neprehodni jajcevod
Stara sem 27 let in imam enega otroka. Prvič sem zanosila takoj in tudi nosečnost in porod sta potekala brez posebnosti. Sedaj se že 1 leto in pol z možem trudiva, da bi imela še enega otroka, toda nikakor ne morem zanositi. Ginkolog je s preiskavo ugotovil, da imam prehoden le en jajcevod, drugi jajcevod pa je neprehoden.
Zanima me kakšna je možnost zanositve, če imam prehoden le en jajcevod!
Hvala lepa za odgovor in lep pozdrav!
Draga Tanja,
tudi en dober jajcevod je popolnoma dovolj za zanositev, vendar prehodnost jajcevoda sama ni vse. Če je neprehodnost enega jajcevoda ugotovljena z HSG, potem gre pri drugem jajcevodu morda še za zarastline, ki preprečujejo njegovo “delovanje”, česar pa ne vidimo vedno na HSG sliki. Morda bi ne bila odveč še laparoskopija, vendar vzemite to le kot “glasno razmišljanje”, saj tovrstnih “priporočil” nikoli ne dajemo dopisno in brez ustreznih izvidov in dokumentacije. Povprašajte svojega ginekologa, kako naprej in zakaj tako misli kot vam bo povedal. Posvet je namreč “glavni sestavni del” zdravljenja neplodnosti.
S fantom se leto in pol trudiva, da bi zanosila. Opravila sva že prve preiskave in sicer jaz HSG( jajcevodi so bili videti prehodni), nato pa sem še tri mesece imela hormonsko terapijo, fant pa je opravil pregled semena( ginekologinja je dejala, da je izvid zadovoljiv).
Pri zadnjem ginekološkem pregledu pa mi je dejala po ultrazvočni preiskavi, da so jajčniki nekoliko preblizu maternice. Zanima me, ali lahko tudi to vpliva na zanositev.
Nadaljni pregled za katerega sem se odločila je laparoskopija, nato pa mi je ginekologinja dejala, da bova poiskusili še z bolj” agresivnimi” oblikami hormonske terapije. Zanima me, kakšna oblika terapije je to in koliko časa lahko traja.