nestrokovno poučevanje pedagoga
Pozdravljeni
Sem mama 8 letne deklice katera obiskuje glasbeno šolo in igra violino,sedaj obiskuje 2 razred glasbene šole.Problem je v tem de njena profesorica dela zelo nestrokovno s svojimi učenci,naj nahitro samo opišem par primerov eno izmed njih je udarila z violino po glavi,druga se je izpisala in se vozi v 30 min oddaljen kraj v drugo glasbeno šolo,neko drugo je s knjigami in lokom po glavi…da o dretju nad temi deklicami ne govorim in o ponižanju,zbijanju morale,žalitev…Nič koliko staršev se je že pritožilo,pa ravnateljica ni ukrepala nič,saj ne rečem da kot učiteljica ne nauči dobro ampak v katerem času živimo,si predstavljate te uboge deklice,koliko jih mogoče niti ne pove,a sama šola ne ukrepa nič in profesorica še vedno nemoteno izvaja teror nad temi deklicami,da je bila opozorjena so zapisali a kaj ko se to dogaja še kar naprej kaj je za storiti kako to preprečiti,da se ne bo več dogajalo,vsi imajo gluha ušesa je pa edina na šoli ki uči violino svetujte mi kaj naj naredim
Če ravnateljica ne reagira na pritožbe, je verjetno edina možnost inšpekcija.
Preden pa se obrnete na njo, se morda vseeno še enkrat obrnite na ravnateljico, tokrat pismeno, pa tudi zahtevajte pismen odgovor.
Morda bi bil koristen tudi oster pogovor z učiteljico, nekako v smislu, da teh metod ne odobravate in, da se nad tvojim otrokom ne bo znašala. Prvič, ko ga bo udarila, jo boš pa tožila.
Hčera igra violino, pravkar zaključuje osnovno izobraževanje. Skupaj sva prebrali napisano in ugotavljava sledeče.
1. Ne poznava glasbenika, ki bi z udarci uničeval inštrument. Še posebej to velja za violine, ki se že ob nepravilnem rokovanju razglasijo. Vsaka poka pa pomeni smrt inštrumenta. Udarci z violino po otroških glavah so torej za naju čisto pretiravanje. Isto velja za udarce z lokom – no lok je malo cenejši.
2. Uporaba knjig za fizično nasilje. Morda ! Vendar je hčera takoj pripomnila, da je njena najdebelejša “knjiga” sestavljena iz 10 notnih listov. Fora je v tem, da notne knjige ne moreš postaviti v stojalo za note.
3. Hčera se je za igranje violine odločila pri 9 letih – v 3.razredu. Inštrument je zelo zahteven. Otrok mora imeti dobro razvite motorične spretnosti ( Držanje violine v levi roki in sočasno pritiskanje na strune. Sočasno mora z desno roko držati lok in izvajati popolnoma druge gibe) in vrhunski posluh. Tretja komponenta je vstrajnost pri vadbi. Ravno zaradi teh vzrokov sem bila še pri njenih devetih letih močno skeptična. Trdim, da violina ni inštrument za premlade otroke. Izjeme so morda otroci glasbenikov ( ti določene spretnosti osvojijo že v rani mladosti) in tisti redki čudežni otroci. Da ne bo pomote – tudi moja hči je imela bistveno mlajše sošolke. Sedaj sta ostali samo še ona in njena prijateljica (začela pri 8 letih). Vse ostale so dejavnost opustile.
4. Fizično maltretiranje na šoli moje hčere ne obstoja. Zadeva je prostovoljna. Če bi si kak učitelj privoščil zgoraj opisano bi definitivno izgubil službo, ker nebi imel učenk. Ne poznam starša, ki bi učitelju plačeval pretepanje lastnega otroka.
5.Psihično maltretiranje je bolj “megleno”. Učiteljica moje hčere mi je pred leti zadevo predstavila takole ; Imam 6 učenk, ki naj bi znale zaigrati isto pesem. Koliko naj vadijo doma ?
Dvem sem rekla vadite 15 minut, ker vem da bodo zaradi ambicij staršev vadile vsaj 2 uri, učinek bo slab ker dekleti nimata potrebnih predispozicij.
Dvem sem rekla naj vadita 2 uri, če bo sreča mila bosta violino vzeli v roke dan pred nastopom, učinek bo slab ker blefirata z visoko motoriko in posluhom
Dvema sem rekla vadita 3/4 ure na dan, toliko vadbe je potrebno za resno pripravo na nastop, pričakujem uspeh.
Največje ponižanje in užaljenost je velikokrat posledica neuspeha za katerega smo si krivi sami. Zelo slabo je, če v to mešamo še svoje otroke.
Z mojim komentarjem se verjetno kdo ne bo strinjal. Pa vseeno zgodba je tako neverjetna, da ji žal ne morem verjeti.
Opozorila bi, da zadeva meji na klevetanje. Če bi se o meni kdo na tak način razpisal in dogodki nebi bili resnični, najdem pisca in sprožim civilno tožbo.
Morda je zadeva resnična. Ni problema, navedite ime in priimek učiteljice in glasbeno šolo. Skupaj s hčero bova v prvih vrstah pri pregonu (prej bova štorijo preverili pri dotični učiteljici).
spoštovana mama*
vse kar sta napisali s hčerko je v veliki mari res in se strinjam z vami vam da je violina zelo zahteven inštrument za katerega je potrebno zelo veliko discipline in predvsem volje da se ga naučiš igrati,vendar naj vam pojasnim da nisem edini primer te šole nas je zelo veliko in ravnateljica je seznanjena s tem veliko staršev je že opozorilo na dogajanja pri omenjeni profesorici le da so naleteli na gluha ušesa,zakaj??Čez njeno strokovno delo nimam pritožb,kar pa se ostalega tiče bi lahko govorila v nedogled pa saj ni to šola kamor hodijo samo izbrani talenti,ko se je hči odločila za igranje violine je morala na preizus ali je sploh sposobna igranja in naj vam povem da je pokazala izjemne rezultate in nadarjenost kar pa vem da je premalo če ni vadbe ampak z načinom ki ga ima profesorica je hči izgubila vso voljo,ki pa ni bila majhna.Le kdo bo imel veselje,če te nekdo venomer žali zja in navsezadnje morda celo fizično obračunava s teboj??Sedaj smo v teku da sprožimo postopek saj če ne bomo dosegli pri ravnateljici ničesar se bomo obrnili kam drugm zavoljo naših otrok saj mislim da nima nobeden pedagog pravice zjat in še manj fizično obračunavat z našimi otroci.Zakaj je neka učenka ki se je po incidentu z profesorico prepisala na drugo šolo violino igra od 4 leta sedaj spet pokazala rezultate in voljo do igranja???Nič koliko otrok se je zaradi nje izpisalo, prestopilo k drugemu inštrumentu,opustilo igranje violine????Zakaj?In zakaj nobeden ničesar ne stori?
pustila sem svoj mail pa mi pišite in vam bom lahko posredovala še marsikateri podatek,ki je priča da ne gre za klevetanje,moj post je le klic na pomoč da ustavimo nekaj kar se ne sme dogajati našim otrokom in da jim vrnemo voljo ki so jo imeli.Radi bi znali igrati violino ni rečeno da bodo nevem kaki glasbeniki le znali bi jo radi igrati,pa saj je za to glasbena šola da te nauči kaj bo potem je odvisno od posameznika,ti otroci so premajhni da bi diskutirali o tem kaj bodo.ONI BI SE LE RADI NAUČILI IN NA TAKŠEN NAČIN ŽAL TO NE GRE
Še na nekaj sem pozabila !
Kdaj pa učiteljica maltretira učenke ? Spominjam se da je bilo pri naši zaželjeno, da je starš prisoten pri vadbi. Skoraj sem pognala korenine v glasbeni šoli. Prvo leto v učilnici, drugo leto pred učilnico. Pri nas so v nižjih razredih vaje z učiteljico 2x na teden po 3/4 ure. 1X tedensko je teorija pri učiteljici za teorijo. Vse ostalo je vadba doma.
Igranje violine pri 4 letih ? Zame čisto fizično in psihično nasilje nad otrokom !
Toliko stari otroci se igrajo s starši in sovrstniki. Pri nas so otroci do 6 leta vključeni v glasbeni vrtec, kjer skozi igro spoznavajo ritem, melodiko. Ko so otroci nekoliko starejši veliko hitreje dojemajo navodila. Imajo tudi bistveno večjo koncentracijo in zato tudi bolje vadijo in se učijo.
Naslednji moment je branje not. Notni zapis je nekako oblika pisanja z ulomki (celinka, polovinka, četrtinka….) Kako naj otrok, ki se uči osnovne računske operacije (štetje do 10) obvlada branje not ? Ti mali otroci so torej prisiljeni igrati po spominu. Tu so jim v pomoč starši – če seveda obvladajo inštrument na katerega igra otrok. Sama sem popolnoma brez znanj in ravno zato sem prvi dve leti sedela ob hčeri. Edin način moje pomoči je bil ta, da sem slišala kako naj bi vaja izgledala in potem doma hčeri kontrolirala izvedbo. Bila je bistveno starejša – šlo nama je bolj za silo.
Okoli 11 leta je hči osvojila branje not in velik del osnovnih znanj igranja. Sedaj visoko motivirana igra in vadi sama. Uživa tudi pri vajah – vsak nov komad je zanjo nov izziv.
Osip v glasbenih šolah je velik. Gre za dodatno dejavnost, podobno kot pri športu. Uspe samo redkim izbrancem.
Vaša profesorica ima očitno, kljub povedanemu dovolj učencev. Mislite,da starši teh otrok dovolijo maltretiranje ? Zakaj nič ne storijo ? Morda pa nimajo slabih izkušenj !
Naša učiteljica je po ogledu zgoraj napisanega pripomnila. Pri meni se kaj takega ne more zgoditi. Če se s starši in učencem ne morem vsaj za silo dogovoriti jaz odklonim sodelovanje. Moja dolžnost ni učiti nekoga, ki mu ne odgovarjam. Gre za prostovoljno dejavnost – ne za obvezno. Tudi ona nima podatkov, da bi v kaki glasbeni šoli tepli in zmerjali učence.
mama*
na naši gš je pouk istrumenta 2x tedensko po 30min ure teorije ravno tako le da po 45min,pri nas nihče ne zahteva hospitalizacije staršev le če sami želijo,sama sem ničkolikokrat čepela tam,pa saj to ni bistvo takrat se učiteljica ni znašala nad mojim otrokm nad mojim otrokom se do sedaj ni šefizično znesla in močno upam da se ne bo ji pa je totalno zbila voljo z žaljivkami in njenim arogantnim nastopom,pa saj ne moraš na tak način dosegati željene rezultate,primeri so različnih otrok nas je veliko,naj povem da je omenjena profesorica EDINA na šoli ki poučuje violino,letos je začela poučevati še ena ki pa ima polovični delovni čas in je njen razred poln starši smo zaprosili med njimi tudi jaz,da bi hčer prepisala k drugi pa je to žal nemogoče za drugo leto naj bi bilo v planu da bo še nekdo poučeval violino in takrat se bo videlo koliko jih bo ostalo pri tej,ne trdim da ne zna poučevati,zavedam se da se prav pri violini zahtevata red in disciplina samo čakajte…venomer ponavljate da je le redkim uspelo,ja verjamem in jaz svoje hčere ne silim v to to je njena odločitev ona bi se le rada naučila igranja violine kaj bo potem se bo videlo,rada bi samo opozorila na nestrokovni del te profesorice,bi vi to dopustila,da vaša hči ki je imela veselje do instrumenta,bila nadarjena ga z veseljem igrala,potem pa kar naenkrat solze upiranje totalen odpor da bi vaša hči prišla domov v solzah ker naj bi jo z violino dobila po glavi ker ni dovolj vadila,da bi vam profesorica rekla da vas ima otrok za norca ker vi itak ne vete kaj naj vadi….še bi lahko naštevala,mislim da bi tudi vi v takem primeru ko bi se šlo za vašega otroka,ki bi se mu delala neupravičeno škoda postavila v bran,pa ne napišite mi da je povsod tako da so vzponi in padci,vem da so vem da je potrebno vložiti ogromno truda ampak KAKO KO PA TE NEKDO VSESKOZI ZABIJA DOL KAKO???Mislim da v današnjih časih si to profesorji ne smejo dovoliti,in če sedaj ko smo vložili večina staršev pritožbo zoper nje ne bo pomagalo se bomo potrudili da bo za to zvedela javnost kajti to se ne sme dogajati.
Napisala ste da je glasbena šola dodatna dejavnost za katero se odloča vsak posameznik res je ali to pomeni da naj hčer izpišem če mi ni kaj všeč?Ja to je najlažje storiti vendar tako kot se saj se je marsikdo že izpisal,ta stvar nadaljevala in naj bodo zaradi tega prikrajšani otroci?zakaj le?
– solze so tekle v potokih, največ jih je bilo takrat, ko je na nastopih videla, da je njeno znanje slabše od sošolk.
– lok je hči polomila sama – v navalu besa
– na njeno željo smo jo izpisali, po 14 dneh je ponovno stopila v razred (sama se je dogovorila z učiteljico) in 5 mesecev plačevala šolnino iz žepnine
– nekoč sem doživela kritiko, ki jo opisujete. Hči je po mojih kriterijih vadila, šlo ji je dobro. Pa me pokliče učiteljica in pove, da hči brije norca iz nje in mene. Vadila je samo tiste dele, ki so ji šli, težji del je enostavno spustila
Danes igra in vadi povsem sama. Z veliko motivacije in užitka. Pustite vašega dekliča naj se sam spopade z ovirami. Podpirajte jo, stojte ji ob strani.
Vendar ne prestopite meje – odnašanje riti, prelaganje odgovornosti….
Tudi za 8 letnega otroka je največje veselje in motivacija za naprej, če zmore določeno stvar izpeljati sam. Včasih so potrebni tudi porazi. Brez porazov, otrok nima izkušnje kako premagati poraz. S tem je otrok dejansko prikrajšan za pomemben del otroštva.
p.s.
Pravkar gledam Hri -bar z gostom Drnovškom. Kapo dol, gospod predsednik !
Tudi sama lahko dodam podobno izkušnjo, ki so jo imele moje kolegice z učiteljico klavirja. Sama sem imela na srečo zelo realno in prijetno profesorico.
No torej, dotična učiteljica jih je tolkla po prstih, kričala, žalila in vse mogoče, podobno zgornjemu opisu.
Lahko povem, da te moje kolegice svojih otrok zaradi svojih izkušenj sedaj, po tolikoh letih, niso hotele vpisati v glasbeno šolo, ker imajo še danes grenak spomin nanjo.
Žal je ta profesorica normalno dočakala penzijo in najbrž zaznamovala kar precejšnje število otrok.