nervoza
Pozdravljeni
Približno 4 leta jemljem antidepresive Amyzol. Dobila sem jih predvsem zaradi pogostih glavobolov. Ker sem večkrat čutila neko tesnobo in slabo spala so mi tudi pomagali v tej smeri. Počutje je razmeroma dobro, če ne bi bila tako nervozna, vsaka malenkost me spravi s tira, veliko jočem, sem razburljiva. Glede tega, pa tablete nimajo nobenega učinka. Moram pripomniti, da sem v meni, ali morda moram iskati vzroke nervoze tudi tukaj? Mi kaj priporočate, da ne bi bila tako živčna, vzkipljiva in čustveno občutljiva.
Lep pozdrav
Pozdravljeni Biba,
antidepresive Amyzol ste začeli jemati zaradi pogostih glavobolov, tesnobe in slabega spanca. Počutje se vam je izboljšalo, ostala pa je nervoza, razburjenost, jokavost. Omenjate, da ste v meni in se sprašujete, če je razlog za vaše slabše počutje tudi to.
Težko je oceniti kaj vpliva na vaše počutje – ali so to hormonske spremebe ali vaše notranje nezavedno dogajanje. Verjetno vpliva oboje – v kakšni meri vsak od njiju pa je težje oceniti. Odgovor na to vprašanje nedvomno leži v vas, le najti ga je potrebno.
Ljudje smo kot ledena gora v morju, ko je manjši del (zavestno) nad vodo in tudi viden ter veliko večji del (nezavedno), ki je skrit v morju. Ozaveščanje nezavednih delov nam pomaga k boljšem razumevanje (delo na vzroku za simptom) nas samih in posledično s tem tudi zmanjšanje ali odprava simptomov. Morda je ravno to način kako si lahko pomagate. Druga pot je delo na zmanjšanju simptomov z delom direktno na simptom – npr. živčnost: se izogibate situacij, ki vam poslabšajo stanje ali delate na sproščanju, s telovadbo ipd.
Sem vam odgovoril na vaše vprašanje?
Lep pozdrav,