Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje neobčutljivost repceptorjev za androgene hormone

neobčutljivost repceptorjev za androgene hormone

Pozdravljeni,

star sem 23 let in sem pred tremi leti ugotovil, da moj telesni razvoj zaostaja za razvojem mojih vrstnikov. Sem praktično brez dlak in mišic, imam mala moda in spolovilo. Odšel sem do endokrinologa, ki mi je napotil na različne teste, od kariotipa, spermiograma do preiskav krvi in vsi testi so bili normalni.
Raven testosterona v krvi sem na različnih pregledih imel med 9,8 in 19,9, prosti testosteron med 41 in 75,2, kar naj bi bilo vse normalno, močno zvišan pa je dehidrotestosteron, med 6,9 in 20,6.

Endokrinolog je ugotovil, da gre za neobčutljivost receptorjev za androgene hormone v koži in da moj problem ne bo dostopen zdravljenju. Pa me zanima, ali je lahko tudi kak drug vzrok?

Ker problem ni samo v (ne)poraščenosti, ženske poteze imajo praktično vsi deli telesa – imam male rokice in stopala, dolge noge, nežno kožo, šibek prsni koš z blago ginekomastijo, vitek vrat, maščoba se mi nabira na trebuhu in riti, … Probleme imam tudi z erekcijo in libidom. Ali so za vse te razlike res lahko krivi le receptorji v koži?

Sindromi so praktično enaki kot pri klinefelterjevem sindromu, o katerem sem bral na internetu, a so kromosomske raziskave pokazale normalen 46 xy karotip, spermiogram pa plodnost.

Ali obstaja kakšen način, da bi znižal raven dehidrotestosterona? Bi to pomagalo, glede na to da je to praktično edini nenormalen izvid po treh letih preiskav?

Spošttovani!

Glede na navedeno gre pri vas za neobčutljivost (rezistenco) receptorjev za androgene hormone. To je zelo redka bolezen, ki je dedno pogojena. Ker gre za genetsko motnjo tudi zdravljenje žal ni možno. Zvišana raven dehidrotestosterona je verjetno posledica in ne vzrok vaše bolezni.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close