Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja nenehno bolna dvoletnica

nenehno bolna dvoletnica

Pozdravljeni,

Zelo sem žalostna,zaskrbljena in jezna. Moja mala hčerkica (2,5 leti) je zopet oz. še kar bolna. Nikakor se ne moremo pozdraviti. Najprej je imela vnetje oči skupaj z močnim gnojnim prehladom, zamašen nos in gnojno grlo. Trajalo je ca. teden dni, 3 dni je jemala Sumamed. Nato je en teden hodila v vrtec, nakar je zopet zbolela, enako kot prej, le brez ventja oči. Ker je krvni izvid kazal na bakterijsko okužbo, je zopet jemala antibiotik-tokrat Aminosiklav (ne vem točno izraza). Doma smo bili zopet teden dni. Čez vikend je bilo v redu, v ponedeljek (ko bi morali redno v službo) pa so klicali iz vrtca, da ima vročino 38,2. Tako je zopet bolna- danes že brez vročine, ampak se je čez noč spet pojavil nahod, močan kašelj…
Vsega tega imam že zadosti, k zdravniku zaenkrat ne grem. Lahko vam povem še to, da je letos oktobra pričela šele hoditi v vrtec in vem, da je dovzetna za vse te nove viruse in okužbe, ampak vseeno…. Redno jemlje Sanatogen-vitaminski sirup, je sadje… Zelo se sekiram, ker prej ni nikoli bila toliko bolna (čuvala pa jo je babi).
Kaj mi, mamice in očetje, svetujete? Ali so vaši tudi kar naprej bolni? Ob vsem tem pa je seveda to zelo obremenjujoče za naju z možem, ki kar naprej kombinirava dneve, bolniške…

Besedilo je morda malo zmedeno, pa kaj, ko se tako tudi počutim.

Hvala in lep pozdrav,

Maja

Draga Maja,

naša mala je šla v vrtec z 11 meseci in smo imeli podobno štorijo kot ti. En teden ali manj v vrtcu, 2 tedna doma in tako se je ponavljalo celo zimo. S to razliko, da je imela vedno bronhitis, tako da je dobivala antibiotik na antibiotik. Niso pomagali nobeni vitamini. Punčka je pač bila stalno v stiku z infekti in je vse pobrala od ostalih otrok. Vzrok je bil v tem, da bi morala po vsaki blezni ostati doma vsaj še en teden od takrat, ko je bila kao zdrava. ker pa nisem imela nobene babice, da bi jo takrat počuvala, je šla takoj spet vrtec. In tako smo se vrteli v začaranem krogu.

Pogovorila sem se s pediatrinjo in predpisala nama je 14 dni zdravljenja na Rakitni. Od takrat ni imela nikoli več bronhitisov. Sem in tja kakšno angino, ampak nič pretresljivega.

LP,Kaja

Maja, samo to ti lahko povem, da je bilo z mojo hcerko isto. Od drugega pa do tretjega leta in pol smo kombinirali bolniske, babice itd. in antibiotik na antibiotik, domaca zdravila itd. Pa ne samo mi – tudi otroci vseh mojih prijateljev. Zdaj je pa stara pet let in ni videla antibiotika ze vec kot leto dni… Mislim, da je to obdobje privajanja imunskega sistema. Zdrzi – saj bo mimo!

Draga Maja,

Jaz se lahko le pridružim Kaji in sabini. Tudi pri nas je bilo prvo zimsko obdobje v vrtcu katastrofalno, kar se tiče zdravja. Tam od novembra pa do marca se sploh nismo uspeli pozdraviti. Sin (takrat je bil star leto in pol) je jadral iz prehlada v virozo, pa angina, pa ušesa…in spet od začetka. Tudi mi smo nekako kombinirali z bolniško-jaz in mož, pa babice in dedki so jemali dopuste (so še v službah) ipd. Potem se je stanje izboljšalo in tako je bil od marca pa do 20. decembra popolnoma zdrav. No, ravno te dni se spet spopadamo z virozico. Ni kaj – te zadeve je očitno treba preživeti. Pa srečno!
Andrea

Maja, če imaš možnost naj ti na pomoč spet priskoči babi, da se bo punčka lahko do konca pozdravila. Kaja ima prav, tudi ko je otrok že zdrav ima oslabljen imunski sistem in, če pride spet do stikov z infekti, se zadeva ponovi. Če imaš možnost naj ostane nekaj časa doma, morda celo do konca zime. Če pa te možnosti nimaš, pa veliko zdravja in razumevajočega delodajalca.

Zdravo,

Hitela sem prebirati vaše odgovore, ker nekaj dni ne bom imela dostopa do interneta. Vsem se zahvaljujem in sem potolažena, da ste tudi vi imeli podobne probleme- pa ne narobe razumeti, vam jih ne privoščim. Prej sem vedno ravno iz tega vzroka imela odpor do vrtca, pa so nas okoliščine prisilile, da sem hčerkico morala dati v vrtec. Zdaj pa je dedi (dela je v tujini,pa je babi morala iti k njemu) spet zdrav in bom varstvo prepustila njej.
Komaj čakam pomlad v upanju, da bo kaj boljše.

Še enkrat hvala in vsem želim vesel Božič in nič bolezni v prihodnjem letu.

Maja

Pri nas smo v vrtec otroke prvič vključevali pri treh letih starosti. Sin je v prvem letu vrtca manjkal le 2 dni. V primeru, da otrok preboleva virozo za virozo svetujemo (če je le možnost), da otrok še nekaj časa ostane doma, po možnosti do tretjega leta. Le tako ima možnost, da si ponovno izgradi sistem, ki bo sposoben kvalitetne obrambe proti povzročiteljem. Stalno jemanje antibiotikov tudi vodi v razvoj odpornih sevov bakterij, ki so na večino antibiotikov potem odporne. Vedeti tudi morate, da se sluznica zgornjih dihal po virusnem infektu obnavlja kar 2 do 4 tedne.
Pozdrav!
Nina

Najbrž bi bilo za otroke in njihovo zdravje res bolje, da bi šli šele pri treh letih v vrtec, toda kaj preostane mladim družinam, kot je tudi naša, drugega. Le malo preden se je rodila najina hčera sva se preselila v kraj, kjer nisva nikogar poznala, vsi najini sorodniki so na drugem koncu Slovenije, in ko človek razmišlja komu zaupati otroka v varstvo, sem ocenila, da lažje zaupam vzgojiteljicam kot pa varuški, ki bi jo poznala mesec dva, ali pa še to ne. Tudi naša 21 mesečnica, ki sicer naravnost obožuje svoje vzojiteljice v vrtcu, pogosto zboleva, ponavljajo se ji vnetja srednjega ušesa, njena zdravnic ji je ves čas predpisoval antibiotike, ko pa smo obiskali specialista, je ta rekel, da pridejo antibiotiki v poštev šele takrat, ko se ugotovi, da je vnetje bakterijskega izvora, da teče gnoj iz ušesa. Naša malčica pa ima vedno samo vročino in rdeče uho, tudi boli jo ne. In kaj zdaj? Komu zaupati in kaj narediti? Mislim namreč, da je zdravniku, ki ga izbereš potrebno zaupati, saj je sicer nesmiselno, da ga obiskuješ. Amapk sedaj pa res ne vem več, kaj narediti, ko bo mala spet dobila vročino – specialist je rekel, dajti ji Lekadol in pačakajte kaj bo. Če jo bom peljala k zdraviku, vem da bo spet dobila antibiotike in ne vem če imam dovolj poguma, da bi se na lastno pest odločila in ji zdravila ne dala. Malce sem zajadrala – stvar je torej taka, bolniške odsotnosti kombinirava z možem, in sicer po principu enkrat eden, drugič drugi, če to le dopuščajo najine obveznosti. In jasno je, da gre hčera v vrtec, takoj ko je vsaj približno zdrava – vedno pa gremo prej na kontrolni pregled k zdravniku, ker moramo v vrtec prinesti potrdilo, da je punčka zdrava. Žal pa ni mogoče, da bi hčera ostala doma še kakšen teden po prebolelem infektu.

Najprej te lepo pozdravlajm.Tudi moja hčerka je bila pri teh leti vedno bolana.Dvakrat smo jo komaj rešili.Vse bolezni je imela od gripe hude plučnice,bronhitis,angina vnetje oči pa še bi lahko naštevala.Tudi jaz sem bila jezna ker je bila vedno samo bolana.Vendar to premine.Ko je moja hčerka dopolnila štiri leta se je pa vse nehalo.Razen stalne bolezni ki jo ima še sedaj.
Sedaj je stara devet let in moram potrkati da je toliko zdrava da ni potrebno da je v bolnici.Boš videla bo minilo.
LP

Bobnič pordi in nabrekne zaradi neprehodne ušesne troblje (cevi, ki povezuje stednje uho z žrelom). V srednjem ušesu se zato nabirajo izločki, pritisnejo na bobnič in ta se izboči. Ušesna troblja postane pri otrocih v več kot 90% neprehodna zaradi virusne okužbe; virusnih okužb pa ne zdravimo z antibiotiki. Vnetje srednjega ušesa je smiselno zdraviti z antibiotiki šele, če se v izločkih razmnožijo bakterijem ki povzročijo bakterije. Pri otroku se takrat ponavadi močno dvigne telesna temoperatura, lahko se prijema za uho, obrača glavo v smer bolečega ušesa, močno joka ipd. (vedno pa znaki bolečine niso prisotni, zlasti ne pri dojenčkih). Včasih se bobnič spontano predre in izteka gnoj.
Dokler je bobnič samo blago pordel, nekoliko izbočen, temperatura subfebrilna, hkrati pa so prisotni znaki vnetja zgornjih dihal (nahod in kašelj), antibiotik še ni potreben. Skrbimo za to, da ostane nos prehoden (nos pogosto čistimo npr. s fiziološko raztopino, Sterimar), uporabljamo kapljice za zmanjšanje nabreklosti nosne sluznice (npr. Operil P) in po potrebi Claritine. Otroka naučimo, da pogosto močno odpre usta kot krokodil. Na ta način zmanjšamo nabreklost sluznice, ušesna troblja se odpre in vnetje ušesa pogosto izzveni samo brez antibiotika.
Drugače pa seveda ukrepamo, če temperatura močno naraste, ….
Pozdrav!
Nina

broncho-munal…

Zdavo Maja,

Vse kaže tako, da so zgodbe kar podobne. Naš sedemletnik je šel v vrtec šele pri starosti 3 let, saj ga je čuvala tašča. Vendar da ne boš mislila da je bil bolj zdrav. Bolan je bil vsak mesec, tako da sem bila na bolniški vsak mesec vsaj teden dni, včasih pa tudi dva.

V službi seveda ni bilo razumevanja saj sem dobivala očitke da imam taščo in mamo. Tašča ni bila pripravljena imeti bolanega otroka, češ iz strahu da ne bo kaj narobe, mama pa iz drugih razlogov ni mogla čuvati otroka, pa tudi ne vem če je pametno bolanega otroka z vročino voziti k mami ki je odaljena 15 km v eno smer.

No tako je bilo vsaj do 4 morda 5. leta. Potem se je zdaeva začela umirjati. Vmes smo bili pri večih specilaistih tudi samoplačniško. Eni so svetovali odstraniti žrelnico, drugi ne. Zadnji specialist je rekel (peljali smo ga k nekemu specilaistu v Lj, ne vem več imena- vendar sem hotela še neko nevtralno mnenje) da ta poseg zaenkrat ni potreben, če bi se zadeva stopnjevala potem naj ponovno pridemo. Tako smo zadevo preložili, vmes večkrat odšli na morje čez poletje, pravijo da kdor ima možnost !! vsaj dva do tri tedne, da je vdihavanje zraka ob morju in tamkajšnja klima primerna.

Večkrat sem poslušala starejše, ki so rekli, da se z vstopom v šolo, ta obolovanja tudi zmanjšajo. Milsim da se res.
Pravijo da morajo otroci prerasti tudi te tegobe, mi starši pa z njimi skupaj vse tegobe, ki jih bolezni otrok potegnejo za sabo. Ampak vsaka stvar mine in tudi otroci bodo hitro zrasli. Potem pa tudi nove preizkušnje. In takrat se bomo ubadali z drugimi vprašanji.

Upam, da imaš razumevanje v službi

Ćim več zdravja v letu 2002, vsem skupaj.

Zdravo,

Hvala vam vsem za odgovore.Ravno si jih tiskam, da jih nesem še domov prebrati možu. Glede antibiotikov imam enako mnenje kot Neža in Nina. Ravno zato moje hčerkice še nisem peljala ob tokratnem kašljanju in nahodu k zdravnici, saj vem, da ji bo skoraj sigurno predpisala antibiotik, ki pa vem, da slabi njeno odpornost za v bodoče. Trenutno imam spet na razpolago babičino čuvanje, za katero pa ne vem, kako dolgo bo možno. Nimam kaj več povedati, saj vidim, da vas ima dosti enake probleme.
Vsem želim veselo preživljanje današnjega večera z družino in obilo zdravja v prihodnje.
Se še slišimo.

Maja

Maja,

jaz sem tudi imela podobne težave. Skrbi me to, da praviš, da so ti predpisali Sumamed, to je najhujši antibiotik za otroke, zato mogoče poskušaj poiskati še kakšno mnenje ali obiskati kakšnega specialista za dihalne bolezni, mogoče bo kaj boljše…..

(Sumamed in Amoksiklav sta izredno močna antibiotika, to verjetno že veš…)

New Report

Close