nevroborelioza
Pozdravljeni!
Ponovno vas prosim za mnenje in pomoč,saj ste mi pred časom ravno vi odkrili diagnozo za moje težave in me napotili na inf.kliniko.
V maju so mi potrdili nevroboreliozo( težave so se začele dve leti prej-pešanje spomina,koncetracija,močna utrujenost in boleče noge,oz.težave s hojo,vneto grlo in omrtvičena desna stran obraza)
-izvedena je bila punkcija in 14 dnevna terapija s infuzijami antibiotika
Zdravnik na infekcijski kliniki mi je pojasnil,da na podlagi seroloških izvidov,kaže na zakasnelo boreliozo in verjetno zdravljenje ne bo uspešno.
V septembru se je stanje začelo popravljati(noge me več toliko ne bolijo,lažje se skoncentriram itd,ostala je odrevenelost obraza.
A najhuje pri vsem tem je,da so mi sedaj začeli zatekati in močno boleti sklepi na prstih rok,na desni nogi palca ne čutim.
Skepi so rdeči,kot bi bili vneti.
Nisem človek,ki tarna,vendar me ovira tako v službi,kot doma.
Pred 14 dnevi sem odšla k osebnemu zdravniku in mu pokazala te otekle sklepe,a ta me je ostro zavrnil,da tako vem za bolezen in zdravila ni.
Prosila bi vas za kakršen koli koristen podatek,kako si lajšati bolečine in kako se bo odvijalo naprej.
Že vnaprej hvala za odgovor in vašo nesebično pomoč.
Pozdravljeni!
Borelijski artritis običajno zajame velike sklepe (kolena, komolci…), precej redkeje majhni sklepi (kot so prsti). Če ste izčrpali antibiotično zdravljenje, je (v določenih pogojih) možno zdravljenje z zdravili, ki so sicer namenjena zdravljenju revmatičnih bolezni… Ker je to področje infektologov, bi bilo morda smiselno, da vas (ponovno) pregledajo tam. Bolečine se lahko olajša z nesteroidnimi antirevmatiki (kot je naproksen, diklofenak, ketoprofen…….), ki pa so večinoma na recept in tudi sicer je koristno, da se o jemanju dogovorite z zdravnikom.
Lep pozdrav!
rada bi preprosto pojasnilo kakšna škoda nastane pri nevrobo. na živčnem sistemu, saj kadar ne delam nič in mirujem dva ali tri dni, se počutim super , bolečine v sklepih in mišicah se zelo omilijo
po aktivnisti pa se bolečine spet vrnejo, bolj ko sem aktivna hujše so. pri psihičnih obremenitvah se pojavijo glavoboli.
Pozdravljeni,
pred dobrima dvema mesecema so mi postavili diagnozo migrena z avro, ki jo zdravim z amyzolom. Sedaj pa mi zaradi izpuščajev, ki se kar množijo in spreminjajo v krogce, sumijo na zastarelo borelijo. V dermatološki ambulati so možnost glivic že zavrnili, saj sem bila na teste negativna.
Zanima me, če bo borelija potrjena ali je možno, da migrena izvira iz nje?
Hvala
Pozdravljeni.
Imam sina ki je imel konec maja klopa v popku, po približno enem mesecu je dobil izpuščaj na desnem stegnu rdeč kolobar ni bil značilen za klopa saj je bil celoten kolobar rdeč čez par dni ga je začelo srbeti ratala je trda bula in čez čas je izginilo no ta čas je dobil tudi vročino do 39, ter glavoboli..Bila sva na inf. kliniki en dan kjer so mu odvzeli kri za KME ter naju naslednji dan poslali domov da gre za inekcijo zg. dihal, ( že to me je zmotilo ker so ga tri različne zdravnice pregledale en je rekla da ima znake meningitisa da ga zateguje, vdruga je rekla da nima znakov…, ampak zategovanje je bilo očitno), no naslednji dan sva bila odpuščena glavoboli so se kar vrstili, nato mravljinci v podplatih, sum na vnetje sklepne ovojnice, omotica, slabo počutje, izčrpanost, izjemna razdražljivost, nato mu je bilo v začetku julija odvzeta kri za borelijo ki je pa bila negativna proti koncu julija sva bila spet napotena na inf. kliniko pod nujno tam so ga punktiralui in odvzeli kri tako da so rekli meningitis ter borelija…Na izvidu piše verjetna nevroborelioza? No tako da je dobil 14.dnevno zdravljenje z Lendacinom, dva tedna po antibiotiku je bilo uredu potem pa nazaj isti simptomi. Naj povem da v času zdravljenja je otrok se okužil z noricami na inf. kliniki. Ali je mogoče neuspešno zdravljenje zaradi okužbe noric med zdravljenjem? No najbolj me pa moti to da kontrola krvi čez en mesec po zdravljenju pokaže svežo okužbo IgM, kontrola čez dva meseca pokaže spet svežo okužbo IgM ( 52,8 ), ne vem koliko je bilo prvič in koliko drugič saj piše vrednost samo na tem izvidu. Otrok ima še vedno težave utrujenost, predvsem glavoboli, bolečine v mišicah, ima pa zelo velik bolečinski prag. Še to bij je cepljen IV. dozo proti KME. Kaj menite vi o vsem tem v LJ me prepričujejo da spoh ne vedo ali je bil okužen da dobili so takšne izvide in so začeli zdraviti za borelijo, ampak kako se ne ve če kaže na svežo okužbo in znaki so se začeli od klopa naprej.
Pravijo tudi da to niso specifični znaki za te dve bolezni v prvič so pa isti znaki bili specifični. Ne vem več kje sem saj so me že prav neumno naredili. Če sin nebi imel težav se nebi sekirala.
Hvala za odgovor in lp.
Pozdravljeni, težko sem se prebil skozi vaše vprašanje na ekrančku mobilnega telefona in upam, da nisem česa spregledal… No, kar se tiče cepljenja, je cepljen lahko proti klopnemu meningoencefalitisu, ki ni povezana z borelijsko okužbo in gre za povsem drugo bolezen in je klop edina skupna točka. Meningitis pa lahko povzroča tudi bakterija, ki povzroča borelijo (B Burgdorferi) in za tovrstnega cepljenje ne obstaja. Žal ima že sama borelija kot bolezen sto obrazov in če ne gre za tipičen izpuščaj okrog vbodnega mesta, je težko govoriti o “tipičnem” poteku. Žal je kasnejše zdravljenje okužbe oz poteka bolezni bolj zapleteno in dolgotrajnejše, kot zdravljenje izpuščaja in tudi simptomi sami se mi ne zdijo zelo neobičajni. Mislim, da je pri vas glavna težava predvsem čas, ki bi si ga bilo potrebno vzeti in vam natančno razložiti, za kaj gre, kako se ugotavlja, zdravi, koliko časa traja in kaj se lahko v tem času pričakuje. Okužbi z noricami ne bi pripisoval posebnega vpliva na osnovno težavo.
Lep pozdrav