Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja nepoznana bakterija v brisu nožnice

nepoznana bakterija v brisu nožnice

Spoštovani!
Kaj pomeni prisotnost Prevotelle biviae v izločkih človeka,kakšna je njena patogenosti,spremljanje,terapija?Za informacije najlepša hvala!
LP!!

Prevotellla bivia spada med anaerobne mikroorganizme. Je bakterija, ki uspeva brez prisotnosti kisika. V nizkih koncentracijah je lahko normalno prisotna v flori ženske nožnice. V zdravi ženski nožnici namreč prevladujejo t.i. Dederlainovi laktobacili, ki dobro uspevajo v kislem okolju, drugi mikroorganizmi so prisotni le v manjših količinah. Le ti tudi ščitijo zdravo žensko nožnico pred razraščanjem patogenih mikroorganizmov. V primeru, da kislost v ženski nožnici pade (okolje postane bližje alkalnemu), se količina Dederlainovih bacilov zmanjša, količina drugih mikroorganizmov pa poraste. V alkalnem okolju zlasti dobro uspevajo glivice, razraste pa se tudi Prevotella bivia. Alkalno okolje je nekoliko odvisno od hormonskega stanja (bolj alkalno je v obdobju neposredno ob menstruaciiji), stresa, nanj vpliva tudi jemanje antibiotikov, ki uničijo Dederlainove bacile. Če se Prevotella bivia razraste, lahko postane človeku škodljiva – patogena. Ker je Prevotella lahko tudi del normalne flore, težave pa povzroča predvsem ob zmanjšanju običajno prisotne flore (Dederlainovih bacilov), jo lahko štejemo med pogojno patogene mikroorganizme.
V kombinaciji z drugimi dejavniki (in bakterijami) jo v povečanem številu najdemo ob t.i. vaginozi (razrast več vrst anaerobnih bakterij v nožnici -porušenje ekosistema v nožnici, sprememba sluznice, z vnetjem ali brez, specifičen vonj, višji pH). Vaginoza je zlasti nevarna v nosečnosti, saj jo povezujejo tudi z prezgodnjim rojstom.
Lahko povzroča akutna vnetja v mali medenici, vnetja rodil, ipd.
Najdba bakterije ali ne pomeni ničesar (ker je lahko tudi del normalne flore), ali pa pomeni, da je povzročiteljica vnetja, če je prisotna v veliki količini ali če jo izoliramo iz mesta, kjer je ne bi smelo biti (npr. iz vnetja v mali medenici….).
Bakterija lahko povzroči vnetje tudi v primeru živalskih ugrizov.
V primeru, da povzroča vnetje, obolenje lahko zdravimo z antibiotiki (npr. s kinoloni, v primeru hujšega vnetja v mali medenici s karmapenemi, vaginozo tudi z metronidazolom…).
Pozdrav!
Nina

New Report

Close