NEODOBRAVANJE DOJENJA
Draga Luja, iz izkusenj vem kako je to hudo, ce te zdravniki naderejo, posebno za nekaj, kar nimajo prav. Pocutis se kot en kup nesrece.Kar se tice dojenja, itak oni pravijo kako je koristno in zdravo dojenje. V zdravstvenih cakalnicah pa najdes plakate in revije, ki zeelooo priporocajo dojenje. In ker na nasih dojkah na pise roka uporabe, pac dojimo dokler dojimo, tudi do treh let in se vec.
Marjan,
se strinjam s tabo.
Mimogrede, skrajno ironično se mi zdi, da je veliko otrok tistih, ki terajo dojenje za vsako ceno neskončno alergičnih in razmeroma veliko bolnih. Let’s face it: dojenje je ok, ampak čudežev pa spet ne dela. Jaz sem ena tistih “grešnic”, ki se je zavestno odločila, da ne bo dojila in moj sin ni ne alergik, do enega leta ni bil bolan in prehiteva v razvoju….pa še jaz imam ob tem občutek svobode!
lp,
Tina
Prav ste povedali. Meni osebno ni všeč, da bi buljili vame pri tem in zato se umaknem drugim. Mene pa ni nikdar motilo, če je katera dojila v javnosti. Predvsem se umaknem zato, ker nimam te sreče, da bi lahko otroka dojila zaradi njenega zdravja, pa mleko črpam. Tako izgledam kot kak vesoljec s črpalnim rekvizitom. Seveda se najdejo pametnjakoviči, ki me potem prav res kritizirajo, češ kaj črpam pa pogrevam, saj se kupi mleko v vsaki “štacuni” in da kaj hodim v sosednje sobe, kot da niso še nobene, pardon, “joške” videli. S črpalko morda ne tako pogosto, potem pa ja buljijo (tu mislim mamo, taščo, .. ravno ta pravi dve, ki vesta vse o prehrani otrok in o vzgoji jaz pa “pojma nimam” Največ ima za povedat glede moje nege vzgoje hčerke moja mama, ki me sploh dojila ni, čeprav je imela možnost). Tudi naša bivša pediatrinja je predlagala, naj ji dam kar Aptamil, kaj črpati. No, zaradi še drugih prepametnih nasvetov sem jo zamenjala. Pri novi pediatrinji pa sem ugotovila, da je tista bivša v kartoteko pisala, da je deklica hranjena z “umetnim” mlekom, čeprav je bila do 5. meseca večinoma dojena, zdaj pa dobi tudi kaj po žlički. Konflikt je pri njej nastal, ko sem jo spraševala, koliko mora deklica pojesti (stara je bila 7 dni in imela nekaj zdravstvenih težav, vezano na nezmožnost hranjenja pri dojki). Kako naj vem, ali vi, ki dojite, veste, koliko popije? Pa sem dobila odgovor:”poglejte na embalažo”. Ne se sekirat, če mami in otroku “paše” dojenje, krasno. Drugi pa naj se zase brigajo. LP
Ježešna!
Saj ste kot tiste tercialke, ko se zgražajo nad mladino, ki se poljublja v javnosti!
Sicer pa se zaradi mene zgražajte še naprej, vendar pa ne tarnajte, češ, kako vam ni dovoljeno, da bi izrazili drugačno mnenje, saj ste prav vsi povedali vse, kar ste želeli – in to na forumu, ki je namenjen PODPORI dojenju. Če pa VAM ni všeč, kar se piše tu, predlagam, da ustanovite forum pa svojih željah, recimo “forum proti dojenju malčkov” ali pa “forum za hranjenje po steklenički”. Jaz ga prav gotovo ne bom brala.
Pa še to:
Marjan je pisal, da ga moti, ker pride na OBISK, tam pa prijateljica – pomisli! – svojega otroka brez sramu doji. Če mu je ob tem neprijetno, naj tja pač ne hodi na obisk. Tako preprosto je to. Mene npr. moti kajenje, zato tja, ker kadijo, kratko malo ne hodim. (O tem, kaj bi se mi zgodilo, če bi na kakšnem obisku ali žuru terjala, naj se kadilci poskrijejo v kak kot, mi verjetno ni treba praviti!!!)
In ja, dojenje nikakor ni namenjeno samo hranjenju, ampak je v veliki meri tudi zato, da posreduje otroku občutek varnosti, čustvene bližine, tolažbo in kar je še takšnih “nepomembnih” prvin. Osebno bom precej bolj zadovoljna, če bo moj otrok posrkal vase občutke varnosti, topline in ljubezni z mojim mlekom, kot pa da bi jih moral pozneje iskati skozi cuzanje čikov in pirovskih flaš!
Ampak, seveda, vsak po svoje, saj za to smo se borili, kajne!?
In ko smo že pri borbi za svobodo…
Tiste, ki se počutijo svobodne, ker jim ni treba dojiti, naj karseda uživajo v svoji “svobodi”. Jaz sem zadnja, ki bi jim to svobodo kratila…
Sama pa si obenem jemljem svobodo, da svojega otroka dojim kjerkoli in kadarkoli ustreza nama! Komur to ni všeč, naj se brž obrne proč! Brez cirkusa.
Lp,
Ivana
Nisem nasprotnica dojenja. Otroka sem dojila polnih osem mesecev, potem pa ga postopoma odvajala, ker je dojenje postalo boleče zaradi otrokovih zobkov. Otrok je popil tudi manj mleka, ker sem ga hranila dodatno s kašicami.
Res pa me zanima utemeljitev zakaj bi bilo dobro tako dolgo dojenje in koliko mleka ima ženska pri dve – tri leta starem otroku?
Ali se vam zdi, da je sesanje dojke v kateri ni niti kapljice mleka, dojenje.
Draga Isi,
odgovore o smiselnosti “dolžine” dojenja najdete na:
Dokler se otrok doji, toliko časa traja laktacija in toliko časa je mleko! Mnoge matere žal napačno menijo, da v dojkah nimajo več mleka, to pa predvsem zaradi nepoznavanja zgradbe dojke in tvorbe mleka. Več o tem si lahko preberete na:
.
Draga Tina,
to je seveda odvisno od tega, kako vi gledate na to. Dojenčka lahko dojite kjerkoli in kadarkoli, lahko ga vzamete povsod s seboj. Ne potrebujete načrtovanja, kje boste na dopustu dobili primerno vodo, kje boste greli stekleničke, kaj če vam zmanjka adaptiranega mleka, kako sterilizirati, … Doječa mamica je bolj svobodna. Kjer koli, kadarkoli dojenčka samo pristavi k svojim prsim. Poleg tega vas ne skrbi, kako je z otrokom, kako se mu godi, če ste ga prepustili partnerju, starim staršem, sosedam ali varuškam – otrok je vedno z vami.