Nepridobivanje na teži
Pozdravljeni.
Imam 8 mesecnega sina. Porodna teza 2940, do sestega meseca je teza lepo narascala: pri 1 mesecu 3980, pri treh 5880, pri sestih 7300. Do cetrtega meseca je bil polno dojen, nato sem zacela uvajati gosto hrano, ki jo je zelo lepo in z veseljem sprejel. Danes ima 4 obroke goste hrane, zjutraj ter vcasih po obroku goste hrane pa se se dojiva. Gluten smo uvedli. V povprecju poje priblizno 150 g goste hrane. Pred dnevi sem sina stehtala in glede na vse zgoraj opisano preseneceno ugotovila, da je v 2 mesecih pridobil samo 200 g, torej sedaj tehta 7500g. Naj povem, da je fantek izjemno zivahen, radoveden, dobre volje in lepo napreduje. Sedaj se je pricel plaziti in dvigovati na kolena. Kar me pri njem “moti” je da skoraj med ali po vsakem obroku goste hrane odvaja blato. Kolicinsko ga sicer ponavadi ni veliko,vcasih tudi. Blato je po mojem mnenju normalne barve in sestave.
Ali je mozno,da je prav to povezano z nenapredovanjem teze oz. ali je s taksno prebavo kaj narobe in bi morala reagirati? Kaksnih alergij na hrano nisem opazila. Ali gre razlog za tezo iskati kje drugje? Posvetovalnico imamo pri 9 mesecih. Kljub temu,da se fantek lepo razvija, me skrbi, da bi kaj spregledala.
Ze vnaprej hvala za odgovore!
Draga Susi,
kot sem tudi v odgovorih na tem forumu večkrat napisala, je pridobivanje teže v prvem letu neenakomerno – in se po 6 mesecih začne ustavljati tako, da dojenček pridobi le kakšne pol kilograma ali manj mesečno.
Vaš se redi še počasneje – vendar ne bi bila panična. Pod pogojem, da je dobro ješč, živahen, da ne bruha, da nima zelo velikega napihnjenega trebuščka, da v blatu ni primesi sluzi ali krvi, da blato ni bledo… Nobenega od teh znakov niste navedli, zato menim, da lahko mirno čakate do pregleda ob 9 mesecih.
Vmes pa lahko poskušate ugotoviti, kakšno hrano hitreje pokaka – če gre za svežo zelenjavo ali sadje, pač nekaj časa hranite z bolj kuhano in bodite skopi z dodajanjem sladkorja in škroba.
Srečno,