Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje ‘neporabljeno’ mleko

‘neporabljeno’ mleko

Dojim že drugega otroka in občasno ugotovim, da mi kakšna stvar sploh ni jasna oziroma da ne poznam mehanizma. Malega zdaj dojim že osem mesecev in dokler sem ga polno dojila (približno šest mesecev) sem med podojem (največkrat se je dojil samo na eni strani) in nato do drugega podoja čutila, kako se dojke polnijo in trdijo. Odkar ga ne dojim več polno, ampak na njegovo željo le še zjutraj in zvečer, je seveda tudi ponudba manjša. Zato so prsi mehke. Da je to v redu, že vem. Zanima me pa naslednje – če se tamauček doji samo na eni strani, se mleko ob navalu tvori tudi na drugi strani. Takoj po podoju je zato dojka nekoliko trša. Do naslednjega podoja pa se zmehča. Kaj se zgodi z ‘neporabljenim’ mlekom? Se reasorbira nazaj v kri?

Draga Kitty,
ko se enkrat prsi prilagodijo ponudbi in povpraševanju, se zmehčajo in postanejo “polne” le še takrat, če npr. vaš otrok prespi svojo uro za hranjenje ali preskoči kakšen obrok. Prsi namreč niso rezervoar za mleko (zato velike prsi nimajo več mleka kot manjše) ampak se mleko v njih tvori neprenehoma, tudi medtem, ko otrok sesa.

Kaj se zgodi z mlekom, ki ni bilo uporabljeno?
Dojka je zgrajena iz 15 do 25 režnjev, ki kot žarki tečejo od bradavice navzven. Režnji so ločeni z maščobnim in vezivnim tkivom. Posamezni režnji so razdeljeni v manjše grozde mlečnih žlez, te pa so sestavljene iz velikega števila majhnih mlečnih celic. Vsaj reženj ima mlečni vod, ki vodi v mlečni sinus in nato v bradavico. V mlečnih sinusih in vodih se mleko nabira. Tisto mleko, ki je že v mlečnih vodih in sinusih tam tudi ostane, to je t.i. “prednje” mleko.

Mleko nastaja v mlečnih žlezah. Iz mlečnih žlez se mleko izloča v mlečne vode in razširjene mlečne sinuse (zbiralnike) tik pred bradavico. Ko dojenček molze areolo, se mleko sprosti skozi odprtine na bradavici.

Če se mlečna celica (alveola) ne izprazni popolnoma, se novonastalo mleko premeša s preostalim mlekom v celici. Ko je mlečni vod poln, se sprožijo zaviralne snovi (encimi, maščobne kisline in drugi elementi), ki izločevalnim celicam pošljejo signal, ki upočasni tvorjenje mleka. Bolj kot je dojka izpraznjena, hitreje se bo napolnila.

New Report

Close