Najdi forum

Zdravo
Pred kratkim se mi je začelo dogajati, da nikakor ne morem zaspati. In to dobesedno. Bedim, se premetavam in blodim do 2.00 potem pa se stuširam, obrijem in delam za službo. Ob 4:30 pa grem od doma. Delam v šolstvu in sem v službi do 15.00, med tem pa hodim okoli kot vesoljec. Ko pridem domov odspim 12 do 14 ur in potem dalje. To se NE dogaja večkrat kot enkrat tedensko. Zgodilo se mi je 4x v 5 tednih. Naj opišem potek. Preden se je to začelo dogajati sem spal max 20 ur v 5 dneh. Ker se je to nalaganje pomanjkanja spanca sprevrglo v vsesplošno izčrpanost sem zbolel. Enostavno sem zbolel ko so prišle počitnice, podaljšan vikend ipd…Nič resnega, vročina dva dni in spanje po 40 ur v dveh dneh. Po novem letu pa sumim, da je vse skupaj preraslo v nekaj več – ne morem zaspati. Ko zaspim ni problema. Problem je v samem začetku. Vidno izmučen se vležem okoli 2100-22.00 in skoraj zaspim. Potem nikakor ne odtavam v spanec ampak dremam narahlo. V dveh urah mi začne precej hitro biti srce in začnem se potiti. Glede na to, da ni neke vročine ponoči mi je vroče v samih boxaricah brez oddeje. Oči imam odprte. Čutim nenormalno bitje srca in dihanje. To traja kar dolgo…kako uro, uro in pol, dve. Ko mine, lahko blago zadremam, ampak takrat je ura že 4 in tako mi ostane rahlega spanca le slabo uro. Ali pa vstanem in delam za službo. Drugi dan si predstavljate kako izgleda. Do neke 8.00 sem budden ,potem pa začne udarjati po očeh. Postajam razdražljiv, pozabljiv (dejansko se ne spominjam kaj sem počel uro nazaj, kateri predmet imam na urniku ipd…). V obdobju od septembra do danes sem pridobil skoraj 10kg, pa sem 5 mesecev vedno hodil v fitnes po službi. Odmikam se sodelavcem ker sem ves čas slabe volje, ker sem utrujen in razdražljiv. Življenje se mi je spremenilo od septembra. Do letos sem imel normalen urnik, kriza pa je pripeljala do tega da imam nenormalnega letos. Pač od 5.30 do 15.00 oziroma do 16.30 tudi. Začel sem piti čaj, ne pomaga. Spil sem pivo ali dva, ne pomaga. Skadim en joint, ne pomaga. Nočem iti na tablete, saj pri rosnih 30ih ne poterbujem tablet za spanje, saj sem do zdaj spal ko top…že 30 let. Ali je možno da se mi je spremenil bioritem tako korenito? Ali se rabim vsak dan še bolj utrudit (telesno), ampak kaj ko je glava v pol spanju od jutra do večera? Ali lahko to vse skupaj vodi v depresijo – glede na to da sem bil do zdaj vedno nasmejan in vedno ustrežljiv, zdaj pa daaaleč od tega. Skrbi me, da mi bo en dal pač počil živec in bom popizdil – delo v šoli z mularijo je stresno. Ali bom izgubil spomin popolnoma? Izgubil sem kreativnost, voljo do vsega.
Hvala za nasvete.
Dodajam: danes je lepo vreme in se bom skušal zgonit popoldne po sluzbi. Grem tečt za kako uro pa dvigovati uteži. Ampak to je le plan, danes spet nisem spal in komaj čakam da grem pod tuš in odspat do jutri…

Pozdravljeni,

sprva res opisujete zmešan bioritem, ki bi vam lahko povzročal težave. Neredno spanje – včasih s kratkim in včasih z dolgim spancem nedvomno ni dobro za bioritem, ki se lahko hitro podere. Temu lahko sledijo vsaj nekatere težave, ki jih opisujete.

Pravite, da se vam je urnik spremenil letos in delno tudi temu pripisujete vaše težave. Kaj pa se vam je dogajalo pred septembrom, ko so se vam stvari tako spremenile?

Pravite, da ste bili vedno nasmejan in ustrežljiv, zdaj pa je daleč od tega. Strah vas je tudi, da vam bo počil živec. Izgubili ste voljo do vsega. Težko bi rekel, da je končna rešitev ta, da se čimbolj utrudite in tako lažje zaspite. Morda lahko v tem trenutku sami precenite kaj vam je pomagalo do boljšega in rednega spanca. Nekateri simptomi, ki jih opisujete so lahko znak depresivnega razpoloženja.

Če čutite, da razlog za vaše težave niso zgolj v bioritmu, bi vam svetoval, da si poiščete psihoterapevtsko pomoč. Morda vam vsebina iz nezavednega na ta način – s simptomi, ki jih opisujete – nakazuje, da so v vas neke nepredelane vsebine.

Lep pozdrav in srečno,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close