netipne lezije v dojki
Pozdravljeni!
Gre za mojo mamo. Na mamografiji so opazili spremembe v dojki, ki kasneje na uz niso bile vidne, zato so opravili še punkcijo. Danes je dobila pošto, da se mora zglasiti na konzilij, zaradi netipnih lezij v dojki.
Bi mogoče lahko povedali, kaj naj bi to pomenilo, ker je psihično mama čisto na tleh.Nekaj se dogaja pa nihče ne ve kaj naj bi to pomenilo.
Se opravičujem za zmedeno pisanje in minimalne podatke, vendar več kot to tudi mi ne vemo-razumemo.
Hvala za pomoč.
Spoštovani,
očitno so na RTG sliki videli določene spremembe, ki jih ni mogoče še otipati, z UZ pa ne videti, kaj so ugotovili s punkcijo pa vam težko povem, ker to ni navedeno. Lahko torej le ugibam. Verjetno so vašo mamo povabili na onkološki konzilij, da se tam prisotni strokovnjaki družno dogovorijo, če je potrebno oziroma smiselno ukrepati ter kako oziroma, kdaj bi bilo smiselno ponoviti preiskave in kdaj. Gre torej zgolj za strokovni problem, za katerega se en zdravnik sam očitno ne čuti sposobnega odločiti in potrebuje mnenje več kolegov. Kakorkoli že, pa gre za spremembe, ki so minimalne in zato zelo verjetno ozdravljive tudi, če gre za raka.
Pozdravljeni!
Pred kratkim sem prejela izvide kontrolne mamografije in bi prosila če bi lahko malo manj strokovno odgovorili kaj naj bi to pomenilo. Sama sicer ne razumem.
”Pri današnji kontrolni mamografiji desne dojke- povečava v ML in CC projekciji je vidna v spodnjem notranjem kvadrantnu desne dojke pri povečavi v CC projekciji skupina po značaju plemorfnih mikrokalcinacij, vendar v MLO projekciji je skupina nejasno prikazana tako, da niso izključene kalcinacije značaja” Milk of calcium”. Glede na pozitivno družinsko anamnezo kot tudi na prisotne mikrokalcinacije v CC projekciji značaja pleomorfnih v MLO nejasnih kontur, priporočam pacientko napotiti na OI- konzilij za netipne lezije, glede mnenja o eventuelni stereostaksični punkciji.”
Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem!
Marija
Spoštovani,
z omenjeno patologijo se pri svojem delu ne srečujem, zato tudi uporabljenih kratic ne poznam. Lahko vam “prevedem” le bistvo. Zdravnik, ki je omenjeni tekst zapisal, meni, da bi lahko šlo za zelo zgodnjo obliko raka na dojki (ni nujno!), katero je mogoče potrditi ali izključiti le s posebno metodo usmerjene biopsije (odvzemom vzorca tkiva), običajno s punkcijo.
Pozdravljena dr.Pahole!Pred dvema letoma sem bila 2x operirana za DCIS gradus 3,drugič v zdravo!Sedaj sem si otipala bulo na operirani dojki!Šla sem na samoplačniški uz!Dr je rekel,da vidi nekaj,ki bi bilo za razčistiti!Naslednji dan so mi urgentno naredili tankoigelno punkcijo!Diagnoza punkcije:Spremembe na meji kvadratov leve dojke pod brazgotino,UZ vodena ABTI,elementni maščobne nekroze, atipija celic duktalnega epitelja dojke (C3) Klinični podatki:Tumor leve dojke,pod brazgotino!Preiskovalne metode,2XMGG,,2 X PAP!Punktirali so mi 2x,dve buli?Kaj pomenijo kratice punkcije?Sedaj me čaka debeloigelna punkcija!Po napisanju gre za invazivni tumor?Zahvaljujem se vam za obrazložitev in odgovor!Lp Tjaša!
Tjaša299, 27.05.2025 ob 22:40
Pozdravljena dr.Pahole!Pred dvema letoma sem bila 2x operirana za DCIS gradus 3,drugič v zdravo!Sedaj sem si otipala bulo na operirani dojki!Šla sem na samoplačniški uz!Dr je rekel,da vidi nekaj,ki bi bilo za razčistiti!Naslednji dan so mi urgentno naredili tankoigelno punkcijo!Diagnoza punkcije:Spremembe na meji kvadratov leve dojke pod brazgotino,UZ vodena ABTI,elementni maščobne nekroze, atipija celic duktalnega epitelja dojke (C3) Klinični podatki:Tumor leve dojke,pod brazgotino!Preiskovalne metode,2XMGG,,2 X PAP!Punktirali so mi 2x,dve buli?Kaj pomenijo kratice punkcije?Sedaj me čaka debeloigelna punkcija!Po napisanju gre za invazivni tumor?Zahvaljujem se vam za obrazložitev in odgovor!Lp Tjaša!
Za dr. Pahole postavite vprašanje na Kako živeti z rakom? https://med.over.net/forum/kategorija/zdravje/rak/kako-ziveti-z-rakom-10.