Najdi forum

nevem več kako naprej…..

Pozdravljeni,
ker nevem na koga da se obrnem sem se odličila kar vam pisati…..
moja ”na kratko” zgodba je taka:
ko sem bila še otrok (cca 9let) je najstnički stric odkrival spolnist pri meni. Sicer naj povem da mi ni vzel deviškisti…..
postopoma sem to vse odmislila ter potlačila v sebi…..očeta ni bilo….takrat delal v tujini…in ko je bil pri nas, odnos ni bil najbolši…..sem bila tepena za brezvezne stvari. Tako da neke očetovske ljubezni nisem imela.
Sedaj imam partnerja že 5 let s katerim ivama tudi 19m staro punčko…ki mi enostavno pomeni vse na sbetu…zaradi nje tudi še vztrajam in se zjutraj zbujam z voljo do življenja……partner je bil že pred tem da se izseli…kar je 1x naredil vendar se na moje prošnje vrnil….bil je tudi malo fizično ter psihično nasilen…
lani septembra je oče umrl….od takrat ga sanjam…..vsakič ko vidim kakšen prizor po TVju mi oči napolnijo solze…imam občutek da mi je za VSE čisto vseeno… intimnosti skoraj da ni več…..zdaj sva se z partnerjem grdo skregala in se je odločil da se bo izselil….pripravljena sem ga spet prositi da ostane ker nebi rada ta hči odrašča brez družine ki je skupaj…..bojim se da bo svoje grožnje da bo odpelal hči uresničil….

vem da si zaslužim boljše….jaz se tega zavedam…zavedam se tudi da sem depresivna…..vendar enostavno nemorem…nimam moči da bi bila zapuščena (če lahko temu tako rečemo)

Nevem kako naprej……nevem če sem zadosti močna da bi šla naprej brez njega…..pravi da sem za vse jaz kriva….da nama ne gre…..mu čisto vrjamm…..tudi gospodinjstvo sem malo zanemarila….zmeraj mu pravim da se trudim….vendar očitno ne zadosti…….

Hvala za vaš čas…..

Lp A.

Pozdravljeni A.

Slišim, da imate težko zgodbo. Spolna zloraba, očetova odsotnost, fizična zloraba, odnos brez starševske ljubezni. Predstavljam si, da je moralo to biti za vas grozno? Tudi zdaj, v partnerskem odnosu, imate težave – verjetno predvsem zaradi dogodkov iz mladosti? Tudi partner vas fizično in psihično zlorablja. Podobno kot vas je tudi oče?

Hkrati vas zadržuje v tem odnosu nemoč, kot pravite, da “nimate moči, da bi bila zapuščena”. Se zato tako oklepate odnosa, ki vam ne prinaša tistega, kar želite? Že toliko, da verjamete v to, da ste samo vi krivi zato, da vama ne gre? Za odnos sta vedno potrebna dva. Nepripravljenost vašega partnerja za soočanje z vašimi težavami je njegova odločitev, vendar to še ne pomeni, da ste vi krivi za vajino nerazumevanje.

Kolikor vas slišim je znotraj vas nepredelana preteklost. Razmislite ali bi želeli pogledati in predelati to, kar se skriva v vas in tudi onemogoča dostojno življenje. Če se boste za to odločili, poiščite psihoterapevtsko pomoč – lahko poizkusite na koncesijo ali pa privat ordinacijo.

Če imate še kakšen komentar ali vprašanje ste dobrodošli, da ga zapišete.

Želim vam veliko uspeha pri reševanju vaših težav.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Najlepša hvala za vaš odgovor……

svetujte mi kako,kam,kje itd. da poiščem potrebno pomoč. Rada bi to predelala, normalno zaživela in uživala življenje. Če je le možno z koncesijo 😉

Naj vam še povem da ste vneli žarek upanja, da bom nekoč lahko pustila stvari, ki me mučijo za seboj….hvala za žarek :))

Lep dan oz. večer še naprej……..in hvala!

A.

Pozdravljeni,

me veseli, da ste pozitivno usmerjeni.

V primeru, da želite iti na koncesijo, potem se obrnite na svojega osebnega zdravnika. Tam povejte, da želite na psihoterapijo. Kolikor sem slišal, so dolge čakalne vrste, vendar morda vseeno poizkusite, še posebej, če nimate izbire, da bi šli samoplačniško.

Za privat pa lahko pobrskate po internetu, v iskalnik vtipkajte “psihoterapija” in poglejte kaj od ponudbe vam ustreza.

V obeh primerih vam je na voljo več različnih vrst psihoterapij. Nekatere terapije se bolj osredotočajo na odpravo simptomatike (npr. Kognitivno-vedenjska terapija), nekatere pa bolj na odpravo vzrokov (mednje spada tudi psihoanalitična psihoterapija in psihoanaliza). Priporočam vam, da izberete slednjo, kjer boste raziskali in predelali vzroke za vaše počutje in ne samo omilili ali odpravili simptome (v tem primeru, se lahko hitro zgodi, da je to le začasna rešitev, saj ponavadi pride do ponovitve istega ali pojav novega simptoma).

Če boste dobili napotnico za psihologa, potem se pozanimajte pri psihologu če dela psihoterapijo in kakšno.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close