Najdi forum

Nespečnost v starševstvu

Pozdravljeni. Imamo že 2. otroka v hiši, na novo pa šestmesečnega Se mi je zaradi zbujanja ponoči čisto podrl spanec, ne spim niti eno uro vse skupaj. Recimo da vsaki 2. dan vseeno nekaj odspim 3-4 urce, vmes pa beda. To traja že en mesec recimo. Žena to bolje prenese.

Še po naravi sem malo anksiozen, jemljem Cipralex že kakšen 2. teden ker sem trpel z tenobami zaradi tempa življenja šiht + dojenček.

Vem da pravijo da te Cipralex počasi uvede v mirno stanje in spanje, pri meni se je to prvo zgodilo, čez dan sem bolj miren, zvečer pa ne spim + me je noro strah da se mi bo kaj fizičnega zgodilo.

Ali bi me kdo tu znal malo pomiriti + dati kakšen nasvet?

Namreč tablete Kvelux in Apaurin mi ne pomagajo več.

Umirijo me zelo fino, potem ko popustijo čez urco, dve,

me zagrabi panika da bo še ena noč brez spanja in je tu konec.

Treninge sem tudi uvedel, pa še nič.

 

Pozdravljeni,

razumljivo je, da vas situacija, kot je ta, zelo izčrpa. Skrb za dojenčka, pomanjkanje spanca in splošni tempo življenja lahko povzročijo veliko napetosti, kar se očitno kaže tudi v obliki anksioznosti in paničnih napadov.

Zdravila, kot so Cipralex, Kvelux in Apaurin, vam lahko trenutno pomagajo pri lajšanju simptomov, vendar so to začasne rešitve. Poleg tega so tovrstna zdravila tudi zasvojljiva. Zelo pogosto se zgodi, da po prenehanju delovanja zdravil simptomi, kot sta nespečnost in panika, pridejo nazaj – včasih še bolj intenzivno. Dolgoročno je pomembno raziskati, kaj se skriva za temi simptomi.

Obdobje, ko pride dojenček, je lahko zelo intenzivno, saj lahko odpre tudi stare rane iz vašega otroštva, ki so bile morda potlačene. Stres, ki ga občutite zdaj, bi lahko bil delno povezan s preteklimi izkušnjami ali nepredelanimi čustvi, ki so ponovno prišli na površje. To je lahko težavno, a tudi priložnost za razreševanje teh starih konfliktov ali travm. Psihoterapija, zlasti psihoanalitična smer, vam lahko pomaga pri globljem raziskovanju teh nezavednih vzorcev in nepredelanih spominov.

Delo z usposobljenim psihoterapevtom vam lahko omogoči, da postopoma razrešite te vzroke in razvijete bolj zdrave mehanizme soočanja z življenjskimi izzivi. Včasih se anksioznost in panični napadi ne pojavljajo samo zaradi trenutnega stresa, ampak zaradi notranjih konfliktov, ki so bili dolgo časa v ozadju.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close