neredni ciklusi menstruacij
stara sem 29 let.
Kaj naj naredim – je že 43 dan , M pa še ni in ni?
Noseča nisem. 2 dni nazaj sem dobila negativni krvni rezultat.
Res, da tudi prej nisem imela nikoli rednih ciklusov in so bili ponavadi daljši … Ko sem to novembra razlagala ginekologinji, mi je rekla, da to nič takega – da pač šparam jajčeca !!?? Namreč, jaz jih v tem trenutku res ne želim šparat!!!
Kaj bi to lahko pomenilo, da je lahko kaj narobe? ima še katera tako dolge cikluse? Je lahko problem v kakšnih hormonskih neskladjih?
Menstruacij nikoli nisem imela rednih (tudi po 3-4 mesece ne) – potem sem začela z jemanjem KT (Dian35) in takrat je bila menstruacija lepo točna. zdaj ko sem jih nehala jemati se težave z izostajanjem spet vračajo…
Tko me skrbi, da ginekologinje poklicat ne upam.
Vnaprej hvala, za vaše odgovore
Spoštovani!
Neredna menstruacija nastane najpogosteje zaradi hormonskega neravnovesja. Verjetno je tako tudi pri vas. Dodatno to potrjeju tudi podatek, da ste imeli redno menstruacijo ko ste prejemali Diane 35. Priporočam obisk in posvet pri vašem ginekologu.
Lep pozdrav!
Živjo!
No tudi jaz sem ena izmed tistih deklet, ki se sooča s problemom neredne menstruacije in naj ti povem, da sem tudi jemala tablete nekaj časa in je bilo vse ok ko pa sem jih nehalam, se je zopet ta nerednost začela.
In sem se pri eni gospe pozanimala, ki ima kar nekaj izkušenj iz tega na podlagi urina in ki je rekla da so vse skrbi odveč in da pač je odstotek žensk, ki nimajo nikoli redne menstruacije in da to sploh ne bi bil vzrok, da ne bi bilo nosečnosti.
Delala pa sem tudi teste za ščitnico in mi je prav tako pokazalo kot da je vse uredu.
Odločila sem se, da ne bom več jemala tablet in od tega je že več kot dve leti in je prišlo obdobje, ko je bilo pol leta čist normalno potem pa spet ne in tako se ponavlja.
Sem pa se veliko presekirala zaradi tega.
V svojem življenju nisem imela niti 25-30 % menstruacije.Stara sem 39 let in imam 3 otroke.Vsako leto je slabše,tako da sem imela v obdobju polnih dveh let le 3 menstruacije.To pa je izredno malo za žensko kot sem jaz.Meni nagagajo nadledvične žleze in imam težave tudi s prekomerno težo,preveč moških hormonov…
Takrat ko sem bila na preiskavah se nič bistvenega ni zgodilo,razen,da so mi predpisali kontracepcijske tabletke za uravnavanje menstruacije.
Opažam,da ko se ti problemi z harmonskim neravnovesjem začnejo,je le še vsako leto slabše.S tem pa nisem potolažila niti sebe niti koga drugega,ampak tako je.
Živio!
Jaz sem tudi ena, ki ob branju vaše zgodbe pomisli, da bere svojo zgodbo. Mene pošiljajo že več let z dolgim nosom in izrazom kot da sem hipohonder in histerična, iz ordinacije. Vse kar je, mi naredijo nosečniški test in nafilajo s kontracepcijskimi tbl.Strara sem 29 let, okoli ginekologov pa hodim od 13. leta!!!
Res ne vem, če ima naša medicina pri teh problemih na voljo le kontracepcijske tbl?!!!
Jaz sem se zredila za 20 kg, slabo se počutim in zdi se mi, da me bo enkrat razgnalo… Menstruacije pa ni.
Če ima katera še kakkšno vzpodbudno besedo (gospa me je kar pomirila, ker ima 3 otroke!!), bi je bila vesela.
Lepo se imejte.
Lepo pozdravljeni!
Na odgovor vprasanja v zvezi z nerednimi ciklusu menstr. ste napisali;
“Neredna menstruacija nastane najpogosteje zaradi hormonskega neravnovesja. Verjetno je tako tudi pri vas. Dodatno to potrjeju tudi podatek, da ste imeli redno menstruacijo ko ste prejemali Diane 35”
A ni tako, da se menstruacija pojavi ceprav”umetna” pri vsaki zenski v času jemanja hormonskih tablet ne glede na hormonsko neravnovesje v času nejemanja tablet??
hvala za odgovor!
srecno!
Ste pomislili na policistične jajčnike? Sama nikoli v življenju nisem imela rednih menstruacij, zanositi nisem mogla, pa mi je dr. Reš v centru za zdravljenje neplodnosti ugotovil PCO – po teoriji 8% možnosti za zanositev po naravni poti, v povpečju tri ovulacije v dveh letih. In menda odstotek žensk, ki imamo PCO sploh ni tako majhen …
Totalen šok. A mi je predpisal tablete klomifen, ki vzpodbujajo ovulacijo, in tako sem že v prvem ciklusu jemanja zanosila …
In ja, logično je, da imaš M med jemanjem tabletk – tako vsaj zadeva funkcionira. Kriza bi bila, če jih ne bi bilo v takem času …
Živio!
Meni so tudi ugotovili policistične jajčnike in pregrado maternice, rekli pa so mi, da naj ne bi bilo problemov.Je pa moj jačnik videti kot nekakšen grozd.
Zanima me, je po porodu kaj bolje?
A ste tudi vi tako pridobivali na teži?
Jaz KT zelo slabo prenašam oz. jih sploh ne.
Hvala in lepo se imejte.
Andreja
Ne razumem, kako lahko rečejo, da pri PCO ne bo nobenih problemov, če se pa ve, da so v tem primeru ovulacije redka sreča ???!!! Pri meni je trajalo 1 leto in pol, da se je nekdo našel in mi povedal, da zaradi tega ne morem zanositi.
Klomifen je bil res dobra reč.
Priporočam, da če že dalj časa ne zanosiš, pa s trudiš, obiščeš Center za zdravljenje neplodnosti v Dravljah, dr. Reša.
Pregrada naj ne bi bila problem???!!! Ja halo? Tudi jaz sem imela pregrado in sem zato rodila 9 tednov pred rokom! Pri pregradah je tako, da res lahko ni nič narobe, so pa še tri skrajnosti: sploh ne moreš zanositi, če že, pride do spontanega splava, ali pa predčasno rodiš!
Osebno sem si jo v januarju, ko je bil moj miško star leto in pol, dala operativno odstranit, ker niti slučajno ne bi želela tvegati, da bi v morebitni naslednji nosečnosti doživela podobno. Kar sem sama lahko naredila sem in sem vesela da je tako.
Po porodu kar se tiče PCO ni nič bolje. To imaš za vekomaj, obstajajo neke operacije, a menda ni niti kaj dosti bolje, moram pa zadevo še raziskat. Predvsem zato, ker imam obupne probleme s poraščenostjo, ki je tudi posledica PCO.
Po porodu sem se zredila za 10 kg. Ne mi verjet, ampak od sadnih in doma pripravljenih sokov, ki sem jih konzumirala med dojenjem na veliko. V treh mesecih sem s prehrano in redno telesno vadbo vse spravila dol. Ker pa imam še nekaj starih grehov, sem na isto foro, s še več rekreacije pričela isto v marcu. V istem času nisem uspela spraviti dol niti kilograma, pa za razliko od prejšnjič sem spet hodila v službo. Edina razlika je bila ta, da sem jemala KT (kot pomoč pri hormonskem neravnovesju zaradi poraščenosti – pa mi niso pomagale), čemur pripisujem največji del krivde.
Ni mi jasno, zakaj te filajo s KT. Zaradi zaščite? Pri PCO je v teoriji itak le 8% možnosti za zanositev, za hormone ti pa skoraj ne bodo pomagale. Pa še slabo počutje. Proč z njimi. Niso vredne.
Aja, tudi jaz imam 29 let.
Lep podravček!
Živio!
Tudi meni so rekli, da zaradi pregrade ne bom mogla donositi. Če imaš morda zadnji izvod Nedeljskega dnevnika, je tam zanimiv članek glede PCO, vendar neke rešitve niti ni na vidiku. Najmanj kar bi rada je, da zaradi hormonskih tablet pridobim še nekaj kilogramov, da me še bolj boli glava in da bi se še bolj slabo počutila. Je pa zanimivo, da jaz nisem poraščena. Se pa zjutraj zbudim zatekla in sem v obraz kot polna luna.
Kakšno dieto pa si imela? Ker 10 kg je kar umetnost spraviti stran…
Če pa se malo pohecam, vsaj na meni razni alwaysi ne zaslužijo veliko, ker sploh nič ne rabim …:-)
Lepo se imej in pozdravi svojega miškota …
Hvala za opozorilo na članek. Bom prebrala.
Jaz bi na tvojem mestu takoj prenehala s tabletami – vse to basanje s hormoni, pa še s kontracepcijskimi tabletami, ki ti k zanositvi pač ne pomagajo, po moje nima smisla če ni učinka. Naslednja stvar, ki bi jo naredila (in sem jo, ker še enkrat pa res ne bi rada imela nedonošenčka) je, da bi si dala odstranit pregrado (poseg ni nič posebnega) in šla bi v Center za zdravljenje neplodnosti k dr. Rešu (pravzaprav sem vse to tudi že naredila). Po vsem tem vem kaj mi je in kako vsaj na en način rešit problem.
Občutek imam, da tvojim ginekologom ni do tega, da bi ti pomagali? Pri takih diagnozah se mi zdi reči – bo že, PCO ni nič posebnega, pač ne boste donosili, skrajno neprofesionalno in amatersko. Morda je pa čas, da ga zamenjaš? Končno se pri 30 letih v smeri pomoči za zanositev nič ne dogaja, pa še diagnoze so znane – do kdaj še? Do 4o. leta – potem pa bodo rekli, žal nam je, prepozni ste. Če danes začneš ukrepat, je že zadnji čas. Pri takih diagnozah pač ne zanosiš čez noč. Traja tudi kako leto, dve … torej se ti že malo mudi, bi rekla …
Kar se pa hujšanja tiče – ja dobre tri kile na mesec ni taka reč, če se discipliniraš, ješ POL manj kot si in kombiniraš hrano po Montignacu. Pa če se vsaj štirikrat na teden spraviš teči ali na kolo. In ja, kontracepcijskih ne smeš jest! Jaz sem ponovno začela zdaj, s prvim septembrom. Tablet pa ne jem več.
LP, če te pa zanima še kaj, pa vprašaj.
Živio!
Točno tako kot praviš. Pri nas je že tako, da se moraš zase “pobrigat” izključno sam, razen če imaš srečo in je komu mar zate. Ne sprašuj, koliko literature sem že prebrala in okoli koliko ginekologov prehodila. Moja nekdanja ginekolognja me ja pa itak gledala kot največjega hipohondra in malone zavijala z očmi, ko sem prišla do nje. Pa ne, da bi bila nesramna kdajkoli, samo slabo se počutim in mislim, da dandanes pri vsej tej medicini to ni potrebno. Pa toliko strokovnih člankov piše o vsem tem, potem pa,ko potrkaš na vrata,pa vemo …
Nam pa gre čas, medtem ko bi lahko kaj ustvarjalnega počeli, se slabo počutiš, glavoboli, da ne govorim, menstruacije od nikoder, biološka ura tiktaka. Potem
pa se bognedaj razvije še kaj hujšega, pa smo tam …
No, sedaj imam čez 14 dni pregled pri novi ginekologinji in upam, da bom lahko kaj vzpodbudnega napisala.
Koliko časa pa okrevaš po opreciji septuma? Je hudo?
Glede diete pa z mojim razmišljava o kakšnem presnem mesecu ali dveh, sedaj ko je toliko sadja in zelenjave.
Lep pozdravček!
Oprosti, nekaj časa sem računalnik gledala malo bolj od daleč.
Odstranitev septuma ni nič posebnega – prvi dan te sprejmejo, drugi dan poseg, tretji dan domov. Krvavitev je že naslednji dan po posegu precej manjša, bolečin skoraj ni. Vsaj meni se je zdelo, da me nič ne boli. Po posegu dobiš še en teden bolniške. Osebno sem se počutila dobro in nisem imela nobenih težav, razen po injekciji proti bolečinam se mi je naredil precej v podkožju na mestu vboda hematom in vnela mišica, kar čutim še danes, osem mesecev po tem. Vendar to je že druga zgodba – nestrokovnost sestre.
Upam, da boš z ginekologinjo zadovoljna! Oglasi se še kaj in povej, kako je šlo.
Članek sem pa poiskala danes. Zdaj iščem le še čas, da ga preberem …
Kile – sem že dve v minusu po 14 dneh.
Lepoooo se imej!
Živjo,
Tudi sama mam policistične jajčnike.
Kot sem prebrala odgovore, se mi nekako zdi da se nemore to za zmeraj izboljšat, da jih zmeraj imaš.
hormonskih tabletk pa se nisem jemala, in razmišljam da bi jih. Ker tudi simptomi pred minstruacijo, čeprav nimam bolečine, težko prenašam. Bolj emotivno. Potem je spet ok. Tudi obdržati pravilno težo.
poraščenosti nimam, sem pa opazila da v zadnjem času je več. A veste mogoče če se to spreminja?
Kaj pa težave se poslapšajo s časom ali je isto, ker ne zdi se da bi šlo na bolje.
Hvala,
Eva, 24 let