neprofitna stanovanja-subvencija
smo novopečeni najemniki neprofitnega stanovanja – najemnina pa kar visoka, pa me zanima če veste kako se uveljavlja subvencija za nižje plačevanje najemnine (baje se na MOL dobi obrazec ki ga izpolniš in plača tudi taksa – koliko?), in kakšen dohodek moraš imeti – zanima me višina dohodka, da še dobiš subvencijo. Da najprej sama preverim, če spadamo v tak dohodkovni razred, ker so se najemnine zelo podražile.
Hvala za pomoč
N
Mi plačujemo 50000 za 60 kvadratov, januarja naj bi šlo še nekaj gor, januarja 2004 pa bomo plačevali, po mojih izračunih okoli 60-65 jurjev, kar se bo višalo z inflacijo. Če sem prav razumela. Tu so potem tudi stroški, ki nanesejo kar nekaj, besede pri izbiri upravnika pa nimaš, ker nisi lastnik. In če imaš eno 200 jurjev plačo eno pa študentsko, ti težko znese. Po drugi strani pa bi bilo enako, če bi za 30 kvadratov garsonjere plačeval bivših 500 dem.
Sreča ali pa ne… Srečo imajo tisti, ki podeduje parcelo in si lahko zidajo ali pa podedujejo stanovanje ali pa jim ga starši kupijo… V kratkem, tisti, ki jim je dano, da stanovanjski problem nimajo za problem. Najemnine pa so… Bolje je imeti kredit, bo vsaj enkrat tvoje, tako pa boš celo življenje v najemu, ker si poleg najemnine nič ne uspeš privarčevati…
Je pa vseeno bolje 50000 za 60 kvadratov, kot za 30.
Ja, Marina, se strinjam.
Vem, kakšne so najemnine. Sama sem podnajemnik že kar nekaj let in tudi ne morem nič privarčevati. Tisti, ki jih omenjaš, ki tega problema nimajo, mi stalno govorijo, zakaj ne varčujem. Kako pa, če plačujem najemnino? Saj veš, kakšne so le-te. Če bi v banki dobila kredit s takšno anuiteto, bi lahko kupila hišo, ne le stanovanje. Pa nisem kreditno sposobna. Ne vem, kako si potem lahko sama sebi razložim, ker druge itak ne briga, da sem sposobna plačevati takšno najemnino.
Imam pa jaz še en problem. Za socialno stanovanje imam preveč denarja, za neprofitno pa premalo. Smešno, ne?
Yo
mi plačujemo trenutno 41.000 za 56 kvadratov, prej pa smo 4 leta živeli isto v najemniških stanovanjih-vendar neprofitnih, 55.000 za 30 m2 in 40.000 za 26 m2. Kot vidite smo sedaj dobili za isto najemnino še enkrat večje stanovanje. Glede tega se izplača, finančna situacija pa je ista ali pa celo slabša. Poleg tega pa smo plačali soudeležbo, da smo sploh dobili stanovanje in ga opremili. Finančno? Vsak mesec najemnina 41.000, bančni kredit za 5 let 38.000 na mesec (za soudeležbo in opremo stanovanja), stroški za stanovanje, vrtec, hrana…- skupna plača okoli 240.000 – varčevanje ODPADE !!! … ker smo že tako v minusu, sponzorjev pa na žalost nobenih.
Živimo pa le na svojem in upamo na boljše – samo da smo zdravi in se imamo radi , pa čeprav bomo vse življenje najemniki.
mi plačujemo trenutno 41.000 za 56 kvadratov, prej pa smo 4 leta živeli isto v najemniških stanovanjih-vendar neprofitnih, 55.000 za 30 m2 in 40.000 za 26 m2. Kot vidite smo sedaj dobili za isto najemnino še enkrat večje stanovanje. Glede tega se izplača, finančna situacija pa je ista ali pa celo slabša. Poleg tega pa smo plačali soudeležbo, da smo sploh dobili stanovanje in ga opremili. Finančno? Vsak mesec najemnina 41.000, bančni kredit za 5 let 38.000 na mesec (za soudeležbo in opremo stanovanja), stroški za stanovanje, vrtec, hrana…- skupna plača okoli 240.000 – varčevanje ODPADE !!! … ker smo že tako v minusu, sponzorjev pa na žalost nobenih.
Živimo pa le na svojem in upamo na boljše – samo da smo zdravi in se imamo radi , pa čeprav bomo vse življenje najemniki.