Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Neplačevanje preživnine – prijava na policiji

Neplačevanje preživnine – prijava na policiji

Kazenska ovadba se lahko vloži na najbližji policijski postaji ali na tožilstvu. Med tožbo in kazensko ovadbo je velika razlika. Najprej si razjasni pojme, potem svetuj. Ne govorimo o izvršbi, ne govorimo o civilni tožbi, ampak o kazenski ovadbi.

Alenka, še enkrat vprašam: poznaš kak konkretni primer, da je kdo podal kazensko ovadbo za neplačevanje preživnine proti nekomu, ki živi v tujini? V kateri državi živi oz. je tam neplačevanje preživnine tudi opredeljeno kot kaznivo dejanje?

Vprašanje je bilo, če ga lahko kazensko preganja, če je prijavljen na Hrvaškem.

Spoštovani!

A kdo ve v kakšni fazi je novi družinski zakonik v pripravi? Nekaj časa se je govorilo, da bi lahko pritisk javnosti zadoščal, da bi v zakon dodali določilo, da kdor ne plačuje preživnine tudi ne more uživati pravic iz naslova starševstva?

Se kdo ukvarja s tem? Je to še aktualno?

Osnutek padlega zakonika je ziher še vedno kje na netu. Ne, o tem se ni govorilo in tudi ne vem, da bi kdaj se (in tudi ne bi bilo prav, bi bilo pa vendar treba kaj drugega prej popraviti kot to, da ne sme biti stikov, če ni poravnana preživnina).

Pozdravljeni,

A kdo ve kam se naj obrnem in ali bom kaj dosegla ?
Bivši mož je izgubil službo zaradi svoje napake. Ne vem ali je prijavljen na zavod ali ne,vem da nekje dela na črno ali honorarno. Od dne ko je izgubil službo ,mi 2 mesca ne plača ,potem mi tretji mesec plača za tekoče za 2 otroka. Torej,julij,avgust mi ni dal nič,septembra mi je dal 200,00€ na transakcijski račun. Sedaj spet oktober in november nič,ne vem kaj bo decembra. Prosila bi,če mi kdo svetuje kaj lahko naredim,da bi dobila preživnino za tiste mesce,ki mi ne nakaže.

Hvala in lep pozdrav,Vtnica 76

Ob pravnomočnem dokazilu vložiš izvršbo na sodišče zaradi neplačevanja preživnine. Tudi ob brezposelnosti je dolžan plačevati.
Lahko pa se (če se da), dogovorita za začasno zmanjšano plačilo in povračilo vseh preživnin kasneje. Poskusita se dogovoriti. Stroški za otroka, kljub njegovi brezposelnosti, še vedno so.

Pozdravljeni,

Zanima me ali bi lahko tudi prijavila na policijo in ali bi kaj dosegla.Kakšna dokazila moram imeti za na policijo?

Hvala za odgovor,lp Vrtnica76

Čisto odvisno od policista, ki vas bo sprejel. Lahko bo prijazen in napisal zapisnik in podal ovadbo, pa rečmo da gre vse skozi, boste potem kar lep čas čakali, da se bo kaj premaknilo. Pojdite raje na CSD in naj naredi zapisnik, pa bo tako poklicala gospoda na sestanek in mogoče ga bo že ona premaknila, če ne, pa zahtevajte, da napiše zapisnik, da ni možen noben sporazum, premik. Potem pa le na sodišče in izvršba.

lp

Samo malo. Če je oče ostal brez službe pomeni, da so se spremenile okoliščine in je potrebno na novo določiti preživnino. Vsaj srednje-dolgoročno. Kar so vam svetovali glede izvršb in podobnega so lahko samo kratkoročni ukrepi, ki pa naj bodo le izhod v sili.

To da nekdo od roditeljev ostane brez službe se pač dogaja in le-to dejstvo pomeni, da se je spremenila njegova zmožnost za preživljanje otroka. Zato bo sodišče na novo določilo preživnino, če bo seveda vložil tožbo. Ali pa jo boste vi.

Pa prosim sedaj brez izpadov kako mora plačevati čeprav je brez službe.

A ni bolj pomembno, da imaš plačano delo? Če prav razumem, ga dotični gospod ima.

Če je nekdo ostal brez dohodkov, potem ima možnost zaprosit za znižanje. Tudi v tem primeru ne more kar nekat plačevat.

POtrebno bo spremeniti sodbo sodišča. To se “zgodi” ali dogovorno+neprevdni postopek, ali pa s tožbo. Jaz sem vložil direktno tožbo od nastopu spremenjenih okoliščin, saj kakršenkoli dogovor ni možen.

Histerija imaš prav, ampak če dela na črno bo seveda prihodke skrival.

1. otrok ne neha jesti, se oblačiti,…samo zato, ker je starš brezposeln
2. bivši mož gospe, kateri odgovarjamo dela na črno in torej ima denar. Odgovornost je tukaj na staršu, da da denar za svojega otroka. Če ima za sebe, ima še za svoje otroke. Oni so pač prvi, ne?
3. pri dveh odraslih, zrelih ljudeh je tudi dogovor mimo sodišča čisto možen, in se gleda otrokov dobrobit
4. kadarkoli lahko dobi pravo službo in delo in potem bodo zopet leteli na sodišče spreminjati?
5. kazenska ovadba je za res ekstremne primere, ki si ne dajo nič reči in imajo izpade 🙂

1. Se strinjam. Po drugi strani pa se je najlažje boriti za skrbništvo in se potem zanašati na druge za preživljanje otroka.
2. Mislim, da je jasno, da tega denarja ne bo pokazal. Težko razložim zakaj, ampak gre pač za maščevanje.
3. No ja, dvomim, da bi bilo potem toliko ločitev, če bi se dalo vse zmenit.
4. Seveda. Gre za izvrščljivi naslov, ki ga je potrebno spremenit. Sicer se bo gospa čez 5 let spomnila izterjevat, če se recimo sedaj dogovorita za manj. Poznam osebno primere.
5. Se uporablja več kot si misliš.

Ne razumem, zakaj bi se prezivnina znizevala, ce eden od starsev manj zasluzi. Naj gre pa se eno delo delat, jaz sem tudi mogla it delat, ko nam je slo slabse, med tem ko sem drugace delala samo doma.Tudi se ne dvigne prezivnina, ce zdaj stars, ki skrbi za otroka vsak dan, izgubi delo ali ne more vec delat, oz. se njemu placa zniza, ne?

Prezivnina mojega otroka je na sodiscu dolocena skoraj 500 Eurov mesecno in oce bo ze poskrbel, da bo ta denar dobil, casa ima vsak dan se 11 ur (6 ur spanja, 7 ur sluzba), da se zmiga. Ne pa da on misli, da njemu pripada tistih nakazanih 800 eurov, otroku pac zaradi tega 80 eurov. Obratno je prav, ne pa tak kot si on to zamislja! Ker zase se bo se kako boril, bo delal na crno, iskal nove moznosti zasluzka, da ima sam vec oz. dovolj denarja za svoje luksuzne potrebe- za otroka pa ocitno ne.
Otroku je bila dolocena prezivnina, ceprav je jokcal, da ima minimalno placo. Tako je tudi prav.
Nas otrok mesecno stane okoli 1.300 eurov, tak da je tip se dobro prisel skozi!

Skrbnik vlaga vsak mesec, vsako sekundo v svojega otroka vse, kar ima: od denarja, časa, energije, truda, ljubezni,.. Vse gre za dobrobit otroka. Neskrbnik pa (v pomankljivem primeru) prispeva finančno ter, v presežku 🙂 še s svojim časom in vzgajanjem. Oče je dolžan prispevati svoj delež za otroka! Ker starša sta oba, odgovorna sta oba, ni debate! Za otroka morata prispevati k preživljanju! Oba! Kakor vesta in znata: z dodatnim delom, z delom na črno,…za otroka mora biti! Če imajo za svojo rit, imajo še za lastne otroke. Otrok je, v nasprotnem primeru, v pomanjkanju, otrok nima, otrok trpi, otroku manjka. Omejeni starši tega ne razumejo in dojamejo. Lastnemu otroku to delajo. LOL. In oni sebe kličejo starše????

Kazenska ovadba, ja. Plus se odvetnika vzet in tozit, po mojem vsaj (kar je dolgotrajno in prinasa vec problemov, kot uspeha), odvisno je tudi od policista, na katerega naletis.
Najboljsi so izterjevalci.Ce je dolg, so to najboljsi ljudje na svetu, ker ti imajo cas, da lovijo lopove po kaficih in restavracijah, ter na dopustih.

Mick, osebno sem najbolj za deljeno skrbnistvo, a to je mozno le, ce si stars, ki je sel na svoje, uredi zivljenje (ne pri mamicah in atekih, ki skrbe za njih kot za invalide), za otroke lastne sobe, ter vse ostalo in na vsak nacin ostane v neposredni blizni otrokovega dotedanjega domovanja.
Dosti ljudi tega ne uredi v dobrobit otrok, zato je deljeno skrbnistvo otezeno, ze drugace jih ne morejo imet, ker kao “sluzba”, “obveznosti”, “sport” itd.. In o taksnih tu pisejo.. Verjemi ti meni, da se o tistih moskih oz. zenskah, ki so uspesno in v relativno dobrem odsli narazen, tukaj ne pise, ker vse klapa, ker sta oba v locitvi naredila vse v dobro otrok in je za oba locitev bila odresujoca. V teh primerih se tudi vse kupuje nekako na pol, oz. da procentualno malo vec tisti, ki boljse zasluzi, ce le lahko, drugace pa na pol in je.

Ni ga boljsega kot skupno skrbnistvo in prosta izbira otrok, h komu bodo kdaj sli, ampak je pac potrebno prilagajanje OTROKOM in to obeh starsev v vsakdanjiku. Ne pa da mame ostajajo doma, ko so otroci bolani, hodijo z otroci k doktorju, skrbe za njih ko so bolani, ateki pa nekak nimajo volje za to. Kot da mame imajo. Najbolj fer je to lepo prostovoljno z rednimi dogovori urejat, otroci potrebujejo ocete kot mame, ker oce je nekaj drugega kot mama, ampak enako pomemben v razvoju. V primerih, kjer pa ali mame ali ocetje, ali celo oba nista dobra, pa je itak samo otrok zrtev in to za vso zivljenje.

Ce ti osebno nimas stika s tvojim otrokom, ga vec nikoli, nikoli ne bos mogel dobit nazaj v neomadezevani meri, vsak dan je izgubljen za vecno. Zdaj, ce se ti splaca kregat z mamo otroka, je tvoje, ker najbolj trenutno res skodis njej, ji hodis po zivckih, ampak to tudi cuti tvoj otrok, a dolgorocno se bo ona znasla, tvoj otrok bo ostal najvecja zrtev, ti pa takoj za njim. Poskusaj bit dober in pozitiven, spremeni pogled in razumi drugacne, ce si pameten ti bo uspelo. Ce je tvoja bivsa res kaksna manipulatorka (to jaz ne vem), pac igraj njeno igro kot ona zeli, ker ti povem, da bos v tem primeru na koncu vedno ti zmagovalec, tvoj otrok pa tako ali tako! Zakaj se prepiras, spuscas na primitven in prepirljiv nivo, ga se sam izzivas, zakaj ne pogoltnes v imenu svojega otroka, lej, za nekaj let, pa imas vseeno stike z njim – otrok bo ze videl, ko bo dovolj star, kako in kaj, kdo je povzrocal nemire in nered. Ti lahko tu pises ne vem kaj o svoji bivsi, ce pa sam napises, da jo sam tudi tozis, nisi niti malo boljsi. Ona ima v tem primeru pripravljeno orozje proti tebi in sicer, da si jo sam vlacil po sodiscih.
Skodis samo svojemu otroku.
V kolikor stikov z otrokom ne bos imel, jih nikoli ne bos mogel povrnit, priklicat tisto specificno stars-otrok. Toplina in blizina se pretrga za veke vekov.
Zakaj to delas, ves samo ti. Je tvoj ego ranjen? Ne razumes, da cas laufa. Ne jaz, ne ostali tu in tudi ne drugi otroci, v bistvu nihce razen tvojega otroka trpi zaradi tega, ker ima (kot ti navajas, sicer ne vem tocno, ampak kar sem precitala) oba (!!!) zblojena starsa, ki zaradi svojih egov unicujeta otrokovo psiho in otrostvo. Nasi otroci ne trpe zaradi tega, tvoj pa.

In ce vzamem tvoj opis kot dejstvo, ti tocno ves, da si bil zmanipuliran in izigran. Ja pa kaj za vraga gres potem na ta nivo sam in minipuliras ter igras? Pameten in razumen clovek bi naredil za svojega otroka VSE kar je moznega, torej se tudi trudil uredit odnos z mamo otroka.

Fighter, tako je in nic drugace!
Saj ni cudno, da zenske, ki so ji po navadi ostali otroci v popolni oskrbi, ne poznajo pardona, ce pa jim ocetje s tezavo ze po 80 eurov “dajejo”, po kaficih pijani se pa derejo, da je ze to prevec in so financno izkoriscani od bivsih. Sem poleti spoznala enega taksnega bisera in ga vprasala, ce sploh pozna cene in ve koliko en otrok stane. Mi je rekel: jaz ne morem vec, naj gre ona vec delat, sicer pa se zdaj dogovarjam s csd, da bi ji dajal manj, ker itak me samo izkorisca, ahahaha. In to ob piru razlagal vsem znanim in manj znanim za mizo, saj nisem mogla verjet, sem skor iz stola padla.
Delat sem ga poslala v isti minuti in mu razlozila, da otrok stane mesecno v podnajemniskem stanovanju znatno prek 400 Euro mesecno in to po tamalem.
Saj se ni dvignil… lenuh, za pijancevanje po pajzlih in kaficih pa ima… To ja dnevno zaruzi cez 20 eurov za pijancevanje, kaj sele cike, taxi da pride do doma, ker saj to ni sposobno vozit.
Skoda mu je bilo denarja “za bivso”, ker ga je “svija prevarala”..????
In kaj ima zdaj otrok s tem? Pac ga je prevarala, sam za otroka pa se zmeraj ona skrbi in glede na teh 80 evrckov ki jih on tezko daje, je se tudi financna odgovornost v celoti na njeni strani.
Glede na to, kak je rukal piva, me pa itak ne cudi, da ga je prevarala. Ceravno sem proti varanju – ce ne gre, se je boljse locit in si potem v miru poiskat novega/novo.

Eden izmed največjih problemov ločenih parov, ki se razidejo v konfliktu je ravno ta, ki si ga opisala. Moški ni sposoben ločiti, da žena ni njegova last, da se žena lahko kadarkoli loči od njega in odide, tudi prevara, da je žena svoboden odrasel človek. Tega velika večina ni sposobna dojet in potem sledi maščevanje ranjenega ega, ki ima najhujše posledice pa za otroke. Misli, da se maščuje bivši, če ne da preživnine, če da neke uborne pare, če ne pride po otroka in je vse na njej, če…Ne vidi pa sebe kakšen nikakav oče izpade!! Niso sposobni ločiti bivšo ženo od svojega lastnega otroka. Meni ni mar kakšen oče je, otroku pa je! Sebe nikoli ne vidijo: le druge. Kot rečemo: vidi trsko v tujem oku, v svojem pa bruna ne.

Tocno to je, imas prav. Poglej kaj sem nasla:

http://www.dnevnik.si/objektiv/odprta-stran/neplacevanje-prezivnine-je-oblika-nasilja-nad-zenskami-in-otroki

Lepse ne bi mogli opisati:

S tem, ko zavezanec ne plačuje preživnine, negativno vpliva tako na otroka, ki mu je preživnina pravzaprav namenjena, kot tudi na preostalega starša (navadno mati), ki mora tako v celoti kriti stroške vzgoje in varstva otroka. Neplačevanje preživnine je eden izmed načinov za ohranjanje nesorazmerij med spoloma v družbi. Poleg tega utrjuje prepričanje, da mora ženska v večji meri ali v celoti skrbeti za otroka. Ženske z otroki, katerih očetje ne plačujejo preživnine, imajo manj prostega časa, poleg tega pa imajo tudi manj družbene moči, saj nimajo časa razmišljati o svoji vlogi v družbi. Ženske z otroki tudi težje opravljajo bolje plačana dela z neenakomerno razporejenim delovnim časom ali nadurna dela in zato je v mnogih primerih izrednega pomena, da zavezanec redno plačuje preživnino v celotni višini.

New Report

Close