Najdi forum

Nenormalen strah pred boleznijo otrok

Lepo pozdravljeni.

Večkrat sem se že vprašala, ali naj pišem ali ne ter če je moja “problem” sploh problem ali je še v mejah normale. Pa vendarle, tukaj sem in tipkam. 🙂 Da na kratko razložim. Sem dokaj mlada mamica dveh punčk. Mlajša še ni stara eno leto, med njima je dve leti razlike. Za kaj gre? Po mojem mnenju (mož pritrjuje) se nenormalno bojim bolezni pri katerikoli izmed deklic. Vse se je začelo dobro leto nazaj, ko je starejša imela neko virozo in v eni noči velikokrat bruhala. Ker je bila še majhna, ni znala povedati nič, samo zbudila se je, zajokala in že je šlo vse ven. Ko smo mislili, da ni več kaj za bruhat, je bruhala žolč. V glavnem…ni se ustavilo. Takrat sem se tresla kot zmešana samo da je zastokala ponoči (tresem se zdaj, če se samo spomnem tega, pa je minilo leto dni!) in od takrat naprej tudi. Vmes sem rodila drugo hčerko, ki ima nekaj zdr.težav, pa vendar nič življensko ogrozujočega. Bila je sicer hospitalizirana dvakrat zaradi različnih stvari, med drugim tudi bronhiolitisom (končala je na kisiku), vendar tu je “smešno”, da mene to sploh ne skrbi. Če pa kdo bruha, se mi pa svet podre. Najbolj me skrbi slabost in po malem tudi vročina (pri hčerkah, ne pri meni). Začnem se tresti, drgetati, če ena samo nemirno spi. Takoj začnem razmišljati, da se mogoče loteva kakšna bolezen. Če katera kaj postoka, ali pa zakašlja sem tudi že vsa na trnih. Meni se to ne zdi več normalno. Mislite, da je situacija “huda” in bi bila potrebna pomoč kakšnega terapevta, ali gre zgolj za “prehodno” stvar?

Najlepša hvala za odgovor.
LP

Pozdravljeni,

seveda je starševska skrb normalna in do neke mere tudi potrebna, vendar, ko postana pretirana je to težavno in obremenjujoče za to osebo ter tudi bližnje.

Opisujete neke vrste anksioznih misli, ki imajo verjetno svoj nezavedni izvor. Moje mnenje je, da je ob takih primerih dobro obiskati psihoterapevta, ki vam bo omogočal dobro osebno izkušnjo samospoznavanja, ozaveščanje in čustvene predelave. Navsezadnje lahko tak proces izboljša kvaliteto življenja ali/in prepreči morebitna poslabšanja.

Če imate še kakšno vprašanje, ste dobrodošli, da ga zapišete.

Lep pozdrav in srečno,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close