Neprijeten vonj
Spoštovani,
lepo pozdravljeni. Na vas se obračam, ker se že nekaj let spopadam z glivičnimi vnetji. Zdravila sem se že na vse možne načine, a se vnetja vztrajno ponavljajo. Trenutno izmenjaje uporabljam Lomexin in Canesten, ki ponavadi pomagata, sicer uporabim dvojno dozo. Zadnji mesec pa sem opazila, da ima moja nožnica čuden vonj. Zelo intenziven, včasih zavoham čez hlače. Morda se mi samo zdi, a vonj spominja na čebulo. Kljub temu, da v tem trenutku nimam izcedka ali srbečice, vonj ne izgine. Je tudi to posledica glivičnega vnetja ali bi lahko bilo kaj drugega?
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovani,
neprijeten vonj s področja spolovila in nožnice, zlasti po spolnih odnosih, je praviloma znak porušene vaginalne mikroflore, torej v nožnici primanjkuje laktobacilov (mlečnokislinske bakterije) in zaradi tega pH nožnice zraste na več kot 4,5, kar omogoče vrsti drugih bakterij, da naselijo področje ter se razraščajo, pri tem pa tvorijo drugačne presnovne produkte od mlečne kisline in s tem povzročajo tudi različne, včasih zelo neprijetne vonjave (po zemlji, po gnitju, po ribah, po razpadajočem mesu ipd.). lahko najprej poskusite sami z dodajanjem mlečne kisline v oobiliki vaginalnih svečk, ki vsebujejo mlečno kislino (laktogin, vitagin-c ipd.), lahko dodajate mlečnokislinske bakterije v kapsulah (Gynophylus kaps.) in če to v 2 do 3 tednih ne izboljša stanja, obiščite ginekologa, da preuči še dodatne možnosti.