NEPRAVILEN UGRIZ
Spoštovani! Pišem vam ker imam velike težave z zobmi in čeljustjo. Torej imam zelo nepravilen ugriz in zgornje zobe zelo premaknjene naprej, zobje so tudi med sabo (zgornji in spodnji) zelo razmaknjeni. Ortodontsko zdravljenje sem opustila pred 6 leti, sedaj imam 24 let, čeprav sem takrat ugriz nekoliko popravila.
Vem da sem sama kriva ker nisem več nosila aparata toda velik del krivde nosi tudi moj ortodont, ki mi ni nikoli sploh pojasnil potek zdravljenja, kateri me ni želel pregledati, ko sem zaradi zobnega aprata imela krvave dlesni in je vedno imel nesramne opazke.
Zaradi vsega tega me je kljub temu, da bi nekako zbrala denar za zdravljenje sploh strah it drugemu ortodontu, ker imam s prejšnjim zelo slabo izkušnjo.
Skratka moje vprašanje je če se sploh da pri 24 letih popravit nepravilen ugriz? Hvala za vaš čas in odgovor.Lp.
Spoštovani,
vaša starost ni ovira za ortodontsko zdravljenje. Res pa je, da pri teh letih ne moremo vplivati na rast čeljustnic, zato moramo ortodontsko zdravljenje načrtovati v smislu dentalne kompenzacije medčeljustnih nepravilnosti (če te seveda sploh obstajajo), oziroma v zdravljenje vključiti tudi kirurški poseg, kadar gre za medčeljustne diskrepance večjega obsega. Vsekakor se s pravilnim načrtom zdravljenja tudi pri vaši starosti da doseči ustrezen rezultat. Srečno!
pozdravljeni,
kot osnovno šolec sem obiskoval ortodonta, ki mi je zelo lepo naravnal zobe in uredil ugriz. pri starosti 22 let (sedaj jih imam 28) so mi začeli rasti modrostni zobje. zgornjih dveh modrostnih zobov si nisem odstranil, sem si pa odstraniv spodnja dva ker sta me močno motila in stiskala ostale zobe na spodnji čeljusti. ker pa si spodnjih zobov nisem odstranil pravočasno se mi je spodnja čeljust pomaknila za 0,5 cm naprej. od takrat nimam pravilnega ugriza, poka mi v sklepih čeljusti, težje grizem opažam pa tudi težave pri iizgovorjavi nekaterih črk, predvsem šumnikov. Ali je mogoče čeljust pomakniti nazaj samo z zobnim aparatom oz. kakšne so možnosti?
hvala
Spoštovani,
težko je takole zgolj na podlagi zapisa ocenjevati stanje v vaših ustih in napovedovati možne načine zdravljenja. Očitno je prišlo do sprememb, ki vas motijo in so posledica pozne rasti obraznega skeleta, ki se dogaja v tem obdobju, in ne posledica izraščanja modrostnikov. Zato se nikar ne krivite zaradi tega. Glede na zapisano težko ocenim, ali bi bilo moč urediti stanje le z ortodontskim aparatom, ali bi bil morda potreben tudi ortognatski kirurški poseg. Vse to je mogoče z gotovostjo reči šele na podlagi natančnega pregleda in analize dokumentacije (študijskih modelov vašega zobovja in rentgenskih posnetkov zob in skeleta glave, fotografije obraza). Srečno!