Nerazvite oči ?
Najprej naj vas prav lepo pozdravim.
Pa naj kar pričnem s pripovedovanjem. Imam sina starega 20 let. Glede na to, da mož in jaz nosiva očala sem si strašno želela, da bi bili morda moji otroci tega ne bi nosili. To je bila izgleda kar precejšnja utopija, saj poleg omenjenega sina nosi očala tudi mlajši sin. Sprijaznila sem se.
Pred dnevi pa me je nekaj zmotilo in zato se obračam na vas.
Sin se je rodil, kot popolnoma zdrav otrok. Pri tretjem letu sva odšla na kontrolni pregled vida, ki ga je opravil brez težav? Pri petih, šestih letih pa sem opazila, da otrok nekoliko slabše vidi, zato sv odšla do njegovega osebnega zdravnika, ki nama je napisal napotnico za okulista. Predpisali smo mu dioptrijo +4, kasneje se je ta dioptrija povečala na +6, kolikor je še sedaj.
Letos pa je odšel na zdravniški pregled, kjer mu je okulist povedal, da ne le, da ima dioptrijo, pač pa, da se njegove oči niso razvile in da obstaja možnost, da se to kadarkoli v življenju lahko razvijejo do konca in dioptrije ne bo imel. Gre za prvega zdravnika, ki mu je kaj takega omenil in za zadevo o kateri sem prvič slišala. Ali je kaj takega res možno? Kaj je vzrok za nerazvitost oči?
Okulist mu je tudi povedal, da za njega operacija oči ni možna.
Lep pozdrav.
To kar opisujete je možno, ponavadi se to zgodi zaradi razlike v dioptriji med obema očesoma. Načeloma se vida res ne da kaj popraviti, možno pa je odstraniti dioptrijo, v kolikor razlika v dioptriji pacienta moti in ponavadi je pacientom potem lažje. Ponavadi začne motiti šele kasneje, po 30. -35.letu starosti.