Pozdravljeni,
pri 20-ih letih sem imel diagnosticirano rano na dvanajsterniku.Do pred 10imi leti je bilo vse ok, potem pa se je pričelo z bolečinami v požiralniku, siljenjem na slabost in bruhanje.
Stvar je zelo moteča in me ovira pri vsakakodnevnih opravilih še posebej na delovnem mestu.
Velikokrat se mi spahuje, hrana se mi “vrača” nazaj v požiralnik, celo v ustno votlino.Pred stresnimi dogodki se mi kislina tako poveča, da čutim pekoč občutek v žrelu, ki največkrat vodi do bruhanja. Zadnjič sem imel napad slabosti po zaužitju čokolade na prazen želodec, stvar je trajala kar pol ure. Osebni zdravnik mi je predpisal Ultop, ki pa ne pomaga.
Gastroskopijo sem imel pred 3 leti, ki je bila bp, razen povečane kisline.
Star sem 39 let.
Sprašujem se, ali so težave psihosomatskega izvora ali je to bolezen GERB v kakšni hujši obliki? Pri GERB-u nisem zasledil slabosti.
Hvala za odgovor.
Pozdravljeni!
Najprej me zanima, ali so vam kdaj določili bakterijo Helicobacter pylori v želodcu? Glede na težave, ki jih opisujete, gre za GERB. Po priporočilih, naj bi bolnik 14 dni jemal terapevtski odmerek zaviralca protonske črpalke, če le-ta nima učinka, je potrebno opraviti gastroskopijo. Slabost je lahko tudi funkcionalne narave, v takih primerih pomagajo prokinetiki kot sta Reglan in Tametil.
Lp,Nataša Smrekar