neplodnost???
Spoštovani!
Stara sem 34 in imam enega pet let starega otroka. po prvi nosečnosti sem dve leti jemala KT nato pa zaradi težav prešla na Mireno, ki sem jo imela 3 leta. bila sem popolnoma brez kravavitev (kar je tudi povsem pričakovano…) leto avgusta sem jo odstranila v želji po ponovni zanositvi. ker sem bila tri mesece popolnoma brez krvavitev sem se naročila na pregled pri G, ki je ugotovila z UZ, da so jajčniki popolnoma zmanjšani in neaktivni, prav tako sluznica maternice še nič odebeljena in torej tudi samo od sebe ne bi prišlo do M. pravi, da je stanje z UZ vidno tako, kakor bi šlo za prezgodnjo menopavzo. dala mi je pregledati FSH in prilaktin (rezultatov še nimam) ter predpisala cikloproginovo za en ciklus (21dni). po tej umetni M pa upajmo, da se naslednji ciklus pojavi normalna menstruacija in s tem tudi znak, da je prišlo do ovulacije. v kolikor se to ne zgodi, gremo dalje.
zanima pa naslednje – ali je možno, da so se jajčniki začasno ugasnili, ker sem ta tri leta, ko sem imela Mireno, bila na precej nizki telesni teži ter zelo športno aktivna in je bila moja telesna maščoba na minimumu in je pričakovati, da se bodo ponovno “aktivvirali” če telo ni več pod tako velikimi napori in pridobim kak kg. Ali pa je doba treh let bila morda že preveč in poti nazaj ni več? Ter koliko je možnosit, da sem pri 34 že v prezgodnji meni, ter če bi šlo za to – ali je potem sploh možno še zanosit, glede na izostale M oz. ovulacije???
najlepša hvala!
Spoštovani!
Glede na navedeno je možno, da gre pr vas za prezgodnjo menopavzo. Zelo malo verjetno, da se bodo jajčniki “reaktivirali” in boste ponovno dobili spontane menstruacije. Glede hormonske terapije in morebitne zanositve priporočam posvet z ginekologom.
Lp