neprijeten vonj in čevljev – s čim se ga znebiti
Pozdrav,
res neprijetna težava. Tudi sam sem jo imel. Vzrok je najpogosteje glivično obolenje stopal. Jaz sem rešil tako, da sem 1 mesec šprical stopala z razpršilom Mykored, ki ga dobiš v trgovini Estela v BTC. Prav tako sem moral zamrzniti ali zamenjati vse – od nogavic do čevljev, copat…skratka vse ali zamrzniti ali pa menjati. Zadeva je po takem tretmaju izginila. Pomaga tudi, da obiščeš pedikuro vsake toliko.
Pa lep pozdrav in upam da čimprej rešiš to težavo.
Preverjeno učinkuje, če natreseš zvečer v čevlje žlico ali dve sode bikarbone in pustiš čez noč delovati. To bo pregnalo smrad. Če pa zjutraj ne bo čisto v redu, pa pusti še cel dan. Potem pa sodo samo streseš ven, ali pa posesaš iz čevlja. Mogoče se zdi smešno, imaš pa tudi na netu ta priporočila. Preverjeno deluje pri gojzdarjih, ki so na nogah po 12 in več ur. Poizkusi!
Čevlji smrdijo iz več razlogov. Eden so čevlji iz umetnih materialov, kjer se noga poti neniormalno in tudi sam material je idealno gojišče za bakterije. Drugo je slaba higiena stopal, Tretje slabo oprane nogavice. Četrto preredko umivanje stopal. Peto bolezen stopal. Itd. In ko enkrat čevlji smrdijo, nekako težko vidim rešitev smradu.
Nobeni moji čevlji ne smrdijo. Nikoli ne obujem istih čevljev dva dni zapored, s čimer jim dam čas, da se presušijo, če se morajo. Tudi po vsakem nošenju jih pošpricam z dezinfekcijskim sredstvom. Ko enkrat čevelj sezujem, si umijem tako noge kot zamenjam nogavice, preden obujem iste ali druge čevlje, tudi tekom istega dneva. Seveda redna higiena in pranje večja tudi za copate.