Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija (ne)razumno vprašanje o odstranitvi afunkcijske ledvice

(ne)razumno vprašanje o odstranitvi afunkcijske ledvice

Spoštovani,
vem , da se vam bo to vprašanje zdelo neresno a vseeno, sama imam že več let težave z desno ledvico, kamne vnetja -ponavljajoča, razširjen votli sistem , razobličeni kaliksi, dvojni pielon.Za kamne jemljem Uralyt, a problem niso kamni -kolike, zaradi teh kamnov (imela sem jih že več let nazaj) nisem imela kakega napada, me pa že štiri mesece boli ledvica, slabo mi je , nimam dosti apetita bolj kot pri vnetju, pijem antibiotike,(čeprav izvidi niso kako slabi a ni kaj dosti bolje…Namreč ko se začne problem kakršenkoli v ledvici se znajdem v začaranem krogu, iz katerega pridem tudi šele po letu dni,
Vem, da izvidi niso tako zelo slabi, in vsi mi govorijo, da ne bi smela imeti tako velikih težav, a dejstvo je , da jih imam, stalne bolečine.
Zato me zanima a kirurg lahko odstrani ledvico na željo pacienta, tudi če se sam za to ne bi odločil.Vem, da se bo mnogim to zdelo zelo neresno, vsi se borijo, da obdržijo vitalen organ, a sama imam bolečin dovolj, ne morem aktivno živeti.?
Pa še to, glede na to da i.v.u. ni razen, razširjenega votlega sistema, in betičasto oblikovanih kaliksov, ni pokazala kakega zastoja, a mislite, da je smiselno opraviti scientigrafigrafijo?In ali mislite, da bi bil potreben pregled pri tudi nefrologu ali je to področje samo za kirurga?

Lepa hvala za odgovor.

Spoštovani!

Vsekakor priporočam, da se opravi dinamična scintigrafija ledvic. Okvirno je takole: ta preiskava oceni med drugim tudi to, kolikšen delež ledvične funkcije pripada eni in koliko drugi ledvici. Normalno je 50% ena in 50% druga ledvica. Če pa se izkaže, da ena ledvica prispeva k celotni funkciji ledvic le 15% ali manj, je vsekakor tehten razmislek o odstranitvi le-te, saj lahko o njej razmišljamo kot o “tempirani bombi” – se pravi da lahko pride do vnetja in povzroča težave.
Na drugi strani pa je rizik sama operacija, narkoza, pa tudi težave po operaciji, lahko leta ali desetletja – kronične bolečine, ki jih prej ni bilo ali pa se izkaže, da so težave po odstranitvi organa, kateremu pripisujemo vzrok naših težav, enake še naprej – se pač izkaže, da smo se zmotili v domnevi. Zato “kar tako” vsekakor ni verjetno, da bi kdo odstranjeval ledvico. Če pa se izkaže (z dinamično scintigrafijo), da je njena funkcija slaba, pa boste brez težav našli urologa, ki vam bo afunkcijsko ledvico (kot ji pravimo), odstranil.
Če je funkcija ledvica nekje vmes, med 40% in 20%, pa je smiselno razmisliti, ali je bilo res napravljeno vse, da se preostala funkcija ohranja (slednja je lahko še kako pomembna v prihodnosti in vas lahko reši pred dializo, če pride do poškodbe, raka ali kakršnegakoli drugega razloga, da je potrebno odstraniti drugo, sedaj zdravo ledvico).
Po eni strani pišete, da so izvidi dobri, po drugi pa pišete, da so razširjeni kaliksi, razobličeni.
Dvojni votli sistem je normalna varianta – videti je traba, ali je morda prizadet samo zgornji ali spodnji del – v tem primeru se odstrani le del ledvice.
Predlagam torej, da z urologom napravita načrt – ugotovita kakšno je stanje (CT brez kontrasta pokaže, ali in kakšni kamni so prisotni, s kontrastom pa še dodatno opredeli stanje odtekanja po sečevodih, dinamična scintigrafija pa je tudi bistvena, ne samo za odstotek prispevka posamezne ledvice, tudi krivulje…). Ko bo jasno, kakno je stanje, pa se postavijo argumenti za in proti in se odločite. Lahko se seveda z vsemi dosedanjimi izvidi na posvet oglasite tudi pri meni.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni , res iskrena hvala za vaš odgovor in usmeritve. Verjetno bom res prišla do vas po nasvet. Ali se ob nasvetu pri vas , dobi tudi kakšno pisno “potrdilo”, da lahko dokažem, kaj mi svetujete?Citiram vaše besede” po eni strani pišete, da so izvidi dobri, po drugi pa, da so razširjeni kaliksi ,razobličeni in betičasto oblikovani” tako piše v izvidu urogafije, a mi v si rečejo, da to ni nič takega, da mi to ne bi smelo povzročati bolečin, tako pravijo “naši urologi zato sem napisala , da so izvidi.brez posebnosti.Vi ste končno prvi ki da temu nek pomen.
Ali razširjeni kaliksi, ko bodo kamni odstranjeni in ne bo vnetji lahko sami po sebi povzročajo bolečino?
Ali je možno, da razširjen votli sistem,-razoblikovani kaliksi nastanejo, ker mogoče nisem dovolj počivala,
ko je bil prisoten uroinfekt?
Če bo prišlo do tega, da se ledvica odstrani, ali mi lahko priporočate kakega dobrega urologa, kjerkoli v Ljubljani, ali mogoče Slovenj Gradcu ali kje drugje.Pri nas na Primorskem, da ne govorim, pa tudi v Ljubljani dr.Smrkolj oz. Smrdelj, se opravičujem, ker trenutno ne vem točnega imena no,ne vem.
Lp in iskrena hvala za vašo pomoč pri moji bitki.

Spoštovani!

Drugo mnenje / pisno, seveda lahko dobite (prejmete po pošti v dogovorjenem roku po posvetu).

Kaj bo, ko bodo kamni odstranjeni (če bodo – ni vedno mogoče odstraniti kamnov), ni mogoče napovedati. Če ne bo boljše boste razmišljali naprej, če bo, pa super.

Menim, da v opisanem primeru počivanje ne vpliva. Na kamne v sečilih vpliva količina zaužite in predvsem vsakodnevno izločene tekočine. Tveganje nastanka in rasti kamnov se močno zmanjša, če se količina urina v 24urah – torej vsak dan, prek celega dne, poveča nad 2 litra.

Odstranitev afunkcijske ledvice je osnovni urološki poseg, ki ga brez težav napravi vsak urolog v Izoli, Novi Gorici – Šempetru, Ljubljani, Celju, Novem mestu, Slovenj Gradcu, Mariboru ali v Murski Soboti. Vprašanje pa je, ali se boste odločili za laparoskopsko operacijo (Slovenj Gradec, Maribor, tudi nekateri urologi v Ljubljani) ali klasično.

Ampak pred vsem drugim – CT in dinamična scintigrafija.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

POzdravljeni, res iskrena hvala za odgovor in vašo potrpežljivost pri vedno novih vprašanjih.
Na kratko razširjen votli sistem v zgornjih kaliksih, in razoblikovani kaliksi gornje grupe v desni ledvici.Leva mi ne dela težav, čeprav imam kamenčke tudi tam.
Svetovali ste mi scintigrafijo, a sem zelo zelo težko dobila napotnico , če bi bilo kaj , bi pokazala že i.v.u. je bilo rečeno.
Scintiografija bp, da bi pa dobila napotnico še za CT pa niti ne sanjam.

Torej bolečine imam še vedno stalne v desni čisto zgoraj , ne kolike, napada sploh nisem imela tudi na pritisk zelo boli, ko vdihnem me zaboli.Govorijo mi, da je lahko hrbtenica, herpes, a ni ne eno ne drugo, poznam bolečine v ledvici.
nimam apetita, počitek malo pomaga, antibiotiki tudi malo, hrana mi ustreza samo lahka, mlečna.
1. Torej glede na to, da ledvica dela, ne bom dobila nobenega urologa , skratka odstranitev ne pride v poštev? , kaj mi sploh še ostane? kaj pa delna odstranitev, ki ste jo omenili?IN ne razumem, kako lahko ledvico odstranijo z laparoskopijo, ni to samo način za preiskavo z “lučko”?

2. Kakšne pa so prednosti i n slabosti klasične operacije in laparoskopije.?Sama, ki nič ne vem o tem, bi seveda raje izbrala laparoskopijo.
3.Še nekaj ne razumem, omenili ste bolečine leta in desetletja po odstranitvi ledvice.Kako , zakaj , če je ledvica odstranjena. Razumem, da bolečine ne nehajo, če morda ni bil pravi vzrok ledvcvica,

3.A obstaja mogoče tudi pri bolečinah v ledvici kakšna tehnika, način za zmanjšanje bolečine, kot jih imajo npr. fizioterapevti?

Vedno, ko pišem novo vprašanje upam, da je to zadnje, a se pojavljajo vedno nova.
In kot sem že rekla hvala za vašo potrpežljivost. Lp

Spoštovani!

Izvid scintigrafije ledvic je vsaj nekaj stavkov, vsebuje določene številske podatke itd. Videti je treba izrisane krivulje… Izvid scintigrafije ledvice se ne opiše z besedo bp.

Laparoskopsko na primer odstranjujejo žolčnik. Saj ste verjetno že slišali za koga, ki so mu odstranili žolčnik (žolčne kamne). Kako pa so to napravili? Večinoma dandanes to opravijo laparoskopsko, povsod.

Vaše prve točke 3 (dvakrat ste zapisali 3.) pa ne razumem povsem. Seveda – če vzrok težav ni v ledvici, npr. če vas boli križ, hrbtenica ali kaj drugega, vi pa težave pripisujete ledvici, potem bo tudi po odstranitvi ledvice bolelo enako oziroma še bolj, saj se bo pridružila še bolečina po operaciji, rana…

Ne vidim smisla nadaljevati s to diskusijo preko inteneta. Menim, da bi bilo smiselno obiskati katerega od urologov in pridobiti drugo mnenje.

Pozdravljeni,

ob zadnjem vprašanju nisem še imela v rokah izvida scintigrafije, samo rečeno mi je bilo da ni posebnosti
v delovanju ledvic, zato se vam opravičujem za nesmiselna vprašanja.Sedaj sem prejela izvid in imam samo še eno vprašanje , mogoče bom spet z vprašanjem udarila mimo in se vam že vnaprej opravičujem.
Scintigrafija:” leva ledvica prispeva 47% desna pa 53 k globalni funkciji ledvcic.Izplavljanje iz votlega sistema leve ledvice ter obeh votlih sistemov desen ledvice je spontano in nemoteno.MNENJE:Simetrična funkcija obeh ledvic

Vprašanje, ki se mi postavlja , in se vam že vnaprej opravičujem, če bo nesmiselno, namreč na izvidu poleg krivulje sta tudi dva majhna izrisa ledvic (temno osenčene ) in na teh dveh “slikicah” je videti, da je desna ledvica kar precej višje” postavljena”..Ker tudi sama čutim bolečine samo v desni in to čisto zgoraj, (rtg ppljuč in hrbtenice bp) kar se mi je vseskozi zdelo nenavadno, ker sem imela leta nazaj močno ponižano desno ledvico,
a je možno , da je bolečina povezana tudi s položajem ledvice in je to razlog, da je bolečina npr. vezana tudi na vdih, ko se sklonim….po daljšem počitku pa se rahlo izboljša , seveda poleg vzroka, razširjenega votlega sistema , in razoblikovanih kaliksov zgornje grupe desne l. ki sem ga že navedla.

Še enkrat lepa hvala za odgovor, če se vam zdi vprašanje preveč nesmiselno, se vam opravičujem.

Spoštovani!

Glede scintigrafije – bistvena je oblika krivulje in časovni parametri izločanja. Če sta ledvici cca. 47-53, potem o odstranitvi še ni moč razmišljati (seveda je pomembno tudi, kako izgleda krivulja).

Problem bi lahko predstavljala ptoza, se spravi znižanje ledvice. Če pa ni znižana, temveč celo “zvišana”, potem to ne bi smel biti problem.

Še vedno pa ne vemo, kako je s kamenčki – kakšni so, koliko jih je itd. Standardna preiskava, ki to opredeli, je CT brez kontrasta po nizkodoznem protokolu za sečne kamne po možnosti z dvojnimi energijami.

[Zania me ali je na izvidu scintigrafije ena rdeča krvulja , ali sta dve rdeča in modra in kaj pomenita ?

Spoštovani!

Kot sem že večkrat predlagal, nesite vso dokumentacijo na posvet k zdravniku in se pogovorite. Ker boste najbrž želeli daljčasa trajajoč pogovor, predlagam da se obrnete na katero od zasebnih posvetovalnic.

Glede krivulj – odvisno od programa – celo ista bolnišnica lahko preiskavo izvaja na dveh različnih aparatih (gama kamerah), ki imata različna programa in torej napravita drugačni sliki. Včasih je npr. z eno barvo označen časovni potek intenzitete označevalca na enem detektorju (npr. na eni ledvici), z drugo barvo na drugem detektorju (drugi ledvici), s tretjo pa na tretjem detektorju (npr. nad predelom mehurja).
S krivuljo lahko npr. prikazujemo in ocenjujemo potek kopičenja in odtekanja označevalca skozi ledvica in tako posredno sklepamo na njihovo funkcijo.

New Report

Close