Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Nevtropenija dojenčka

Nevtropenija dojenčka

Pozdravljeni,
Mojemu 10 tednov staremu sinu so v prvem tednu po porodu odkrili nevtropenijo in levkopenijo. Od takrat naprej sva imela skoraj vsak teden preglede in krvna slika se slabša vzroka za stanje pa še niso ugotovili. Poleg tega ima široko odprto fontanelo, razmaknjena stičišča lobanjskih kosti (predvsem sagitalni šivi) in glavica okcipitalno izgleda večja. Ugotovljena tudi deficienca za vitamin d3 in višja vrednost kostne AF. V zadnje sva dala kri oba za genske preiskave in izvidi potrjujejo prisotnost anti-hla l in ll protiteles. Tako je navedeno v zadnjem izvidu.
Izvidi krvi: prokalcitonin pod 0.5 ug/l, K-CPR 8mg/l, K levkociti 5.4, K eritrociti 3.30, K hemoglobin 100g/l, hematokrit 0.292, K MCV 89fl , K mch 30.3, K mchc 342g/l, K rdw 13.7%, K trombociti 363, K mpv 9.9fl, K retikulociti 1.45%, K retikulociti 48, irf 9.3%, ret he 30.2pg, nevtr.nesegmentirani 0%, nevtr.segmentirani 6%, eonizofilci 1%, bazofilci 0%, limfociti 83%, reaktivni limfociti 0%, monociti 10%, S intaktni pth 14ng/l, s kostna alkalna fostafaza 162.6 ug/l, vitamin d 50 nmol/l.
Zanima me kaj vse to pomeni za mojega sončka saj sem že čisto obupana od nevednosti. Na kaj moramo paziti glede okužb (recimo sedaj nimamo nič obiskov razen babice in dedki, s sinom rokujeva samo midva z možem, izogibamo se našemu psu…) in ne vem ali bomo imeli še dolgo tako izoliranega od sveta. Katerim okužbam je podvržen? Ali je ta diagnoza lahko resna ali izveni po določenem času? In zanima me glede kostnih izvidov ali to kaže na rahitis ali kaj drugega? Je z njegovo glavico vse vredu? Naj omenim še, da mu je glavica od poroda zrastla za 3.5cm, teža pa je bila odpustna 3445g, sedan pa ima 5020g. Razvija se vredu, vročine ni imel niti drugih znakov okužbe, edino prebavne težave v smislu krčev in zadnje dni je bolj razdražljiv in jokav. Zares me že močno skrbi.
Se opravičujem za dolg post in toliko vprašanj.
Za odgovore in vaše mnenje vam bom zelo hvaležna in se vam zanje lepo zahvaljujem.

Vaš dojenček je res v natančni obravnavi, opravljenih je bilo ogromno preiskav – za katere je prav mogoče, da so le prehodno patološke. V tej starosti je namreč večina dojenčkov levkopeničnih in nevtropeničnih, drži pa, da jim ne jemljemo krvi – in zato nimamo takšnih skrbi, kot vi.
Tudi oblika glavice, razprtost mečave in šivov ni nekaj zelo redkega.
Kot tudi nista izjemna pomanjkanje vitamina D3 (zato pa ga dajemo vsem dojenčkom od rojstva dalje) in zvečana alkalna fosfataza (ki kaže na hitro dozorevanje skeleta)..
O anti HLA protitelesih pa vem premalo, da bi se lahko delala pametno.

Da povzamem: vsaka od diagnoz, ki ste jo navedli, je lahko nekaj povsem nenevarnega in minljivega. V to me “prepričuje” prevsem vaše navajanje, da je fantek “na videz” zdrav, se lepo redi in razvija, glavica primerno raste.
Očitno je tudi na okužbe odporen – oziroma jim ni bil zelo izpostavljen (pri dojenčkih so prav okužbe tiste, ki povečajo število levkocitov, bakterijske zlasti nevtrofilcev, normalizira se tudi raven imunoglobulinov; dokler niso v stiku z mikrobi, telo niti nima razloga, da bi množilo zaščito).
Za vse dojenčke (tako donošene kot nedonošene, drobne in debele, z normalnimi – znižanimi – zvečanimi levkociti…) je izogibanje okužbam v prvem letu zelo pomembno. Tako da je bivanje v “mehurčku” zanje odlično.
Ne vem le, kaj ima pri tem vaš kuža – če je normalno cepljen in zaščiten pred paraziti, res ni nobeno tveganje za prenos okužb, “pasji” mikrobi so (ne glede na kakšno senzacionalistično pisanje” praviloma povsem drugačni kot človeški.
Srečno, vse dobro vam želim,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni.

Pri mojem 8 tednov starem fantku so diagnosticirali nevtropenijo. Prvič je bilo AŠN 630/mm3, drugič 600/mm3. Napotena sva v hematološko ambulanto. Skrbi me za kako hudo obliko gre? Ali to pomeni strogo izolacijo od vseh? Kaj se zgodi v primeru, da otrok zboli z vročino, saj imamo navodila, da se v primeru vročine takoj zglasimo k pediatru.

Hvala za odgovor.

Zaskrbljena mamica

Sicer sem odgovorila že v drugem forumu, kamor ste postavili zelo podobno vprašanje. Morda le dodatek glede vročine  – zvečana telesna temperatura je povezana z neskladnjem med tvorbo in oddajanjem toplote, zato je lahko vročina (predvsem pri mladih dojenčkih) povzročena tudi s pregretjem (preveč oblečeni). Pri starejših dojenčkih je predvsem posledica povečane tvorbe toplote, ki se zgodi kot naravni odziv telesa na okužbo: ob zvečani telesni temperaturi se namreč aktivnost, deljenje virusov in bakterij zmanjša – kar telo uporabi v boju proti napadalcem. Seveda ima telo tudi druge načine obrambe – in med njimi so še posebej pri bakterijskih okužbah pomembne bele krvničke, zlasti nevtrofilci. In če jih je premalo, imajo mikrobi večjo invazivnost in lahko povzročijo težjo okužbo.

Torej je zvečana telesna temperatura le opozorilo, da se pri dojenčku nekaj dogaja in zato potrebuje dodatno oceno zdravnika – ki se bo morda ob nevtropeniji hitreje odločil za dodatne preiskave ter uvedbo protimikrobnih zdravil (npr. antibiotikov). Sama vročina pa pri nevtropeničnem dojenčku ni prav nič bolj nevarna kot pri tistem z normalnim številom in razporeditvijo belih krvničk.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close