Nesrbeči izpuščaji po koži
Noseča sem 12 tednov in 5/7 dni. Pred dvema tednoma so se mi pričele po koži (samo po trupu) pojavljati drobne nesrbeče živordeče lise, ki so se postopoma večale do premera 2 cm, v sredini so se malo luščile, zbledele niso. Najprej sem mislila, da je vzrok tega alergija na grozdje (imela sem jo pred 5 leti), vendar tudi po izogibanju grozdju niso izginile, amak so nastajale še nove. Od začetka nosečnosti jemljem folno kislino. Po pogovoru z G sem jo pri 12 t. prenehala jemati, počemer so izpuščaji pričeli nekoliko bledeti – predvsem v zgornjem delu trupa, na trebuhu se mi zdijo tudi nekoliko bledejši, vendar so zelo gosti, res pa je da novi ne nastajajo več. Je možno da je vzrok folna kislina? Zanima me, če to moje stanje lahko kako škoduje plodu.
Zanima me tudi kakšne stranske učinke imajo lahko na plod Operil kapljice za nos (uporabljala sem jih en teden 2-krat dnevno). Imam herpes na sp. ustnici – je lahko škodljiv za otroka?
Hvala za Vaše odgovore
Saša
Draga Saša,
kakšni so bili oziroma so izpuščaji brez pregleda ob še tako dobrem opisu ni mogoče, lahko le ugibam, kar pa vam ne bo koristilo. Izpuščaje mora torej videti zdravnik, če jih še ni. Folna kislina pa je najmanj verjeten vzrok za izpuščaje. Sami izpuščaji tudi ne morejo škoditi plodu, razen seveda morebiten vzrok zanje, ki pa mi ni znan.
Operil v krajšem obdobju načeloma ni škodljiv, herpes na ustnici pa lahko škodi samo po porodu, če ne pazimo na higieno in se otrok sveže okuži.
Spoštovani,
kolikor vem o tem izpuščaju, gre za še ne povsem pojasnjeno stanje, ki ima res virusni izvor vendar se pozdravi samo od sebe v 5 – 6 tednih in kolkor vem ne škodi plodu.