje, je prehodna nevtropenija stanje z zmanjšanim številom “mladih” belih krvničk, ki pa mine samo od sebe in praviloma ni povezano s povečanim nagnjenjem k okužbam. Ravno obratno – prav dejstvo, da dojenčka ne ogrožajo nobeni mikrobi, je lahko razlog, da bele krvničke “počivajo” – in da se v kostnem mozgu ne tvorijo mlade.

Kaj je razlog, da so vas sploh napotili na pregled krvi, lahko le ugibam. Če je razlog zgolj “rutinska” kontrola, bi bil moj (ciničen) komentar: odvečna preiskava in odvečen izvid. Če pa je imel težave (npr. driske, kožni izpuščaj, zvečana telesna temperatura…), pa lahko izvid komentira le tisti, ki ga je z določenim namenom tudi naročil.

Predvidevam, da je bil razlog prvi navedeni 🙂 – in da bo že naslednji izvid normalen. Upam le, da ne bo tale “prehodna” diagnoza razlog za odlog cepljenja…

Guglanju pa se skušajte odpovedati, sicer boste malemu revežu postavili kup svojih diagnoz, prav vse pa bodo zlovešče.

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovana,

Najlepša hvala za vaš odgovor. Res je bil razlog rutinska kontrola in tudi jaz upam, da pediater ne bo odložil cepljenja. Zanima me samo še zakaj naročijo ob pojavu vročine takoj obiskati pediatra ali dežurno službo?

Hvala še enkrat, ker nam odgovarjate na naša včasih neskončna vprašanja.

Samo zato, ker je vročina odgovor organizma na “napad” mikrobov. Ob nizkem številu nevtrofilnih levkocitov pa je lahko slabši odgovor telesne obrambe na okužbo (in s tem težji potek) povezan tudi z manjšim številom teh celic, ki so ena od “prvih linij obrambe”. Pri teh otrocih smo zato bolj previdni zlasti ob baktertijskih okužbah, se tudi prej odločimo za zdravljenje z antibiotikom.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close