nevralgija živca in protrudiran disk
Spoštovani,
Več mesecev so se mi občasno, pojavljale kratkotrajne bolečine v glavi v temenu na desni strani, ki so po nekaj minutah ponehale.
Opravila sem MR glave, ki je v redu, zato nevrolog meni, da bi lahko šlo za nevralgijo subokcipitalnega živca.
Opravila sem še MR vratne hrbtenice. Približno pol leta me boli desna rama in roka do komolca, zlasti, ko ležim in mi paše, da imam roko položeno nad glavo.
Na koncu radiolog ni napisal mnenja in zanj in za morebitno povezavo z omenjenim živcem prosim vas.
Blaga kifotična angulacija v višini C5
Primerna struktura prikazanega dela aksialnega skeleta.
Začetna hondroza večine diskov cervikalno.
Spondiloza C4-C6.
Disk C5_6 je protrudiran, zaradi osteofit-disk kompleksa malo utesnjena desna korenina v foramnu.
Kljub mestoma nekoliko protrudiranim diskom nižje do zgornjega roba T5 in višje do AOP tudi na hrbtenjači, ki kaže na vseh sekvencah primeren signal, morebitnih drugih patoloških sprememb ne vidim.
Ali bi se nevralgični živec na MR videl ?
Kaj pomeni protrudiran disk? Ali lahko kasneje nastane hernija ?
Hvala za odgovore!
Spoštovani!
Bolečine v glavi v temenu in subokcipitalni živec nimajo povezave z vratno hrbtenico. MR vratne hrbtenice pa je pokazal predvsem protruzijo (izbočeno) ploščico C5-C6 desno, ki rahlo pritiska na izstopišče živca, zato so lahko bolečine v desni roki. Protruzija je predstopnja hernije. Svetujem vaje za vratno hrbtenico, ramenski obroč in oblopatično muskulaturo in fizioterapijo.
Lep pozdrav!