Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Neobvezno cepljenje otrok – samoplačniško

Neobvezno cepljenje otrok – samoplačniško

Pozdravljeni.

Zanima me katera samoplačniška cepljenja bi svetovali za otroke (1 in 3 leta) in katera so v bistvu sploh na voljo. Nekako ne najdem koristne (ali uradne) spletne strani, ki bi govorila o priporočljivih neobveznih (samoplačniških) cepljenjih na enem mestu. Ugotovili smo, da so v določenih tujih državah otroci več cepljeni kot pri nas, kar pomeni, da verjetno ni problem varnost cepiv. Sem kar zagovornica cepljenja, zlasti če si s tem lahko (potencialno) olajšamo marsikatero tegobo. Daleč od tega da mislim, da se bomo izognili vsem virozam, ki jih že pridno prebolevamo, če pa je na voljo varna zaščita se za njo rada odločim, še zlasti ker jeseni dobimo novega družinskega člana in na tak način probamo zaščititi tudi njega (se bomo držali tudi preventive in ‘tavečje’ otroke pustili doma iz vrtca).

Poleg tega me zanima kako je s cepljenjem za RSV. Z enoletnikom smo bili zaradi njega hospitalizirani in bi se temu v prihodnje radi ognili, če je mogoče. Prebrala sem članek na RTV, ki ne pove nič konkretnega. Ali je možno, da se gremo cepiti v tujino in ali imate podatke, če je to cepivo varno in kakšne so okvirne cene. Nekako ne razumem zakaj pri nas nekaterih teh stvari ni (še?) na voljo, vsaj samoplačniško. Zvenim kot anti-anticepilka 😀

Pripenjam še članek.

https://www.rtvslo.si/zdravje/zdravnisko-drustvo-cepljenje-sciti-pred-respiratornim-sincicijskim-virusom/682617

Trenutno lahko cepite priporočena cepiva, ki so samoplačniška:

1. rotavirusne driske (dokončati do 24. tedna)

2. proti bakterijskem meningoencefalitisu skupine B, posebno cepivo proti skupinam ACWY (še ni registrirano, v svetu pa je že 5 valentno cepivo, ki vsebuje vseh 5 sevov)

3. proti noricam (predvideva se kombinirano cepivo proti ošpicam-mumpsu-rdečkam+norice, verjetno naslednje leto)

4. še druga cepiva, ki jih običajno potrebujemo za potovanja (hepatitis A, tifus …)

 

Priporočena, krije ZZZS:

1. proti ponevmokokom

2. proti gripi

3. proti klopnemu meningoencefalitisu (3 odmerki)

4. proti HPV (od 6. razreda OŠ dalje)

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!
Objava čaka odobritev

New Report

Close