Neprijeten ciklus
Pozdravljeni!
Upam, da sem se obrnila na pravi forum oz. na pravo področje. Moja težava je nekoliko bolj kompleksne narave, sumim pa, da je vzrok hormonski. Je pa zgodba malo daljša, ampak ne škodi, če opišem tudi mojo ginekološko – hormonsko zgodovino.
V najstniških letih sem jemala KT Minulet, po 20. letu sem se odločila prenehati. Prišlo je do nenormalno bolečih menstruacij ob katerih sem od bolečine bruhala. Ginekologinja je našla cisto na jajčniku in ponovno sem dobila KT, tokrat Yarino. Po pol leta je cista izginila in te tabletke sem jemala še nekaj let, do nekje 27 leta. Nato sem se odločila prenehati in po neuspešnem boju s prav zanimivimi izbruhi mozoljev in ponovno sumljivo močnimi menstruacijami, sem ponovno pristala na KT, in sicer na Yaz. Po treh mesecih jemanja sem prekinila, saj sem imela stalne vmesne krvavitve, poleg tega pa sem takrat dobila tudi neke čudne prebavne težave. Opazila sem, da mi težave povzroča sladkor, tako da sem ga v celoti izločila (tudi sadje). Podvig je terjal izjemno disciplino, vendar nekako nisem imela izbire, saj mi je sladkor povzročal hudo napenjanje, napihnjenost in hkrati prebavne motnje v smislu zaprtja. T.i. “protikandidna dieta” se je obrestovala, vendar sem kljub vsemu morala paziti na razmerja med OH in ostalimi hranilnimi snovmi (npr. veliko beljakovin, zelo malo OH).
Kmalu sem zanosila in vse moje “netolerance” so izginile!
Vendar pa se človek ne sme prezgodaj veseliti, saj je hudič prišel nazaj in udaril z vso močjo. 🙂 Prva menstruacija je minila ok, pri drugi pa se je ponovno pojavilo izredno hudo napenjanje. Preko osebne zdravnice so mi naredili teste na alergije in intolerance, ki so se seveda izkazali za negativne.
V vmesnem času sem opazila, da mi izločanje živil ne pomaga več. V bistvu je vseeno ali jem ali ne, v vsakem primeru pride do tega nenormalnega napenjanja. Vendar pa ima ta stvar vzorec: začne se 14. dni po pričetku menstruacije, torej nekje okoli ovulacije. Konkretno 13. je prišlo do menstruacije, 28. pa so se začele prebavne težave, ki so trajale do včeraj, 5.3. Brutalno napenjanje se je končalo z diarejo. Odvajanje v teh dneh je bilo zelo pogosto in je bilo boleče, in sicer boleče v notranjosti, kot da bi odvajala s krči črevesja. 4.3. so se čutile konkretne ovulacijske bolečine, ki jih do sedaj še nikoli nisem imela. Imam močan občutek, da so te moje prebavne motnje močno povezane s hormoni, zato sem se odločila pobrskati po spletu in naletela na tale forum: http://en.allexperts.com/q/ObGyn-Pregnancy-issues-1007/f/Gastrointestinal-Difficulties-during-Ovulation.htm Kakorkoli, na koncu teme neka ženska govori o neravnovesju med estrogenom in progesteronom. Zanima me, kaj vi mislite o tem? Na kakšne preiskave naj grem?
Konec meseca sem naročena pri ginekologinji, vendar sumim, da bo vztrajala nad hormonsko kontracepcijo, sama pa imam bakreni obroček, ki mi sedaj odgovarja.
Pozdravljeni Jana 99!
Če gre za težave s hormoni bosta z osebnim zdravnikom ugotovila z ustrezno preiskavo. Če vam ustreza zaščita z bakrenim materničnim vložkom vam svetujem, da vztrajate na tem.
Morda je sum, da vam bodo predpisali hormonsko kontracepcijo le predsodek.
Glede težav z napenjanjem bi lahko poiskali odgovor tudi pri splošnem zdravniku ali gastroenterologu. Nemalokrat so tovrstne težave posledica gastritisa.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Hvala. 🙂
Osebna zdravnica mi je povedala, da ona hormonskih preiskav ne dela, tako da bom počakala na ginekologinjo. Sedaj pa me zanima, kdaj se jemlje kri v primeru navedenih težav? V zadnjem ciklusu sem tako kot prejšnjič večino cikla imela krvav izcedek vse do menstruacije, ki pa je nekoliko zamujala. Prebavne težave so se nehale 5. dan menstruacije.
Saj bi šla že sama v Adrialab, vendar ne vem v katerem delu ciklusa se pogeda kateri hormon.
Hvala in LP