nepravilen ugriz in izbočene trojke
Pozdravljeni,
stara sem 24let in že od desetega leta nosim snemljiv aparat (zamenjala sem jih že vsaj 5). pred začetkom nosešnja aparata sem imela zgornje zobe zelo neurejene in pa napačen ugriz (spodnjo čeljust pred zgornjo). v teh letih so se mi zobje skoraj uredili, razen obeh trojk, katere imam še vedno rahlo izbočene.
glede ugriza sem prišla do točke, ko sta spodnja in zgornja čeljust v isti liniji, jem pa še vedno tako da pomaknem spodnjo čeljust čez zgornjo, saj drugače ne morem grist.
aparat sicer v zadnjih letih nosim le ponoči, ker se mi zdi že malo nesmiselno, saj že nekaj časa ni več izboljšanja. poleg tega še vedno vsake toliko vadim ugriz s potiskanjem spodnje čeljusti nazaj. imam pa sicer lepe in zdrave zobe.
zdaj sem se odločila, da hočem to dokončno popravit, saj me zelo moti. zanima me če bi mi fiksni aparat pomagal v tem primeru? moja ortodontka mi je rekla, da se glede spodnje čeljusti ne da dosti storiti, jaz pa v to dvomim.
rada bi začela na novo in našla drugega ortodonta.trenutna mi je namreč zagotovila, da mi zaradi nerednega obiskovanja pregledov (namreč veliko časa preživim v tujini) novega aparata ne bodo krili. zanima me kakšne možnosti imam? najlepša hvala za pomoč.
Spoštovana,
za uspešno ortodontsko zdravljenje je nujno potrebno sodelovanje pacienta in dosledno upoštevanje navodil ortodonta. Iz zapisanega razberem, da gre za relativno težko nepravilnost, ki je verjetno tudi skeletno pogojena. Menjava ortodonta, ki bi zdravljenje opravljal na stroške ZZZS, je pri vaših letih zaradi pravil ZZZS nemogoča. Svetujem, da se o vseh svojih vprašanjih pogovorite s svojim ortodontom, ki vaš primer pozna. Bojim pa se, da zaradi vaše nerednosti (kot tudi zaradi starosti) do zdravljenja na stroške ZZZS niste več upravičeni.
Lep pozdrav!