Najdi forum

Nepriznano očetovstvo

Živjo.

Zanima me glede očetovstva, ki v tem primeru ni priznano, in sprašujem, kaj se zgodi, če oče otroka preko sodišča zahteva postopek za priznanje očetovstva?
Hčerka je še mladoletna, novorejenka, v tem primeru sodišče pozove mati. Kakšne pa so posledice v primeru da se mati ne odzove, ali da testa ne želi opraviti? Ali ga mora obvezno?

Pa še glede cene.
Nekje najdem podatke da stane 645eur drugod pa pišejo tudi o 1000eur. Ali kdo ve za približno pravilno ceno ter kdo je dolžan te stroške poravnati? Tisti, ki test zahteva ali se razdeli tudi na drugega starša?

Hvala za odgovore in podobne izkušnje!!!!
LP

Spoštovani,

domnevni oče lahko na CSD ali pred matičarjem prizna otroka za svojega. Matičar vas o tem kot otrokovo mamo obvesti in če se s tem strinjate, se očeta vpiše v matični register.

Če se s tem ne strinjate, lahko domnevni oče na Sodišče vloži Tožbo za ugotavljanje očetovstva. Glede na vloženo tožbo, boste z otrokom napoteni na opravljanje testa DNK, kot seveda tudi domnevni oče. V vabilu, predvidevam, bodo navedene posledice neupravičene neudeležbe.

Za ceno predlagam, da vprašate na: http://www.ism-mf.si/Kontakti_zaposlenih/LMG_laboratorij_1.html

Srečno,
Jana Metelko dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

Ker nikjer na internetu ne najdem odgovora na to vprašanje me zanima, kako je v primeru, da se ženska, ki je zanosila nenačrtovano s človekom s katerim je imela mimobežno zvezo odloči, da mu nikoli ne pove za njegovega otroka?
V primeru, da v času kratke zveze ugotovi in izve, da je moški sociopat, agresivnež, pretepač, bil že v zaporu, odvisnik, se ukvarja z ilegalnimi posli, je slabo prenesel razhod in ne živi v bližini, da bi bil kakršenkoli fizičen stik še mogoč.
Ali ima ženska pravico, da tej škodljivi osebi ne pove in otroka distancira od slabega vpliva? Predvsem me zanima to pravno gledano, kako je s tem na CSD. Verjetno pade to pod isto kategorijo kot nezakonski otroci, ki niso priznani?
Genetika verjetno še vedno zna svoje naredit, ampak sigurno je manj možnosti, če otrok ne ve kdo je njegov oče v takem primeru oz. da nikoli ne pride v stik s tako osebo. Vsaj ne dokler odrašča…

nova
Uredništvo priporoča

Spoštovani,

Pri svojem delu z mladimi mamicami sem se srečala tudi s primeri, ko mati ni urejala očetovstva. Na rojstnem listu je v teh primerih navedeno le ime matere, očetovega pač ni. Očetov razdelek na rojstnem listu ostane prazen, dokler oče otroka ne prizna oziroma dokler ni s sodno odločbo ugotovljeno, kdo je oče otroka.
CSD pozove mamo, da se izjasni o očetovstvu, jo morda spodbudi, da očetovstvo uredi, saj je to tudi pravica otroka, iz katere izhajajo tudi nadaljnje pravice, na primer: preživnina, stik z drugim staršem, dedovanje…

Lepo pozdravljeni,
Suzana Gliha Škufca, univ.dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

Hvala za odgovor, ampak še vedno ne razumem najbolje. Torej je mogoče, da NIKOLI ne poveš ime očeta CSD-ju? Ali te vedno slej ko prej prisilijo, da ga poveš?
Kaj pa v primerih, ko je prišlo do zanositve z nekim neznancem iz tujine, katerega imena ženska niti ne ve? Saj morajo taki primeri tudi obstajat.

Pozdravljeni,

Kot sem napisala v prejšnjem odgovoru, CSD mamo pozove, da se izjasni, kdo je oče otroka. Če ne ve, kdo je oče otroka ali tega ne želi povedati, je nihče ne more prisiliti.

Očetovstvo se v takem primeru ne vpiše, razen če oče otroka izve za otroka in vloži tožbo za ugotovitev očetovstva.

————————————————————————————————————————————-
Iz Družinskega zakonika:
125. člen

(tožba moškega za ugotovitev očetovstva)

Kdor misli, da je otrokov oče, lahko v enem letu od takrat, ko je izvedel za okoliščine, iz katerih domneva, da je otrokov oče, vloži tožbo za ugotovitev očetovstva.
————————————————————————————————————————————-

Suzana Gliha Škufca, univ.dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

Moja izkušnja podobna…vsi so vedeli kdo je oče tudi socialne delavke…ampak jaz sem vsem rekla kako to one vedo in sem vse vprašanja ignoriraš tudi v bolnici sem rekla da očetovstva pač ne bom navedilaon…on je bil tisto čas v zaporu…čez odraščanje sem pač rabila dosti kje roj.list da sem sama…danes je sin star 21let povedala sem mu kdo je oče kot sem mu obljubila ko konča šolo..sedaj je vložil papirje pri odvetniku za ugotavljanje očetovstva…postopek še čakamo…ni mi žal če bi se še enkrat odločila bi se isto. Me pa zanima ko je narejen DNK lahko še oče očetovstvo spodbija? Ali ko je enkrat DNK narejen in potrjen sodno  on ne more nič? Ker teh odgovorov ne najdem nikjer na internetu…

New Report

Close