Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija neprekinjeno jemanje Diane

neprekinjeno jemanje Diane

Spoštovani,

že več let jemljem Diane 35, rodila sem dvakrat. Stara sem 34 let. Otrok ne nameravam več imeti, zato bi rada zanesljivo kontracepcijo. Diane 35 mi ustreza, vendar ko začnem s premorom, čutim v tem tednu kar precej “stranskih učinkov” prenehanja jemanja. Boleče dojke, PMS skratka. Ko smo šli na morje, sem brez premora pojedla 2 tablici tablet. In začuda, stranskih učinkov kot sem jih opisala prej skoraj ni bilo zaznati. Vmesnih krvavitev tudi ne. To sedaj počnem že pol leta. Ginekologu sem povedala, saj mi je moral predpisati več škatlic. Rekel mi je, da s tem načinom jemanja ni seznanjen. Na pregledu (opravim ga 1x letno) je bilo vse v redu. Najbolj me zanima, če lahko s takim početjem zmanjšam učinkovitost kontracepcije. Seveda jemljem tabletke redno, ob približno isti uri. Nikoli ni več kot 2 uri razlike.Drugače pa mi te tablete izredno ustrezajo, zato bi še vedno nadaljevala z njimi.

Podaljšani načini jemanja tabletk so že znani in obstajajo celo posebej za tak način jemanja pripravljen tabletke. V ZDA imajo tabletke, ki jih jemljejo 3 mesece skupaj, tako imate letno le 4 menstruacije. Pri nas sta na voljo dve tabletki s podaljšanim načinom jemanja. Gre za Yaz, ki je posebej namenjena tistim, ki imajo v pavzi izrazit PMS. Druga pa je nova tabletka Qlaira, ki ima le dva dni brez hormonov in vsebuje naraven estrogen, ki povzroča manj stranskih učinkov na počutju ženske. Podaljšani načini jemanja tabletk niso nič manj učinkovita kontracepcija kot običajne tabletke.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Spoštovani,
stara sem 34 let, rodila nisem, diagnoza PCO pri 18. letih. Zaradi hudih aken jemljem Diane zadnjih 17 let, z le redkimi, nekaj mesečnimi prekinitvami vsakih nekaj let. Ob prekinitvah se akne zelo poslabšajo, zato se za prenehanje jemanja Diane kar ne morem odločiti, čeprav me obremenitve telesa ob tako dolgotrajnem jemanju zelo skrbijo. Prav tako me skbi posledični nastanek cist po prenehanju jemanja, saj bi rada še rodila. Prosila bi za vaše mnenje glede nadaljnega jemanja/ prenehanju jemanja Diane? Vnaprej hvala za odgovor.

Pri vaših letih bi jaz že pohitela z nosečnostjo. Saj veste, starejše ko smo, več je lahko težav z zanositvijo: že naravno začne plodnost padati, pridružijo se lahko druge kronične bolezni…
Vaš jajčnik je seveda poseben v svojem delovanju in je tudi lahko eden od vzrokov neplodnosti. Če po prenehanju jemanja tabletk ne boste zanosili v 12 mesecih, se morate čimprej obrniti na vašega ginekolog za dodatno pomoč. Priporočamo dodatek folata, ko se odločite za nosečnost in še v prvih 3 mesecih nosečnosti.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

New Report

Close