Neprijeten vonj iz penisa
Spoštovani!
Naprošam vas za pomoč in nasvet pri težavi, katera se mi pojavlja perjodično že dalj časa.
Star sem 30 let in imam težave z mehurjem oziroma z penisom.
Pojavlja se mi namreč problem, ko mi penis oddaja izrazito neprijeten vonj – smrad. Kljub vsakodnevmemu tuširanju in umivanu penisa z raznoraznimi intimnimi mili je smrad takoj (15 min) po tuširanju še vedno prisoten. To se mi špojavlja perjodično, in čez kakih 7-14 dni sam neprijeten vonj izgine in vse je OK. Potem pa se nastala situacija ponovno ponovi. Največkrat se ponovi potem, ko me malo peče mehur, potem pa tezava z mehurjem izgine, neprijeten vonj pa ostane. Sprašujem ali je to kako vnetje? Sprašujem tudi, ali bi bilo pametno od osebnega zdravnbika zahtevat kake antibiotike, glede nato, da imam težave z mehurjem ze dalj časa.
Prosim za vaš nasvet in vaše mnenje o moji težavi.
Spoštovani!
Gotovo “od osebnega zdranika zahtevat antibiotike” ni pametno. Vsekakor pa bi bilo smiselno, da se z njim pogovorite v smeri, da mu razložite težavo in morda pogovor napeljete na prošnjo, da vam izda napotnico za urologa. Menim, da dermatovenerologa, ambulanto za spolno prenosljive bolezni, če niso v zadnjem času kaj spremenili, lahko obiščete brez napotnice. Torej sploh ne potrebujete v prvi fazi osebnega zdravnika, čeprav bo lahko venerolog (dermatolog v venerološki ambulanti) želel tudi napotnico, sploh zaradi morebitnih dodatnih preiskav. Takat ko je težava pojdite torej v venerološko ambulanto, kjer bodo najbrž vzeli brise “na vse živo”. Če se bo kaj našlo, bo nato smiselno zdravljenje. Šele če bo dermatolog pregledal “vse živo” in ne bo našel nič, je smiseln obisk urologa, seveda prej UZ abdomna in sečil z določitvijo zastojnega urina in nato morebitne urološke preiskave (uroflow, ureterocistoskopija…).
Predlagam torej obisk venerološke ambulante za izključitev morebitnih spolno prenosljivih bolezni in šele nato obisk urologa, ki se bo morda odločil tudi za uporabo antibiotika “ex iuvantibus”. Zahtevati to od osebnega zdravnika ni primerno.
Lepo pozdravljeni!