Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Nespecnost in povecana scitnica

Nespecnost in povecana scitnica

Pozdravljeni,
imam Hash tir in jemljem 75mcg Eltroksina dnevno.
V zadnjih dveh tednih se mi pojavljajo dokaj izrazite tezave s spanjem, hkrati je moja scitnica na otip nekoliko povecana ze nekaj tednov.
TSH je 1.8 (v obmocju do 4.2). Zanima me, ali bi bil smiselen pregled ostalih hormonov, recimo kortizola? Dejansko skoraj ne morem zaspati ali pa se zbujam vsakih nekaj ur. Z zdravili nisem poskusila, mi pa pomaga nekaj tabletk navadnega Persena, vendar sem dejansko zjutraj vseeno zelo utrujena in tezko opravljam delo.
Za odgovor se vam zahvaljujem
Lp Sanja

Zasledila sem tudi clanek o melatoninu kot prehranskem dodatku. ga je varno jemati proti nespecnosti?
Hvala in lp
Sanja

Spoštovani!

Hipotiroza je pri vas ustrezno substituirana. Vzroki za nespečnost so različni, najpogosteje psihične narave. Določevanja kortizola se mi ne zdi smiselno, kakor tudi jemanje melatonina. Priporočam dovolj fizične aktivnosti, predvsem gibanja na prostem.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spostovani,
zahvaljujem se vam za odgovor. Motje spanja so glede na izkusnje bolnikov po vsem svetu povezane s scitnicnimi obolenji, osebno opazam
tezave posebej pozimi, ko je krajsi dan in niso povezane s psihicnimi obrementvami. Predvidevam, da je za moteno proizvodnjo melatonina, kar je tudi ugotovljeno zaradi pomanjkanja svetlobe in naj ni se zdravilo z luminiscenco. Gibljem se dovolj, imam pa po gibanju se bolj izrazito obcutek tiscanja in zatekle scitnice, kar cutim tudi med poziranjem.
Tudi ostale pacientke lahko potrdijo, da so motje spanja zelo pogoste, posebej prebujanje ob dolocenih urah ponoci.
Lp Sanja

Ja, na žalost res lahko potrdim te Sanjine izkušnje. Danes sem npr. po enournem premetavanju vstala ob 3.30. Že cca. 3 tedne se mi dogaja, da – ali sploh ne morem zaspati in se premetavam po 2 uri kljub zaspanosti, ali pa se kmalu po polnoči zbudim in nikakor ne morem zaspati nazaj. Pred 1 tednom pa je bilo najhujše, saj nisem spala niti 1 minute. Žal. Tudi mene zanima, kako je z varnostjo jemanja melatonina (v sosednji Italiji sem ga zasledila na policah prehrambenih trgovin kot prehranski dodatek).
Lp, S

Zivjo, tudi pri nas ga menda imajo v trgovinah s prehranskimi dodatki, vceraj sem v lekarni vprasala, kaksen je farmacevtski nadzor nad tem in varnost jemanja, pa sploh niso vedeli, da obstaja. Vec sem napisala na forumu drustva.
Lp Sanja

New Report

Close