Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija neprebavljena hrana

neprebavljena hrana

Pozdravljeni!

Naš skoraj deset mesecev star ima v blatu še vedno koščke neprebavljene hrane. Predvsem kakšen korenček, ribo, pomarančo itd.. Je to normalno pri takšni starosti? Jemo sicer že vse pa prej tega ni bilo toliko opaziti. Je možno zato, ker je hrano v koščkih, brez , da bi jo prežvečil in se to pozna na blatu?

Hvala za odgovor
Lep pozdrav

Korenček, grah, citrusi so pogosto vidni kot koščki slabše rpebavljene hrane še kar nekaj časa.
Hrana se do izločanja razgradi v svoje sestavne dele ne glede na to, koliko jo zmeljemo v ustih.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

Do katere starosti otroka je torej še normalno, da se v blatu nahajajo koščki neprebavljene hrane? Je pri 19m to potrebno omeniti zdravniku? Otrok je sicer zdrav in ješč.

Hvala in LP

Katero hrano vidite v blatu neprebavljeno?

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Poleg te, ki ste jo omenili (korenček, grah), je neprebavljen vedno riž, pa kake testenine.

Pravzaprav so skoraj vedno kaki delci hrane v blatu. Je pa otrok res dober jedec, če dobro pomislim, bi ves čas rad jedel in pil :). Ima pa cca.10.8 kg. Kaka pa 2x dnevno.

Zelenjava z večjo vsebnostjo vlaknin se lahko izloča v blatu delno ali slabše prebavljena. Riž in testenine pa običajno v blatu ne vidimo. Lahko ni nič narobe, vendar otroka opazujte in če bi v nekaj tednih opazili, da ima pogosto drisko, da toži za bolečinami v trebuhu, potem se posvetujte z otrokovo pediatrinjo.

Hvala za mnenje.

Riž je resnično vedno neprebavljen, ne glede na vrsto.

Pogosto je videti neke bele delce v blatu, pa res do sedaj temu nisem pripisovala neke posebne pozornosti. Bom vsekakor omenila pediatrinji na nasl. sistematiki (za 18m). Me pa zanima ali je lahko to kakorkoli povezano z dejstvom, da bi fantek res ves čas rad nekaj jedel? Pa imamo redne obroke, 3 glavne in 2 vmesna (sem doma, tako da z gotovostjo trdim, da dobi dovolj hrane in pijače). Ampak on bi nenehno nekaj jedel in pil, karkoli. Včasih me res čudi ta sla po hrani?! Pa da ne bo pomote: sem vesela, da je ješč, tudi prvi sin je bil. ampakj takihle pa ni nikoli zganjal okoli hrane :).

Driske ni imel še nikoli, kaka pa res kar obilno (kar ni čudno, če toliko poje).

LP

Vsekakor se pogovorite s pediatrinjo.

Pozdravljeni,

Zopet se oglašam v zvezi z neprebavljeno hrano.

Fantek je zdaj star malo več kot 2 leti, tehta 12.9 kg. Stanje je povsem nespremenjeno: kaka cca. 3x dnevno (blato je večinoma mehko in zelo smrdi po kislem, bruhanju…). V njem so večinoma neprebavljeni OH (riž, koščki testenin, vse kaše ipd.) To me zelo čudi. V zadnjih mesecih celo opažam, da je začel takšno hrano tudi zavračati oz. je ne mara preveč. Hm?

Zadevo sem omenila pediatrinji, ki pravi, da dokler normalno pridobiva na teži, ni razloga za skrb. Se povsem strinjam z njo, saj je fantek zelo zdrav – tudi prehlajen nikoli – izvzemši VUR 2. stopnje (terapija s Primotrenom). Zato ne bi rada komplicirala po nepotrebnem.

Pa vendar me razjeda črv dvoma predvsem zaradi te njegove nenehne in nenavadne lakote, za katero ne vem ali je v povezavi s to neprebavljeno hrano ali pa je fant pač takšen? Naši obroki so redni, dovolj obilni, raznoliki, pa bo on kljub temu pol ure po obroku že lačen kot volk. Dobesedno. Tudi zunaj na igrišču, bo npr. sredi igre začel tožiti, da je lačen, čeravno smo malo prej konkretno malicali. Najprž mi ni potrebno govoriti, da imamo torbo z malico vedno s seboj, kamorkoli gremo…

Delam iz muhe slona? Ali pa to res ni normalno in zahteva posluh? Kaj bi nam vi svetovali?

Hvala in lep dan.

Vsekakor je potrebno narediti pregled krvi, urina, pregled krvnega sladkorja, elektrolitov, jetrnih testov, TSH. Dobro bi bilo določiti protitelesa na celiakijo (to se naredi s posebno napotnico za krvne preiskave, v ZD Ljubljana jih imamo vsi), kri se pošlje na Pediatrično kliniko, blato na parazite oz. pri sumu na parazite ob krvni eozinofiliji zdraviti za parazite, ultrazvok trebuha. Potem bi naredili poskus ukinitve laktoze. Z vsemi temi izvidi pa gastgroenterolog.
Danes ne čakamo več povsem jasnih in značilnih kliničnih slik, torej tega, da otrok začne hujšati, hirati, slabo napredovati. Če je kaj sumljivega, ukrepamo s preiskavami, če vemo, da nam bodo kaj sploh pokazale, že mnogo prej.

Najlepša hvala za jasen odgovor. Bomo ukrepali. Upam seveda, da imamo le lakotnika pri hiši… 🙂

Pozdravljeni,

Samo da sporočim, da so pri našem 2-letniku našli v blatu neprebavljene maščobe in škrob :(.

Napoteni smo na nadaljnje preiskave in gastroenterologu.
Nekaj informacij sem sicer že našla; vem, da je potrebno počakati, da se vse podrobno razišče… pa vendarle…kakšne so vaše izkušnje: za kaj običajno gre, če se taka malabsorpcija pojavi pri malčku? Je poleg celiakije pričakovati še kaj drugega?

Lahko nenavadno utrujenost in zaspanost, ki se vleče že od konca poletja, pripišemo tudi temu? Namreč fantek večkrat dnevno hoče spat, se kar uleže, kjerkoli pač je in pravi, da počiva, je vidno zaspan; opoldan in zvečer kar sam pove, da je zaspan, da ga damo spat ipd… Sem mislila, da gre pač za neko “jesensko” utrujenost, zdaj pa me skrbi, da ni tudi to, kaj v povezavi s tem.

Hvala za vaš odgovor. Snežen pozdrav 🙂

Najpogostejše so pač intolerance (laktozna, fruktozna mnogo manj) in celiakija. Počakajte, da se orpavi pregled in preiskave.
Glede na to, da se vsrkava iz črevesja premalo hranljivih snovi, je utrujenost seveda povsem verjetno pripisati posledicam bolezni.

Pozdravljeni,

se priključujem kar tukaj. Naša 11 mesečnica tudi kaka neprebavljeno. V prvih mesecih je kakala zelo redko – na 10 dni, kasneje se je prebava uredila ter kaka enkrat do dvakrat na dan. Je bilo že obdobje ko imela blato kot pri odraslih zdaj zadnje tri mesece pa je redko in neprebavljeno. Največkrat je viden korenček, ter kakšni koščki npr. blitve. Nazadnje je zvečer pokakala cele kose grozdja, katerega je jedla tri ure prej.

Je zmerno, nima nekega hudega apetita. Pri devetih mesecih je imela 74 cm in 8900 g. Še vedno se dojiva, vsaj trikrat na dan ter ponoči. Poleg dojenja pije samo vodo. Je zelo aktiven in dobrovoljen otrok – ne vidi se da bi jih kaj manjkalo. Čez dan spi cca 2 do 3 ure, ponoči 11.

Ali je vse to še normalno ter do cca katerega meseca? Bi me moralo kaj skbeti?

Najlepša hvala za odgovor in lp

Dokler otrok dobro napreduje in primerno raste ter pridobiva na teži, zaradi mehkega blata (in zelo pogoste najdbe slabe prebavljenega korenja, graha, grozdja, koruze v blatu) ni potrebno ukrepanje, pač pa opazovanje. Če bi se mehkemu blatu in neprebavljenim koščkom pridružilo napenjanje, krči, smrdljivo blato, slabše pridobivanje na teži, pa bi bilo ukrepanje potrebno.

Blato je res zelo smrdeče (tudi vonj po kislem je prisoten), ostalih znakov, ki jih naštevate ni.
Ali je to še vedno vredu in je potrebno samo opazovanje če pride še do drugih znakov?

Pa še eno vprašanje. Še vedno se pogosto doji ponoči, kljub temu da načeloma 11 mesečnik naj ne bi imel nočnih obrokov. Z možem poskušava vse mogoče, dva dni sem jaz spala v drugem prostoru pa je bilo malenkost bolje – dojenje samo dvakrat, enkrat sva oba spala v drugem prostoru (je namreč še vedno pri nama v sobi) pa ni bilo nič bolje. Imate mogoče kakšen, običajno učinkovit, nasvet glede te težave? Porodniška se mi je iztekla, če kaj ne ukrenemo, bom v službi precej izmozgana….

Hvala

Potem se glede blata posvetujte z otrokovim pediatrom, če je blato tudi izrazito smrdeče in ne gre za okužbo (ki traja 5-7 dni, torej težave, ki trajajo 3 mesece ne mroemo pripisati okužbi).
Dojenje ponoči v tej starosti ni potreba po hranjenju, pač pa ritual, ponavljanje, navada. Vsako odvajanje je zelo individualno in nasveta, ki bi deloval pri vseh otrocih, ni. Preberite knjigo Otroško spanje brez joka v sanje, meni so se tu zdele zelo uporabne metode.
http://www.bibaleze.si/clanek/dojencek/otrosko-spanje-brez-joka.html

Ponovno se obračam na vas glede hčerkinega mehkega blata. Blato je neprebavljeno, mehko in zelo smrdeče. Blato smo dali v analizo, izvidi pa so sledeči: (orientacijske vrednosti so pri vseh postavkah 0
Mišična vlakna 1
Maščobe 0
Škrob 1

Nismo dobili nobenih dodatnih pojasnil, samo napotnico za Gastroenterologa. Prosim vas za pojasnilo izvida.

Hvala in lp

Pojasnilo izvida je le v tem, da je v blatu najti slabše prebavljena mišična vlakna in škrob, torej je prebava nezadostna. Napotitev h gastroenterologu je najprimernejša.

Ppzdravljeni.tudi mi imamo tezave…otrok tudi kaka neprebavljeno hrano ..blato je smrdece..ucasih je na meji driske ucasih cisto trdo.Otroka napenja prdi…ko da ima se vedno krce.na tezi nezgublja ..mapa ze lep cas isto tezo…Kaj bi lahko to blo?

New Report

Close