Nepremičnine na Hrvaškem
Imam eno vprašanje in upam da mi boste lahko pomagali z vašimi odgovori.
Moja tašča želi kupiti apartma v Rabcu na Hrvaškem. Je Slovenska državljanka pa me zanima kako je s to zadevo. Ali lahko Slovenski državljani normalno kupujejo nepremičnine na Hrvaškem in kakšen je postopek.
PS. Apartma prodaja fizična oseba iz Hrvaške.
Hvala za vaše odgovore in bodite dobre volje kljub veliki vročini.
Iris
Dokler Hrvaška in Slovenija ne bosta verificirali tovrstnih sporazumov, se nakup nepremičnin ustavi pri sklenitvi kupoprodajne pogodbe, overjene pri notarju (torej ni mogoč vpis v zemljiško knjigo). Za zdaj lahko nakup z vsemi ostalimi koraki, torej vključno z vpisom v ZK, opravljajo le italijanski in nemški državljani.
lp
Modra
Hrvaška ima na področju lastništva nepremičnin uzakonjeno recipročnost. Ker Hrvati ne morejo kupovati nepremičnin v Sloveniji, jih torej tudi Slovenci ne morejo na Hrvaškem.
To ve le malo ljudi: kupoprodajna pogodbo, tudi če je overjena pri notarju, je PRAVNO NIČNA.
Obstajata dva načina, na katera lahko kupite nepremičnino. Če poznate koga, ki ima hrvaško domovnico (ima jo veliko Slovencev), ali pa da na Hrvaškem ustanovite podjetje.
LPL
Hvala za odgovor. Zanima pa me še nekaj in upam da mi boste znali odgovoriti.
Ali lahko ona vseeno kupi nepremičnino, ker se pač sedaj mudi in je cena ugodna potem pa se naknadno to prepiše na nekoga, ki ima domovnico, Jaz namreč lahko po moji mami dobim domovnico problem pa je, da sem sedaj visoko noseča in ne morem v tako kratkem času urediti vseh teh papirjev.
Hvala in lp Iris
>Ali lahko ona vseeno kupi nepremičnino, ker se pač sedaj mudi in je cena >ugodna potem pa se naknadno to prepiše na nekoga, ki ima domovnico
Tegi ti ne priporočam.
Vedno imej pred očmi naslednji možni scenarij: prodajalec proda tebi, za teboj pa še enkrat nekomu, ki se vpiše v zemljiško knjigo. Nepremičnina je po zakonodaji sedaj last tega drugega, ne glede na to, da si jo ti kupila pred njim. To se je zgodilo že vačkrat (tudi v Sloveniji, da ne bo pomote).
Če boš šele urejala papirje, boš prodajalcu pustila veliko časa da dvakrat proda, saj bo ves ta čas v zemljiški knjigi kot lastnik še vedno zabeležen on.
Pa še nekaj. Ne vem če ste spoh preverili zemljiško knjižno stanje nepremičnine. Ne priporočam nakupa, če to stanje ni urejeno.
Če je cena zelo ugodna, pa je lahko tudi sumljivo. Preveri zakaj je tako.
LPL