Neplodnost
Pozdravljeni!Imam težave z zanositvijo. Stara sem 30 let,nikoli rodila,pred tremi leti enkrat splavila(partner isti).Že dve leti imam rjavo sluz in zelo majhen rjav izcedek.Sluz imam belo, samo par dni pred M.Ginekologa sem obiskala že kar nekajkrat,(Imela sem vnetja,bičkar ,glivice),dobila že kar dosti različnih zdravil,pa rjava sluz ne izgine.Nimam pa nobenih bolečin,menstruacija redna.Zanima me;-Ali je lahko to problem,da ne zanosim?Pa še eno vprašanje:Nekje sem prebrala,da prekisla in pregosta sluz materničnega vratu ne dovoljuje spermi varnega prehoda in da lahko razvije proti telesa,ki napadejo spermo.Na kakšen način G:ugotovi kislost sluzi,ali bi ga morala na to opozoriti sama(imam zelo kislo sluz,ali pa je to normalno). Kaj menite vi ,bi lahko bil to vzrok?HVALA .Lep pozdrav
Draga neli,
normalen pH nožnice je okrog 3,8, kar je precej kislo. To kislost povzroča laktobacil, ki nožnični izcedek in škrob v njem razgrajuje v mlečno kislino. Takšno okolje je najbolj primerno, saj ostalim mikroorganizmom ne omogoča pretiranega razvoja.
Kislost sluzi pa nima nobene zveze s protitelesi proti spermijem in slednje je tudi precej redek pojav, za katerega nimamo primernega pojasnila niti ne vzročnega zdravljenja, če se slučajno pojavi. Imamo pa na voljo postopke, s katerimi ta pojav zaobidemo, vendar to že spada pod poglavje postopkov OBMP.