nesrečna enomesečna hčerka
Pozdravljeni,
Sem mati en mesec stare punčke. Kar me muči je to, da odkar je na tem svetu je grozno nesrečena. Otrok stalno joka. Edini čas ko ne joka se hrani ali pa spi in še to bolj malo. Rojena je bila s carskim rezom in sita sem že tega, da vse njene težave pripisujejo ‘otrokom s carskim rezom’- so bolj žalostni so depresivni itd.
Ko jo hranim (dojenje + adaptirano mleko), že med hranjenjem joka in se puli za majčko, kot bi jo mučilo kaj v grlu ali prsnem košu. Moram reči, da hitro po tem ko se začneva dojiti, zabrni v plenički in se pokaka:) ko jo želim dati na kupčka-joka potem ji razliko dodava po flaški (zaradi ‘težav’ z dojenjem jo tehtam pred in po doj. in ji dodava po flaški). In potem sledi namesto spanja- ure do naslednjega obroka joka. Punčka se izteguje, usloči se v most in glavo nazaj zvrača z rokami se grabi v predelu od prsnega koša, grla, ust,kot bi žlelea kaj izvleč iz sebe, popraska sebe in naju ko jo skušava potolažit. Kot sem bila zelo proti dudi, ji sedaj hitro tiščiva dudo v usta z raznimi vetrovnimi kapljicami ali daktarinom- je imela soor v ustih, sedaj je v ustih ok, samo še na ritki mažemo z daktarin kremo. Včasih začne z glavo mahati levo desno kot znak za ne. Težko se pomiri in čez dan če kaj zaspi, zaspi 1 uro v vozku ali za kako uro na rokah. Skrbi me tudi zaradi hrbtenice saj otrok samo čez noč spi v zibki na ravni trdi podlagi kot priporočajo. Kaj mislite bi bilo narobe oz. kaj bi bilo za narediti?
PA še to sem opazila. glavico vedno zvrača na eno stran (L/ D). ko jo previjava, umivava, oblačiva z glavo ne sledi medenici pri obračanju- ponavadi to delava zelo počasi, vendar glavo pusti na eni strani, čeprav jo obračava v drugo stran in jo morava midva obrniti, je pa res da se tudi takrat joka, in izteguje. Jo večkrat vzameva vmes v naročje za pomirit pa ko jo spustiva je spet isto. Sem že čisto utrujena, žalostna od vsega tega. Kaj svetujete, predlagate?
Prosim za mnenje in pomoč.
LP
Draga h k,
podobne stiske, kot jih doživljate vi, ima vsaj desetina novopečenih mamic. In tu nima rojstvo s carskim rezom prav nobene krivde – razen, če je bil razlog za carski rez dušenje ploda v maternici.
dejstvo je, da je vaša dojenčica prekomerno razdražljiva.
Lahko, da zaradi neskladnja med njenimi zahtevami po hranjenju in učinkovitostjo hranjenja – da torej je preveč požrešno in hlastno, golta mleko in zrak, zato jo tišči v požiralniku, v želodčku in zvija po črevesju. Rešitev je v zelo pogostem hranjenju in podiranju kupčkov, rpilagoditvi dide (da teče ravno prav), spremembi formule za dodatek (na AC varianto).
Druga možnost je, da je prekomerno razdražljiva zaradi težavic, ki jih lahko pripišemo slabim pogojem v maternici tik pred porodom in med porodom (obporodnemu dušenju). Tu pomaga lahko tudi fizioterapevtka, ki vam bo pokazala načine, kako dojenčka sprostimo – fizioterapevtka je lahko iz bližnjega zdravstvenega doma, pokličete lahko tudi k nam – če ste seveda rodili v naši porodnišnici – in se dogovorite z dipl. fth Matejo Medjimurec ali dipl. fth Lidijo Žgur (za pregled in “vaje” boste sicer potrebovali napotnico – “delovni nalog za fizioterapijo” vašega pediatra).
Tretja možnost je, da je vaši dojenčici prevroče – in zato besno protestira, zadovoljna je le, ko se ohladi na vaših rokah…
In še najverjetnejša možnost – poleg kombinacije zgoraj navedenih razlogov je to vaša negotovost, strah, panika, preutrujenost, žalost in skrb. Ki se zanesljivo odrazi na obnašanju in počutju dojenčice. Tu je ključna oseba oči – ki bo z dojenčico šel na nekajurni sprehod (ali k tašči), medtem ko se bo mama naspala in vsaj malo zadihala.
Da bi šlo pri vaši dojenčici za kaj bolezenskega, je še najmanj verjetno – a o tem lahko presodi le vaš pediater, po pregledu dojenčice in merjenju, koliko gramov je pridobila od rojstva…
Srečno,