Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija neotigason-zanositev

neotigason-zanositev

Kmalu bo minilo dve leti od kar sem prenehala z jemanjem zdravila Neotigason.Jemala sem ga slaba 2 meseca.Ker sem imela dokaj hude stranske učinke in nobenega izboljšanja,smo prekinili s terapijo.Takrat mi je sdravnica rekla,da vsaj dve leti ne smem zanositi,ker so lahko hude deformacije na otroku.Mene zanima kja bi to bilo.Na tujih straneh sem celo prebrala,da bi bilo dobro počakat tri leta.Ali je mogoče narediti kakšen test ali kaj podobnega,da bi videli,če je vse ok z mojim organizmom,da bi bilo potem vse ok z otrokom?Malo me sedaj skrbi kako bi bilo.Hvala in lep dan.

Posredujem vam odgovor zdravnika:

Pozdravljena!

Na začetku nekaj povzetkov osnovnih značilnosti zdravila Neotigason:
Acitretin, zdravilna učinkovina zdravila Neotigason, je teratogen. Njegova uporaba je zato kontraindicirana za vse ženske v rodnem obdobju, ne samo med nosečnostjo. Za retinoide značilne malformacije prizadenejo predvsem osrednje živčevje, srce in velike krvne žile. Pričakovati jih je v velikem odstotku primerov, tudi če se zdravilo Neotigason v nosečnosti jemlje samo kratek čas.

Vsaka ženska v rodnem obdobju, ki se zdravi z zdravilom Neotigason, mora uporabljati učinkovito in stalno metodo kontracepcije 1 mesec pred zdravljenjem, med zdravljenjem in 2 leti po končanem zdravljenju. 

Ženske v rodnem obdobju ne smejo piti alkohola med zdravljenjem z zdravilom Neotigason, ker obstajajo dokazi, da lahko uporaba acitretina in sočasno uživanje alkohola sprožita tvorbo etretinata. Tudi po končanem zdravljenju z zdravilom Neotigason naj se alkohola še dva meseca ne uživa.

Tudi sam bi vam glede na podatke iz tuje literature svetoval, da ne zanosite tri leta po končanem zdravljenju z Neotigasonom, še posebej če ste v času zdravljenja ali pa v roku dveh mesecev po zaključenem zdravljenju pili alkohol, saj je v tem primeru možnost pretvorbe v etretinat bistveno večja, etretinat pa potrebuje več časa, da se popolnima izloči iz telesa. 

Na žalost ne obstaja preiskava, s katero bi lahko preverili, kakšna je z vrednost acitretina v krvi, saj se nalaga predvsem v notranjih organih. 

Kot ste ugotovili že sami, je potrebno z nosečnostjo počakati tri leta po zadnjem odmerku Neotigasona, po tem času ne bi smelo biti z nosečnostjo zaradi predhodnega jemanja zdravila nobenih zapletov.

Lep pozdrav,

asist. mag. Pij B. Marko, dr. med.
spec. dermatovenerolog

Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del., edukantka telesne psihoterapije *** Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Hvala za odgovor.

Epiteljom, bazaliom in Neotigason

Pigi
Že več let imam težave s pojavljanjem keratoz iz katerih s časom nastanejo epiteliomi ali bazaliomi na izpostavljenih delih kože (obraz, ušesa, pleša …). Številne mi je kirurg plastik izrezal. Ker imam antikoagulantno terapijo (um. aortna zaklopka), zdravim pa se tudi zaradi epilepsije (Tegretol, sedaj en mesec Kepra) so operativni posegi povezani s težavami zaradi krvavitev in vsakokratno spremembo terapije. Dermatologinja mi je zato predlagala uvedbo zdravila NEOTIGASON.

Kaj lahko pričakujem od uvedbe tega zdravila? Prednosti in slabosti?

Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Pri vas bi bilo smiselno poskusiti zdravljenje z Neotigasonom (acitretin). Zdravilo je analog vitamina A. Uravnava poroženevanje kože in zmanjša (vendar popolnoma na prepreči) pojavljanje nemelanomskega kožnega raka: aktiničnih keratoz, ploščatoceličnega in bazalnoceličnega karcinoma. To je prednost, ki jo pričakujemo od zdravila. Seveda ima zdravilo tudi nekaj neželenih učinkov. Najpogostejši je suha koža in sluznice, predvsem suhe ustnice, ki jih je treba ob zdravljenju redno negovati z vazelinom. Zdravilo lahko vpliva na presnovo maščob, kar se kaže kot povišana koncentracija trigliceridov ali holesterola v serumu. Lahko vpliva na jetra, kar se kaže kot povečana aktivnost jetrnih encimov. V vsakem primeru je treba ob zdravljenju z acitretinom redno nadzorovati laboratorijske izvide in prilagajati odmerek, če je to potrebno. Če zdravila ne boste prenašali, se ga kadarkoli lahko ukine. Vredno pa je poskusiti. Zdravljenje bo skrbno nadzorovala vaša dermatologinja.

Lep pozdrav.

____ doc. dr. Liljana Mervic, dr. med., spec. dermatovenerologije Dermatološka ambulanta Klinike Doktor 24 Telefon: 0820 08240 Pregled takoj – Klinika Doktor 24 http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8 *Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.

New Report

Close