(ne)strokovnost zdravnika in prosnja za nasvet
Pozdravljeni,
zanima me vase menje glede (ne)strokovnosti zdravnika, ki je obravnaval moje tezave ter prosim za drugo mnenje (potrditev) glede zdravljenja.
Novembra lani sem staknila manjso poskodbo ocesa, naslednji dan sem imela zelo mocne bolecine in obiskala ocesnega zdravnika. Diagnoza: drazeno zrklo, erozija na rozenici. Takrat sem dobila mazilo Tobra Dex in v roku enega tedna je bolecina popolnoma minila.
Cez nekje mesec in pol me je ob jutrih ponovno zacelo boleti oko. Ker je bolecina cez dan izvenela, je nisem vzela resno. Pred kratkim pa me je zacelo oko ponovno mocno in brez prestanka boleti. Ker je imel prejsnji ocesni zdravnik zaprto, sem obiskala drugega. Ugotovil je ponovno odprtje rane na rozenici.
Povedala sem mu, da se ponovno mazem z Tobra Dexom, ker je bolecina zelo huda. Zdravnik je vprasal, kako staro je zdravilo, potem povedal, da ni nic narobe, ce sem ga uporabljala. Potem sem mu rekla, da sem mu to povedala zato, ker mi zdravilo zgleda ne pomaga, da mi ne bo predpisal enakega. Na to ni imel komentarja.
Napisal mi je recept za mazilo Garamycin. Rekel je, da bi se moralo stanje izboljsati, ce se ne izboljsa, naj pridem nazaj v 3-4ih tednih, da bo v tem primeru potrebna manjsa operacija. Staleza ali kaksnega posebnega ravnanja mi ni predpisal.
Za tistim sem sla v lekarno. Tam so bili zacudeni nad zdravnikovo odlocitvijo, saj naj se to zdravilo vec ne bi smelo uporabljati za oci, temvec za usesa. Svetovali so mi ponoven obisk zdravnika, da mi predpise novo zdravilo.
Ker mi niso v lekarnili upali ponuditi nic drugega, sem se mazala z ostankom Tobra Dexa. Naslednji dan sem se vrnila k zdravniku, ki pa je predcasno odsel iz ambulante, tako da sem vse skupaj lahko povedala sestri. Ta je rekla, da naj se vrnem naslednje jutro, da bo doktor predpisal drug recept. Fotokopirala je tudi prejsnji izvid, da ne bi dobila recepta za Tobra Dex, za katerega sem povedala, da je ze pri koncu.
Naslednje jutro sem z se vecjimi bolecinami ponovno prisla v ambulanto, kjer me je cakal recept za mazilo Tobrex (uporaba 3x dnevno) z napotkom, da naj se vrnem na kontrolo v 3 – 4 tednih, ce stanje ne bo boljse. Novega izvida nisem dobila.
Ko sem sla mazilo dvignit, sem se pogovarjala z farmacevtko, ki je rekla, da je rok uporabe teh mazil najvec en mesec (ugibam, da se je zato bolecina ob uporabi Tobra Dexa vecala?). Ko sem vprasala, kdaj naj bi tezave minile, je rekla, da v roku 3 – 4 dni in naj se vrnem v ambulanto, ce temu ne bo tako.
Po vsem tem sem seveda postala malo skepticna glede zdravljenja. V navodilih Tobrexa sem prebrala, da naj bi se uporabljajo za zdravljenje in preprecevanje vnetja – moje oko ni razdrazeno ali vneto. Po parih nanosih mazila v oko je pa oko res manj bolece.
Zanima me, ali mi svetujete nadalnje upostevanje zdravnikovih (oz. bolj farmacevtkinih) koncnih nasvetov – torej zdravljenje z zdravilom Tobrex in ponoven obisk zdravnika, ce tezave ne minejo, v roku 4-ih dni?
Zanima me tudi, na kaj naj bom pozorna oz. ce se moram (poskusat) cemu izogniti, dokler je bolecina se prisotna?
Ali naj se v primeru tezav ponovno vrnem k istemu zdravniku ali naj zdravnika zamenjam kljub temu, da terapija se ni koncana?
Iskreno se vam zahvaljujem za informacije!
Lep pozdrav,
Nina.
Spoštovani
brez pregleda težko zanesljivo povem kaj potrebujete. Če oko sedaj ni vneto, je za dokončno celjenje erozije dovolj pogosta uporaba umetnih solz, najbolje brez konzervansov, v kombinaciji z umetnimi solzami v obliki gela (Recugel ali Hypotears gel), ki pospešujejo celjenje. Umetne solze uporabljajte dovolj dolgo- 2 meseca, da se bo erozija dobro zacelila in je tako možnost ponovitve manjša.