Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija nepridobivanje teze pri 10 mesecih

nepridobivanje teze pri 10 mesecih

spostovaga ga.Cerarjeva,
Nasa puncka se je rodila lani tri mesece prezgodaj, sedaj ima 10 mesecev, korigirano 7.
Je bila slabokrvna, z nizkimi trombociti, zahirancek in imela je dihalno stisko.
Sedaj smo doma ze 7 mesecev, puncka je vesela, zdrava, ponoci spi 8-9 ur, podnevi pa skupaj spravimo komaj za uro spanja. Veliko se igrava na Airex blazini, sama ze plazi, skrbi pa me, ker kljub uvedbi GH pridobiva zelo slabo na tezi.
Ima 3obroke GH, skupaj z AM 6 obrokov. Porodna teza je bila 650g, sedaj pa je pri 10 mesecih prilezla komaj na 6300g.
V celem decembru se je zredila komaj za 200g. Kaj mi lahko svetujete? Ali ji kljub GH dodajam v AM se sladko smetano, da bi bilo bolj kaloricno? Koliko sladke smetane na dan sploh lahko poje? Sedaj sem ji namrec zamesala samo v glavni obrok 2 cajni zlicki. Glede AM pa se vedno vztrajam na 1, ker je bolj kaloricen kot 2. Malo sem zaskrbljena, ker ko poslusam druge mamice, pridobivajo vsi nedonosencki tezo hitreje.
Najlepsa hvala za kakrsenkoli nasvet.
Lepo pozdravljeni in vse dobro vam zelim v letu, ki se je zacel.

Spoštovana,
večina nedonošenčkov se ne redi “idealno”, vendar se danes ve, da s siljenjem in prekomerno kalorično obremenitvijo ne naredimo nič dobrega na dolgi rok: v odrasli dobi imajo “hiperalimentirani” nedonošenčki lahko več težav z debelostjo, sladkorno boleznijo, visokim pritiskom, tim. metabolnim sindromom… Tudi zato se naši “ideali” vse bolj spreminjajo in nam je najbolj pomembno počutje otroka: če je ta zadovoljen (pa čeprav mnogi komentirajo, kako suhcen je), če teže ne izgublja, če dosega razvojne mejnike v skladu s korigirano starostjo in nima znakov težav s prebavili (bruhanje, driska, hudo zaprtje), se tudi mi ne obremenjujemo. Seveda rišemo križce na list z rastnimi krivuljami (npr. Fentonovo, najdete jo na medmrežju, v iskalnik odtipkajte = “Fenton growth curve for girls” in si jo natisnite, mere vnašajte glede na korigirano, ne kronološko starost!) – in večinoma vidimo, da je “prepočasno pridobivanje teže” navidezno in da otrok natančno sledi krivulji, ki je bila zanj “določena” že v maternici – ob rojstvu.
Sladko smetano seveda lahko dodajate – tudi v vsak obrok, po eno veliko žlico (10 – 15 ml). Morda jo ob zelenjavno-mesnem obroku raje nadomestite s kislo, ki je enako kalorična, a prijetnejša v takšnem obroku.
Hvala za lepe želje za 2020, tudi vam želim veliko smeha, veselja z vašo damico – in nobenih okužb dihal z virusi, ki so trenutno v sezonskem izbruhu!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close