Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Nespečnost zaradi Nolvadexa

Nespečnost zaradi Nolvadexa

Po lanski operaciji tumorja na dojki (100% hormonsko odziven), KT in obsevanju sem zdaj za 5 let na Nolvadexu in za 2 leti na Zoladexu. Ob začetku terapije sem bila stara 46 let in sem s tem prišla v umetno meno. Muči me huda nespečnost, saj se zaradi vročinskih oblivov zbujam vsaki 2 uri in precej dolgo ne morem zaspat. Ker že nekaj mesecev delam po 4 ure, mi spanec še bolj manjka. Z uspavali ne bi rada začela. Ali ima katera kakšen nasvet, kaj storiti, da bi prespala vsaj nekaj ur v kosu? Hvala vnaprej 🙂

Mogoče bom usekala mimo pa vendar, ko sem bila jaz pred par leti na tvojem – no bila sem v toliko na boljšem, da sem bila že v meni in nisem potrebovala Zoladexa, se mi je ravno tako s pričetkom jemanja Nolvadexa začela nespečnost, ki se je razvila v hudo depresijo in sem za eno leto pristala na antidepresivih. Opazuj sama sebe in se mogoče za začetek naroči za posvet v psihoonkološki ambulanti na OI. Sama sem sicer hodila na terapije k psihiatrinji v zunanji ustanovi, a kolegice, ki so hodile v ambulanto na OI so zelo pohvalile tam zaposlene. Je pa tudi res, da se po par mesecih jemanja Nolvadexa telo očitno navadi nanj in se življenje utiri na ustaljeno pot. Želim ti čimmanj naprespanih noči.

Pozdravljena Nina44
Imam enake težave,kot ti ( skoraj štiri leta ). Jaz sem začela z Nolvadexom in Zoladexom z 38.leti.Tudi za pet let tablete in dve leti aplikacije,(enkrat mesečno)po dveh letih so mi podaljšali za tri lete, stem da na vsake tri mesece( bolj gostega).Zdaj je malenkost bolše in eno uro več spim. Mislim , da to ni Zaradi Nolvadexa, ampak posledice mene.Tudi jaz se na vsaki dve uri budim , me močno obliva in ne moram takoj zaspati.Pozimi je malo bolje,ker je hladneje(vsaj skozi dan) in tudi vsaka drugače prenaša meno.
Moja soseda je že 12 let v meni in še ima vedno močne težave z vročinskimi oblivi,stem da ponoči kar dobro spi. Vendar gre vsaki dan plavat za eno uro (to je intenzivno plavanje),hodi na sprehode,…Tudi jaz si jih lajšam z hitro hojo,kolesarjenjem,včasih z plavanjem,začimbe in močno papricirana hrana še bolj pospeši oblive.Skratka poskusi,da boš se na sprehodu ali med telovadbo,čimbolj spotila.Tako mi je svetovala v Maribor na terapiji.Vem da ni prijetno,tudi jaz delam 4ure in še zraven majhnega otroka (9 let),delam z strankami in je kar močno nerodno , ko se začnem sredi zime potiti,poleti pa je katastrofa.Raje prenašam to kot,da bi imela ponovno menstruacijo (rak hormonsko odvisen) sem se preveč razvadila.Svetujem ti čim več gibanja že zaradi kosti (osteop.) ,ker ga z meno ogromno zgubimo.Uspavala pa itak škodijo in že z Nolvadexom in Zoladekxom dobivamo zadosti strupa v sebe( boga jetra ).

Prisrčen pozdrav!

Marinca in J.H., obema hvala za odgovor. Tudi jaz sem nekako racunala, da bo po nekaj mesecih pocasi bolje (na terapiji sem od septembra); ampak se mi zdaj zdi, da je zadnja dva meseca cedalje huje. Glede antidepresivov sem pa na tujih forumih prebrala, da jih v zelo majhnih dozah tudi predpisujejo proti nespecnosti v takih primerih (Nolvadex). Marinca, imas morda kaj vec informacij o tem, kaj lahko pricakujem od te ambulante na OI ? Kaksne vrste zdravljenja (zdravila, pogovore, nasvete) ? Depresivna nisem namrec vsaj zaenkrat prav nic in se mi – ce odstejem te zoprnije zaradi terapije – zdi, da sem zelo zadovoljna s svojim zivljenjem. Je pa res, da se taka utrujenost nabira in nabira…
Z vec gibanja sem pa ze poskusila oz. se kar trudim, pa zal ne opazim nobene razlike. Hoja, hribi, tudi tek, da sem res zdelana; ampak ponoci je ista pesem.
Je morda katera kaj poskusala z jogo ?

New Report

Close